Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти: Няма пари в държавния бюджет, които да се харчат без санкцията на НС

Снимка: архив

Няма пари, които да се харчат без санкцията на Народното събрание /НС/. Това каза икономистът Емил Хърсев в интервю за предаването „Нещо повече“ по повод идеята на президента Румен Радев за бюджетния излишък.

„Тази бюджетна мобилност е в рамките на около 10%, има изрична процедура как се прехвърлят пари от едно перо в друго, тя е изключително прозрачна, прави се с решение на правителството. Няма държава по света, която да няма тази бюджетна мобилност“, обясни още той.

Растежът на доходите ще продължи, смята Емил Хърсев:

„Растежът на доходите ще продължи изпреварващо спрямо растежа и на БВП. Така или иначе, ние се конкурираме на единния европейски пазар на труда, което ще доведе до преструктуриране на икономиката, ще изчезнат всички производства – ишлеме, шиене срещу жълти стотинки – те няма да издържат на конкуренцията. Поради по-бързия растеж в България фирмите демонстрират по-високо самочувствие и по-добра конкурентоспособност.“

Икономистът Георги Ангелов уточни, че по закон преизпълнението на приходите спрямо заложеното в бюджета не може да се харчи:

„Може да се похарчи само това, което е в рамките на бюджетния лимит, т.е. голямата част от това преизпълнение, наистина данъчните приходи вървят двойно по-бързо от планираните, наистина събираемостта расте, икономиката се движи добре, но тези пари по закон не могат да се харчат – те остават за покриване на бюджетния дефицит, който е планиран и е около 1,1, млрд. лева. Така че тази година няма да има дефицит".

Има много разходи в бюджета, които са планирани, но в момента вървят проектите и затова обикновено плащанията са в края на годината, тъй като първо трябва да мине обществената поръчка, после трябва да се сключи договор, после трябва да се изпълни съответния капиталов разход и едва в края на годината се плаща. Затова обикновено в първите месеци на годината се трупа един излишък, който обаче е за проектите. Има наистина една малка част, които са проекти, които няма да могат да се изпълнят в съответната година.

Ангелов посочи още, че и в България, и в Европа заплатите растат по-бързо от инфлацията:

„В целия регион се наблюдава по-бърз растеж на заплатите, отколкото на инфлацията заради това, че има дефицит на пазара на труда, т.е. работодателите са принудени да вдигат заплатите, защото това е единственият начин да задържат своите служители и да привличат нови хора. Сега сме в благоприятна ситуация за работниците.“

Интервютата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени