Eмисия новини
от 17.00 часа

Северноирландските юнионисти заплашиха да не одобрят бюджета на Мей

Лидерът на юнионистите Арлене Фостър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия планират да гласуват срещу бюджета на правителството по-късно този месец, ако не са доволни от плановете за излизане от Европейския съюз. В случай че правителството загуби гласуването в Камарата на общините, може да последва вот на недоверие към кабинета. 

Тереза Мей разчита на подкрепата на 10-те депутати от партията, за да има крехко мнозинство в Камарата на общините. Според сключената сделка след общите избори миналата година, юнионистите получиха 1 милиард паунда финансиране за Северна Ирландия в замяна на подкрепа на правителството при ключови гласувания, каквото е и това за бюджета. 

Юнионистите обаче могат да изоставят тази сделка, ако Брекзит означава нови бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Ако северноирландските юнионисти гласуват против бюджета правителството може да претърпи поражение, а това да доведе дори до гласуване на вот на недоверие. Говорител на Тереза Мей обаче изключи възможността премиерът да подаде оставка, ако бюджетът не бъде одобрен в парламента.

Още от