Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Майкъл достигна Флорида, има един загинал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек стана жертва на силния ураган Майкъл в американския щат Флорида, съобщиха местните власти. Той е загинал, след като дърво е паднало върху него. 

Издадени са заповеди за евакуация в 22 окръга на щата, където Майкъл е първият ураган с подобна мощ от 100 години насам. 3000 спасители са мобилизирани да помагат на засегнатите, а няколко самолета от базите в Атланта и Алабама са в готовност да участват в издирвателни мисии. 

Под заплаха са рибарски селища, военни бази и множество крайбрежни градове. Над 375 000 души по крайбрежието на залива бяха принудени да се евакуират, докато Майкъл започна да връхлита бреговата линия с тропически ветрове, дъждове и силни вълни.

Неочаквано бързо бедствието се разви от тропическа буря през уикенда, достигайки до ураган категория 4, черпейки сила от топлите води в Залива.

Очаква се Майкъл да премине през Флорида и да се придвижи към Джорджия рано в четвъртък. Синоптиците заявиха, че е възможно да се отприщят поройни дъждове и силни ветрове дори до двете Каролини, които все още се възстановяват от епичното наводнение на урагана Флорънс.

Няколко часа преди пристигането на бурята на сушата вълни от океана вече заливаха доковете в близост до Панама сити.

Много евакуирали се търсят убежище на около 25 мили от брега, но районът е с много дъбови и борови дървета и опасността те да паднат и да причинят прекъсвания на електрозахранването е реална.

Военната база южно от град Панама сити също беше евакуирана, тъй като се очаква сърцето на бурята да бъде именно там. Като предпазна мярка самолетите от базата, които включват и изтребители F-22, излетяха на стотици километри.

Евакуациите обхванаха 22 окръга от Флорида, но властите се опасяват, че много от гражданите са пренебрегнали призивите да напуснат домовете си. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна