Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До дни заподозреният за убийството на Виктория Маринова ще бъде върнат в България

| обновено на 11.10.18 в 18:23
Снимка: Жоро Александров

Българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти. Едва тогава ще се вземе окончателното решение за екстрадицията на Северин Красимиров, казаха от прокуратурата. 

„Има европейски стандарти като минимален размер на килията, условия в нея и така нататък, очакваме българските власти да ни пратят потвърждение, че затворите ги изпълняват и ще се произнесем“, заяви говорител на прокуратурата. До 16 часа обаче писменото потвърждение все още не е било постъпило и затова процедурата се бави. 

Северин Красимиров е дал информация за убийството пред съда. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Това означава, че ако всички документи са налице, той ще бъде върнат до 10 дни.

Какво точно е казал и дали задържаният е признал или отрекъл престъплението председателят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не уточни.

„Той даде информация по този въпрос“, каза Вирт, без да дава подробности.

Германските власти очакват да пристигне европейската заповед за арест, за да задвижат процедурата. Тъй като става дума за съдебни решения и защита и на правата на обвинения, това все пак ще отнеме известно време, разясниха от съда. 

Чрез ДНК анализ разследващите са установили, че 21-годишният Красимиров е изнасилил и убил Маринова, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Германските власти задържаха Северин Красимиров във вторник вечерта, осем часа след постъпило искане от българските власти. Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени