Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Не виждам вариант за мигновена развръзка по темата за хората с увреждания

България стана жертва на очерняне след случая с убийството на Виктория Маринова, смята експертът

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Темата за хората с увреждания е много сложна. Много тежък е въпросът с хората, които излизат от системата на детска грижа и се превръщат в пълнолетни хора с увреждане, на които трябва да бъде осигурена грижа за дълъг период от време, която би струвало наистина много пари. След като министър-председателят каза, че вече парите са осигурени, вече е въпрос на тръгване по две различни философии – едната е на максимално добра грижа вкъщи, която има опасност да десоциализира човек, или на изграждане на външни центрове, за да може да бъдат открити негови умения и той да се среща с хора, да се чувства пълноценен. Оказа се, че има над 1000 такива външни центрове, пък не работят. Много сложна тема. За съжаление, не виждам вариант за мигновена развръзка“. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Харизанов коментира и вчерашната среща на премиера с посланици в Министерския съвет, на която той изрази недоволството си от международните реакции по случая с убийството на Виктория Маринова:

„Отстрани погледнато, аз се радвам, че се състоя, защото волно или неволно България стана жертва на очерняне. Представете си един гражданин на Швеция колко се интересува от по-нататъшното развитие на случая, от семейството на Северин и проблемите на циганската махала в Русе и така нататък – най-вероятно – изобщо, само че вече е прочел, че третият разследващ журналист, убит в ЕС заради работата си, е в България – нещо, което е дълбоко невярно и слага огромно петно върху страната ни. Огромна част от това петно ще остане. Страшно много хора бяха въвлечени, дано да е неволно, в тази кампания и тази фалшива новина. Очевидно бързането да се изрази съпричастност води до това човек да е непредпазлив, да не се обади в България на някой познат, на някой колега евродепутат, на колега дипломат и да го пита какво се случва, преди да напише публикация в социалните мрежи или да я даде пред медиите“.

Георги Харизанов оцени признанието, че съзнателно са били пускани фалшиви версии за хода на разследването през медиите като „стандартна практика“, но отрече това да е фалшива новина, защото е направено „по професионални подбуди“, докато внушенията, че убийството на Маринова е било заради работата ѝ, е било „по политически“.

Писмото на Делян Пеевски от вчера е ясен знак, че той се оттегля от издателския бизнес, но не и за нещо друго, коментира експертът:

„Не разбрах нито какви са целите на фондацията, нито кои са реномираните журналисти, които ще влязат в тази фондация. Според мен това са бизнес маневри. Имаше много критики към КЗК в тази декларация, която пет месеца не разрешавала продажбата на групата „Телеграф“ на американски инвеститор. Очевидно, че тази сделка с американския инвеститор няма да се състои и тежестта върху издръжката на тези издания, защото съм далеч от мисълта, че те печелят, остава върху г-н Пеевски, и че поради някои негови си причини, които не стават ясни от тази декларация, той не желае да бъде пряко издател, а човек, който помага с идеална цел на фондацията“.

По повод реакциите у нас след изказванията за възможността Бойко Борисов да постави под въпрос кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия, Георги Харизанов коментира, че от години премиерът е критикуван, че политиката не е на снишаване пред началниците в името на еврофондовете, но:

„В момента, в който се оказа, че главицата не е преклонена и с огромно основание в случая се критикува г-н Вебер за твърде прибързаното изявление, ние казваме: „Ужас, ама ние сега защо така говорим на началниците". Никакъв ужас няма. Тези хора не са ни началници. Това е един от ужасно многото евродепутати, просто избран от държавата Германия, и ние имаме пълното право да го критикуваме и да му търсим сметка, когато той неволно се включва в очерняща кампания. Тук няма убит разследващ журналист заради работата му“.

Интервюто с Георги Харизанов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!