Весела Чернева: Кулминацията в Македония още не е настъпила

Снимка: БГНЕС

България тепърва трябва да осъзнае колко е важно това, което се случва в Македония и какъв голям залог има в това за всичките ни съседи. Референдумът изкара едни над 600 000 души в Македония и те казаха своето категорично „да“ в подкрепа на договора с Гърция. Този факт не трябва да бъде омаловажаван. Да, наистина много хора се надяваха на по-голямо участие, но в крайна сметка референдумът има консултативна роля“. Това заяви за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Весела Чернева – заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, който организира дискусия на тема „Eвропейската и българската гледна точка към референдума в Македония“:

„Гледните точки са доста повече от две. В самата Македония те са със сигурност повече от две. Ще се опитаме, заедно с фондация "Конрад Аденауер", да покажем какво означава случващото се в Македония за европейския път на страната и региона, но също така какво конкретно България, като съсед, мисли, защото като че ли този дебат – за българския интерес, българската гледна точка, мина някак едностранчиво. 

Въпросът е ще успее ли Заев да превърне гласовете от референдума в тези реални гласове за своята партия, ако отиде на предсрочни избори, коментира още Чернева:

„Кулминацията още не е настъпила. Ние някак си се държахме все едно референдумът беше тази кулминация, но според мен тя е през следващите дни и седмици. Затова е важно и да помислим малко в различните сценарии какво означава това“.

Гледната точка да не се месим във вътрешните работи на Македония е била легитимна с оглед на опозиционните обвинения в страната, че правителството на Заев едва ли не слугува на българските интереси, изтъкна тя. Въпреки това, според нея, ако в момента Македония изпусне възможността да приключи споразумението си с Гърция за името, това може да се отрази на целия регион:

„Може да има ефект не само върху самата Македония, а върху това способен ли е регионът на Западните Балкани да стига до някакви конструктивни решения и възможно ли е той да иска да избере сам своя европейски път или той може би е просто налаган отвън и няма нужда това да продължава“.

В Гърция се задават европейски и парламентарни избори, припомни тя.

„Трябва да си дадем ясна сметка, че този прозорец, в който този въпрос трябва да бъде решен, е в следващите няколко месеца. Гърция влиза в предизборна кампания в началото на следващата година и парламентарни избори през пролетта. Това не е ситуация, в която там може да мине ратификация в парламента. Затова, ако има избори в Македония, те трябва да станат бързо, така че евентуално ново мнозинство да може да прекара такива конституционни промени до края на годината или в първите седмици на януари. С всички рискове, които биха се съдържали в едни такива избори, те ще са следващият логичен ход, ако парламентарната процедура не успее“.

Всяка страна, която се присъединява към ЕС, знае, че освен големите ползи, трябва да направи и неща, които не са приятни и лесни. В случая с Македония това е споразумението за името, изтъкна Чернева:

„Ако македонците не могат да вземат това решение, това също трябва да стане ясно, защото трябва да можеш да избереш своята посока. Това е важен момент за това за каква идентичност наистина говорим, защото много често ВМРО-ДПМНЕ често обяснява как въпросът с идентичността е твърде сложен, за да бъде решен с референдум. Да, така е! Но ако има европейска идентичност за Македония, македонците трябва да я защитят и да покажат, че тя е тази, която преобладава“.

Поканата за НАТО към Македония е на практика готова, но трябва да има споразумение, защото през 2008 година, на срещата на върха на НАТО в Букурещ страната е била убедена, че Гърция няма да наложи вето на приемането ѝ в НАТО, припомни Чернева

Интервюто на Силвия Великова с Весела Чернева можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Радев покани Борисов на среща, оцени протестите като "закономерни и релевантни"

Президентът Румен Радев покани премиера Бойко Борисов на среща. Условието на държавния глава е премиерът да отиде с визия по три точки. "Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за..

обновено на 16.11.18 в 12:21

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

След спорове между управляващи и опозиция, мнозинството в Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, с които се въвеждат норми за съдържание за сяра, пепел и влага в твърдите горива за битовото отопление. Измененията в закона са в изпълнение на решение на Европейския съд срещу страната ни за трайно лошо качество на въздуха. Съдът е..

обновено на 16.11.18 в 12:08
В политиката понякога трябва да се извиняваш и за чужди грешки, каза Цветанов

ГЕРБ се извиниха за изказванията на депути от НФСБ за протестиращите

Поредно извинение направиха от ГЕРБ заради изказването на депутата от НФСБ Петър Петров, който предложи децата с увреждания да бъдат настанени в домове, за да може майките им да работят. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира: "Не съм чул това интервю и не съм чул тези коментари, които е направил колегата народен..

обновено на 16.11.18 в 11:59

Радев: България има нужда от модерна и дееспособна армия

Във Военна академия "Георги Стойков Раковски"  се проведе тържествено събрание-концерт. На него присъстваха президентът Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Президентът припомни в словото си славната история на сухопътните войски и каза, че те могат да се гордеят с това, което..

обновено на 16.11.18 в 11:19
Премиерът Бойко Борисов на Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани.

Борисов в Гърция: Няма по-добро място от ЕС за развитие на страните от Балканите

Силно отражение в гръцките медии има участието на премиера Борисов на икономическия форум в Солун. Министър-председателят преговаря с представители на бизнеса за инвестиции, както и с гръцкия премиер за съвместно участие в енергийни проекти. Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи директно обръщението на българския премиер към участниците на форума в..

обновено на 16.11.18 в 10:03

Веселин Марешки: Продължаваме да се борим ежедневно срещу Симеонов и Каракачанов

„Ако няма други методи, с които ние тези двамата – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, може да изхвърлим от властта, сме готови да прибегнем до бойкотиране на кворума“. Това заяви днес пред БНР лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. Според него обаче все още не са изчерпани всички методи. „Ще продължаваме да се борим ежедневно срещу..

публикувано на 16.11.18 в 09:37

Премиерът Борисов участва в икономически форум в Солун

Премиерът Бойко Борисов участва в икономически форум в Солун за възможности за инвестиции на Балканите.  Гръцкият премиер Алексис Ципрас в речта си посочи като пример за балканско сътрудничество отношенията между Гърция и България. Конкретни проекти за развитието на Балканския регион се обсъждат на форума в Солун, който е продължение на..

обновено на 16.11.18 в 07:55