Манов: Макрон търси разпознавеми личности вляво, въпреки че политиката му ще остане либерално-центристка

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Френският президент Еманюел Макрон подготвя рокади в правителството след напускането на фигури в кабинета. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стефан Манов, който живее и работи във Франция, коментира, че рокадите се очаква да бъдат оповестени в края на тази или началото на идната седмица:

„Прави впечатление нещо нетипично – това състояние на безтегловност, което вече 8 дни след оставката на вътрешния министър Макрон сякаш не успява да управлява достатъчно ефикасно, поне що се отнася до традициите и практиките на Петата република. Президентът назначава правителството, то не се избира от парламента и обичайно промените стават в рамките на ден-два. В първите два-три дни бяха изтъквани съображения за това, че бъдещите министри се проверяват от Висшата комисия за прозрачност на политическия живот за фискални или други проблеми, евентуално, в тяхното минало, но след 8 дни това състояние на безтегловност започва да бъде обект на подигравки и шеги“.

Политическата есен започва неприятно за Макрон, коментира той:

„Макрон сякаш загуби аурата, която имаше в първите няколко месеца или година на своето управление – лекотата, с която преодоля трудните промени в законодателството на труда, стачката във френските железници и другите му реформи. Като че ли сега е по-скоро сгъстяване на черни облаци. Виждаме, че днес той е съобразен заложник на това, което му липсва, а му липсва една сериозна политическа сила зад гърба му“.

Тръгвайки изцяло на чисто, Макрон е трябвало да вземе силни лица от левицата и десницата или популярни лица от обществения живот, обясни Манов:

„Оказва се, че около Макрон в момента най-добрите министри са тези, които идват от десницата, и тук е проблемът. Първата година от мандата беше по-скоро с десни икономически мерки. Сега предстои Макрон да направи лек завой към центъра и вляво, за да си върне популярността сред този електорат във връзка с европейските избори, които предстоят през май. Неговата квадратура е да намери разпознаваеми лица, които да имат силен ляв елемент, въпреки че неговата политика ще остане по-скоро либерално-центристка“.

Във Франция предстоят непопулярни реформи, а президентът търси „нов отскок, за да задържи позициите на неговата политическа сила като лидерски във Франция, защото голямата заплаха е там – в последните месеци неговите силни заявки за промени в Европа, а и изобщо в света, не дадоха голям ефект“. Ако реформираният кабинет не успее да получи този нов оттласък, отзвукът за формацията на Макрон би бил много силен на  европейските избори през май, прогнозира Манов, който очаква френският президент да се яви на европейския вот заедно с умереното крило на десницата.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията

Радев покани Борисов на среща, оцени протестите като "закономерни и релевантни"

Президентът Румен Радев покани премиера Бойко Борисов на среща. Условието на държавния глава е премиерът да отиде с визия по три точки. "Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за..

обновено на 16.11.18 в 12:21

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух

След спорове между управляващи и опозиция, мнозинството в Народното събрание прие на първо четене законодателни промени, с които се въвеждат норми за съдържание за сяра, пепел и влага в твърдите горива за битовото отопление. Измененията в закона са в изпълнение на решение на Европейския съд срещу страната ни за трайно лошо качество на въздуха. Съдът е..

обновено на 16.11.18 в 12:08
В политиката понякога трябва да се извиняваш и за чужди грешки, каза Цветанов

ГЕРБ се извиниха за изказванията на депути от НФСБ за протестиращите

Поредно извинение направиха от ГЕРБ заради изказването на депутата от НФСБ Петър Петров, който предложи децата с увреждания да бъдат настанени в домове, за да може майките им да работят. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира: "Не съм чул това интервю и не съм чул тези коментари, които е направил колегата народен..

обновено на 16.11.18 в 11:59

Радев: България има нужда от модерна и дееспособна армия

Във Военна академия "Георги Стойков Раковски"  се проведе тържествено събрание-концерт. На него присъстваха президентът Румен Радев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Президентът припомни в словото си славната история на сухопътните войски и каза, че те могат да се гордеят с това, което..

обновено на 16.11.18 в 11:19
Премиерът Бойко Борисов на Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани.

Борисов в Гърция: Няма по-добро място от ЕС за развитие на страните от Балканите

Силно отражение в гръцките медии има участието на премиера Борисов на икономическия форум в Солун. Министър-председателят преговаря с представители на бизнеса за инвестиции, както и с гръцкия премиер за съвместно участие в енергийни проекти. Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи директно обръщението на българския премиер към участниците на форума в..

обновено на 16.11.18 в 10:03

Веселин Марешки: Продължаваме да се борим ежедневно срещу Симеонов и Каракачанов

„Ако няма други методи, с които ние тези двамата – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, може да изхвърлим от властта, сме готови да прибегнем до бойкотиране на кворума“. Това заяви днес пред БНР лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. Според него обаче все още не са изчерпани всички методи. „Ще продължаваме да се борим ежедневно срещу..

публикувано на 16.11.18 в 09:37

Премиерът Борисов участва в икономически форум в Солун

Премиерът Бойко Борисов участва в икономически форум в Солун за възможности за инвестиции на Балканите.  Гръцкият премиер Алексис Ципрас в речта си посочи като пример за балканско сътрудничество отношенията между Гърция и България. Конкретни проекти за развитието на Балканския регион се обсъждат на форума в Солун, който е продължение на..

обновено на 16.11.18 в 07:55