Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манов: Макрон търси разпознавеми личности вляво, въпреки че политиката му ще остане либерално-центристка

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Френският президент Еманюел Макрон подготвя рокади в правителството след напускането на фигури в кабинета. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стефан Манов, който живее и работи във Франция, коментира, че рокадите се очаква да бъдат оповестени в края на тази или началото на идната седмица:

„Прави впечатление нещо нетипично – това състояние на безтегловност, което вече 8 дни след оставката на вътрешния министър Макрон сякаш не успява да управлява достатъчно ефикасно, поне що се отнася до традициите и практиките на Петата република. Президентът назначава правителството, то не се избира от парламента и обичайно промените стават в рамките на ден-два. В първите два-три дни бяха изтъквани съображения за това, че бъдещите министри се проверяват от Висшата комисия за прозрачност на политическия живот за фискални или други проблеми, евентуално, в тяхното минало, но след 8 дни това състояние на безтегловност започва да бъде обект на подигравки и шеги“.

Политическата есен започва неприятно за Макрон, коментира той:

„Макрон сякаш загуби аурата, която имаше в първите няколко месеца или година на своето управление – лекотата, с която преодоля трудните промени в законодателството на труда, стачката във френските железници и другите му реформи. Като че ли сега е по-скоро сгъстяване на черни облаци. Виждаме, че днес той е съобразен заложник на това, което му липсва, а му липсва една сериозна политическа сила зад гърба му“.

Тръгвайки изцяло на чисто, Макрон е трябвало да вземе силни лица от левицата и десницата или популярни лица от обществения живот, обясни Манов:

„Оказва се, че около Макрон в момента най-добрите министри са тези, които идват от десницата, и тук е проблемът. Първата година от мандата беше по-скоро с десни икономически мерки. Сега предстои Макрон да направи лек завой към центъра и вляво, за да си върне популярността сред този електорат във връзка с европейските избори, които предстоят през май. Неговата квадратура е да намери разпознаваеми лица, които да имат силен ляв елемент, въпреки че неговата политика ще остане по-скоро либерално-центристка“.

Във Франция предстоят непопулярни реформи, а президентът търси „нов отскок, за да задържи позициите на неговата политическа сила като лидерски във Франция, защото голямата заплаха е там – в последните месеци неговите силни заявки за промени в Европа, а и изобщо в света, не дадоха голям ефект“. Ако реформираният кабинет не успее да получи този нов оттласък, отзвукът за формацията на Макрон би бил много силен на  европейските избори през май, прогнозира Манов, който очаква френският президент да се яви на европейския вот заедно с умереното крило на десницата.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!