Манов: Макрон търси разпознавеми личности вляво, въпреки че политиката му ще остане либерално-центристка

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Френският президент Еманюел Макрон подготвя рокади в правителството след напускането на фигури в кабинета. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стефан Манов, който живее и работи във Франция, коментира, че рокадите се очаква да бъдат оповестени в края на тази или началото на идната седмица:

„Прави впечатление нещо нетипично – това състояние на безтегловност, което вече 8 дни след оставката на вътрешния министър Макрон сякаш не успява да управлява достатъчно ефикасно, поне що се отнася до традициите и практиките на Петата република. Президентът назначава правителството, то не се избира от парламента и обичайно промените стават в рамките на ден-два. В първите два-три дни бяха изтъквани съображения за това, че бъдещите министри се проверяват от Висшата комисия за прозрачност на политическия живот за фискални или други проблеми, евентуално, в тяхното минало, но след 8 дни това състояние на безтегловност започва да бъде обект на подигравки и шеги“.

Политическата есен започва неприятно за Макрон, коментира той:

„Макрон сякаш загуби аурата, която имаше в първите няколко месеца или година на своето управление – лекотата, с която преодоля трудните промени в законодателството на труда, стачката във френските железници и другите му реформи. Като че ли сега е по-скоро сгъстяване на черни облаци. Виждаме, че днес той е съобразен заложник на това, което му липсва, а му липсва една сериозна политическа сила зад гърба му“.

Тръгвайки изцяло на чисто, Макрон е трябвало да вземе силни лица от левицата и десницата или популярни лица от обществения живот, обясни Манов:

„Оказва се, че около Макрон в момента най-добрите министри са тези, които идват от десницата, и тук е проблемът. Първата година от мандата беше по-скоро с десни икономически мерки. Сега предстои Макрон да направи лек завой към центъра и вляво, за да си върне популярността сред този електорат във връзка с европейските избори, които предстоят през май. Неговата квадратура е да намери разпознаваеми лица, които да имат силен ляв елемент, въпреки че неговата политика ще остане по-скоро либерално-центристка“.

Във Франция предстоят непопулярни реформи, а президентът търси „нов отскок, за да задържи позициите на неговата политическа сила като лидерски във Франция, защото голямата заплаха е там – в последните месеци неговите силни заявки за промени в Европа, а и изобщо в света, не дадоха голям ефект“. Ако реформираният кабинет не успее да получи този нов оттласък, отзвукът за формацията на Макрон би бил много силен на  европейските избори през май, прогнозира Манов, който очаква френският президент да се яви на европейския вот заедно с умереното крило на десницата.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете в звуковия файл. 

Още от категорията

Македонският парламент започва заседанието си в 22 ч. (българско време)

Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в 22 часа българско време. Засега не е известно дали има квалифицирано мнозинство от 80 души, което да ги гласува, съобщи манедонският телевизионен канал "Нова ТВ". Според депутатите от ВМРО-ДПМНЕ заседанието е завършило, защото по правилник заседанията на парламента се..

публикувано на 19.10.18 в 21:18

ЕП остава загрижен за спазването на човешките права в Турция, обяви Кати Пири

Да спрем да говорим за правата на човека в Турция би било лош знак, защото би означавало, че никой вече не възприема преговорите за присъединяване на Анкара към Евросъюза сериозно. Този коментар направи в Истанбул специалният докладчик на Европейския парламент за Турция Кати Пири. Тя отбеляза някои положителни развития в двустранните..

публикувано на 19.10.18 в 21:11

Без гласуване преминава и четвъртият ден в Македония

Две отлагания на часа на заседанието и много неизвестни белязаха парламентарния ден в Македония. Без гласуване преминава и четвъртият ден от началото на обсъжданията на предложението за пристъпване към изменения в конституцията, които са част от условията в споразумението от Преспа. Според агенция МИА не е ясно дали гласуването ще се случи по-късно..

публикувано на 19.10.18 в 18:48
Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на 12-ата среща на върха Азия – Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС.

Борисов и Медведев обсъдиха газов хъб "Балкан"

Енергийната тема е била сред акцентите на срещата на премиера Бойко Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев. Двамата са разговаряли в рамките на 12-ата среща на върха Европа – Азия, която се провежда в Брюксел. “В сферата на енергетиката обменихме мисли. Нашият газов хъб “Балкан“, европейският газов хъб “Балкан“, където да можем..

публикувано на 19.10.18 в 17:19
Ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин

Рогозин изваден от черен US списък, за да посети САЩ

Администрацията на президента Тръмп е взела решение за временно изваждане на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин от списъка със санкциите, за да може да посети САЩ по покана на НАСА, предаде БТА. Това бе съобщено от директора на НАСА Джим Брайдънстайн, който преди повече от седмица посети Москва, космодрума Байконур и за пръв път се..

публикувано на 19.10.18 в 17:14

Алек Болдуин призова да бъде свалено правителството на Тръмп

Американският актьор Алек Болдуин призова американците да свалят правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише USA Today. По време на вечеря, организирана от Демократическата партия в навечерието на изборите за Сенат и Конгрес, Болдуин заяви, че изборите са легитимният начин това правителство да бъде свалено. Бившият съпруг на Ким..

публикувано на 19.10.18 в 16:59
Вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията от откриване на българска чешма в унгарския град Сигетсентмиклош.

Илияна Йотова откри българска чешма в унгарския град Сигетсентмиклош

„От цялата човешка история е останало само онова, което е изградено от камък и слово.“ С тези думи на писателя Йордан Радичков вицепрезидентът Илияна Йотова откри днес българска чешма в град Сигетсентмиклош по повод Деня на българо-унгарското приятелство, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Миналата година той бе отбелязан с..

обновено на 19.10.18 в 16:33