Кристин Лагард от МВФ предупреди държавите да не бъдат въвличани в търговски и валутни войни

1
пресконференция на Кристин Лагард на годишна среща на МВФ и СБ на остров Бали
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в четвъртък страните да не участват в търговски и валутни войни, подчертавайки, че това би попречило на глобалния икономически растеж и би застрашило "невинни свидетели", съобщава Ройтерс.

Давайки официалното начало на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския курортен остров Бали, Лагард призова страните да "деескалират" търговските конфликти и да установят и уточнят глобалните правила за търговия, вместо да се откажат от тях.

Нейното изявление е факт, след като през последните месеци Съединените щати и Китай си наложиха взаимно високи мита за вноса на стоки за стотици милиарди долари, допринасяйки за трусове на финансовите пазари, тъй като инвеститорите се притесняват, че ескалиращият търговски конфликт може да навреди на световната търговия и на инвестициите.

В сряда пазарът на акции на Уолстрийт претърпя най-драматичен спад от февруари насам, последван в четвъртък от понижение на азиатските борси към 19-месечни дъна и на европейските борси към 20-месечни дъна с оглед на набиращите скорост притеснения около ескалиращото търговско напрежение между двете най-големи световни икономики и в резултат на растящата доходност на американски държавни облигации.

"Искрено се надяваме да не се придвижваме нито към търговска, нито към валутна война. Това би било вредно за всички участници и ще има много невинни свидетели, включително страни, които са част от китайските вериги за доставки", заяви Лагард на пресконференция на остров Бали.

Трябва да се има предвид, че през последните седмици висши представители на САЩ изразиха безпокойство относно отслабващия китайски юан. Президентът Доналд Тръмп пък обвини Китай, че умишлено манипулира своята валута, за да получи търговско предимство. В тази връзка беше любопитна срещата в четвъртък на американския министър на финансите Стивън Мнучин с управителя на Народна банка на Китай - И Ганг в кулоарите на годишната среща на МВФ и СБ. "Обсъдихме важни икономически въпроси", посочи обаче само лаконично Мнучин в Туитър след края на срещата.

Кристин Лагард се включи в дебатите относно валутните курсове, заявявайки, че слабостта на юана спрямо долара се дължи на общото поскъпване на зелените пари с оглед на политиката на Фед на повишаване на американските лихви. Спрямо кошницата от останалите водещи валути, китайския юан се обезцени далеч по-слабо, мотивира се тя.

"Ние подкрепихме движението на Китай към валутна гъвкавост и искаме да насърчим властите в Пекин да продължат по този път напред", посочи шефът на МВФ.

Кристин Лагард също така изрази вярата си, че китайските власти предприемат стъпки за запазване на икономическия растежа, стабилността и инвеститорското доверие на фона на търговския конфликт със САЩ, но те са изправени пред "сложна" балансираща политика, целяща задържане  на фискалното положение под контрол.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким също предупреди за ескалацията на търговското напрежение в глобален план, заявявайки, че дневният ред на големия международен кредитор зависи от силните търговски потоци и че ако всичките страни осъществят техните търговски заплахи, това съвсем ясно ще навреди на икономическия растеж.


Галерия

Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51