Кристин Лагард от МВФ предупреди държавите да не бъдат въвличани в търговски и валутни войни

пресконференция на Кристин Лагард на годишна среща на МВФ и СБ на остров Бали
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди в четвъртък страните да не участват в търговски и валутни войни, подчертавайки, че това би попречило на глобалния икономически растеж и би застрашило "невинни свидетели", съобщава Ройтерс.

Давайки официалното начало на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския курортен остров Бали, Лагард призова страните да "деескалират" търговските конфликти и да установят и уточнят глобалните правила за търговия, вместо да се откажат от тях.

Нейното изявление е факт, след като през последните месеци Съединените щати и Китай си наложиха взаимно високи мита за вноса на стоки за стотици милиарди долари, допринасяйки за трусове на финансовите пазари, тъй като инвеститорите се притесняват, че ескалиращият търговски конфликт може да навреди на световната търговия и на инвестициите.

В сряда пазарът на акции на Уолстрийт претърпя най-драматичен спад от февруари насам, последван в четвъртък от понижение на азиатските борси към 19-месечни дъна и на европейските борси към 20-месечни дъна с оглед на набиращите скорост притеснения около ескалиращото търговско напрежение между двете най-големи световни икономики и в резултат на растящата доходност на американски държавни облигации.

"Искрено се надяваме да не се придвижваме нито към търговска, нито към валутна война. Това би било вредно за всички участници и ще има много невинни свидетели, включително страни, които са част от китайските вериги за доставки", заяви Лагард на пресконференция на остров Бали.

Трябва да се има предвид, че през последните седмици висши представители на САЩ изразиха безпокойство относно отслабващия китайски юан. Президентът Доналд Тръмп пък обвини Китай, че умишлено манипулира своята валута, за да получи търговско предимство. В тази връзка беше любопитна срещата в четвъртък на американския министър на финансите Стивън Мнучин с управителя на Народна банка на Китай - И Ганг в кулоарите на годишната среща на МВФ и СБ. "Обсъдихме важни икономически въпроси", посочи обаче само лаконично Мнучин в Туитър след края на срещата.

Кристин Лагард се включи в дебатите относно валутните курсове, заявявайки, че слабостта на юана спрямо долара се дължи на общото поскъпване на зелените пари с оглед на политиката на Фед на повишаване на американските лихви. Спрямо кошницата от останалите водещи валути, китайския юан се обезцени далеч по-слабо, мотивира се тя.

"Ние подкрепихме движението на Китай към валутна гъвкавост и искаме да насърчим властите в Пекин да продължат по този път напред", посочи шефът на МВФ.

Кристин Лагард също така изрази вярата си, че китайските власти предприемат стъпки за запазване на икономическия растежа, стабилността и инвеститорското доверие на фона на търговския конфликт със САЩ, но те са изправени пред "сложна" балансираща политика, целяща задържане  на фискалното положение под контрол.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким също предупреди за ескалацията на търговското напрежение в глобален план, заявявайки, че дневният ред на големия международен кредитор зависи от силните търговски потоци и че ако всичките страни осъществят техните търговски заплахи, това съвсем ясно ще навреди на икономическия растеж.


Още от категорията

Експерт по киберсигурност: Ще се намери начин да се "закърпи" положението за Търговския регистър

Пожарни действия от такъв тип не водят до добър резултат, винаги има някакво забавяне. Това заяви в предаването „Преди всички“ експертът по киберсигурност Спас Иванов относно обявената спешна обществена поръчка от Агенцията по вписванията, която е на стойност 190 000 лева и е за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на..

публикувано на 16.10.18 в 08:40

Агенцията по вписванията търси 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни

Агенцията по вписванията обяви спешна обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта. Обявата е публикувана на сайта на ведомството. Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана на няколко компании за директно договаряне. Обявата стана..

обновено на 15.10.18 в 17:56

Негативен старт на търговията на Уолстрийт в началото на седмицата

След кратко колебание и в двете посоки, водещите фондови индекс на Уолстрийт бележат нови, макар и относително скромни понижения, тъй като политическото напрежение между Белия дом и Саудитска Арабия допринася за допълнително засилване на инвеститорските притеснения, свързани с високата доходност на американските облигации и търговската война..

публикувано на 15.10.18 в 17:37

Изненадващо слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през септември

През септември продажбите на дребно в САЩ се повишиха изненадващо слабо за втори пореден месец, което поставя под въпрос очакванията, че вътрешното потребление ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември се повишиха с едва 0,1%..

публикувано на 15.10.18 в 16:23
„Енергоремонт“ е открито с пускането на ТЕЦ „Бобов дол“ през 1974 год. за специализирани ремонти.

Закриват „Енергоремонт"- Бобов дол, 130 души отиват на борсата

Предприятието „Енергоремонт" в  Бобов дол, създадено, за да извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ - „Бобов дол“ в непосредствена близост, се закрива, съобщиха експерти. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрират на борсата. 74 от работилите в „Енерегоремонт"- Бобов дол, са от Дупница, останалите 56 от Бобов дол и..

публикувано на 15.10.18 в 16:07
Марио Драги от ЕЦБ

Марио Драги: Заплахите за независимостта на централните банки представляват голям риск за световната икономика

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че заплахите за независимостта на централните банки се очертават като значителен риск за световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Шефът на ЕЦБ е загрижен, че геополитическите рискове могат да доведат до рязко завръщане към по-високи лихвени ставки. Той посочи три..

публикувано на 15.10.18 в 15:20

Малките и средните предприятия могат да ползват ваучери, за да наберат капитал през фондовата борса

30 ваучера на стойност 50 000 лева са достъпни за малките и средни предприятия, за да наберат капитал през фондовата борса. За да получат парите, компаниите трябва да наберат поне 500 000 лева капитал от борсата, обясни зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Ваучерната схема е разработена съвместно с Агенцията за малки и средни..

публикувано на 15.10.18 в 14:26