Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин: Пазарната корекция на Уолстрийт не е изненадваща

Стив Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След солидния снощен трус на Уолстрийт, финансовият министър на САЩ Стив Мнучин заяви, че тези разпродажби на акции представляват корекция, която "не е особено изненадваща".

"Пазарите не са ефективни и се движат в двете посоки, като понякога те надхвърлят и двете посоки", заяви Мнучин в кулоарите на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския остров Бали.

"Основите на американската икономика продължават да бъдат изключително силни. Мисля, че поради това фондовият пазар се представя толкова добре. Фактът, че има известна корекция, не е особено изненадващ, като се има предвид колко е нараснал пазарът", обясни той в интервю за Блумбърг.

За разлика от обвиненията на Доналд Тръмп, че политиката на Фед на затягане на лихвите е причина за вчерашния погром на пазара на акции на Уолстрийт, Мнучин посочи, че Централната банка на САЩ не е виновна.

"Не мисля, че днес имаше новини от Федералния резерв, които ги нямаше и преди това", посочи Мнучин, цитиран от CNN. "Пазарът върви нагоре. Пазарът върви надолу. Гледам на това като на нормална корекция", подчерта отново американският финансов министър.

По този начин Стивън Мнучин сякаш не сподели обвиненията, отправени от Тръмп към Фед непосредствено след края на вчерашната кървава баня на Уолстрийт. "Смятам, че Фед прави грешка", отбеляза Тръмп пред репортери в сряда късно вечерта и добави: "Смятам, че Федералният резерв се държи като луд, затягайки прекалено лихвите".

Относно самото поведение на фондовия пазар, президентът на САЩ отбеляза: "Всъщност това е пазарна корекция, която очаквахме от дълго, дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед".

Междувременно шефът на МВФ Кристин Лагард също защити Фед от нападките на Доналд Тръмп.

Управляващият директор на МВФ заяви, че "не може да асоциира" председателя на Федералния резерв Джером Пауъл "с лудост", визирайки обвиненията на президента на САЩ, че американската централна банка се държи като "луда" с оглед на на нейната политика на прекалено затягане (повишаване) на лихвените ставки.

"Пауъл и другите членове на Фед са изключително сериозни, солидни и със сигурност желаят да базират техните решения на постъпващата актуална информация", посочи Лагард пред телевизия CNBC, добавяйки, че централните банки по цял свят трябва да останат независими по отношение на тяхното функциониране.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени