Стивън Мнучин: Пазарната корекция на Уолстрийт не е изненадваща

Стив Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След солидния снощен трус на Уолстрийт, финансовият министър на САЩ Стив Мнучин заяви, че тези разпродажби на акции представляват корекция, която "не е особено изненадваща".

"Пазарите не са ефективни и се движат в двете посоки, като понякога те надхвърлят и двете посоки", заяви Мнучин в кулоарите на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския остров Бали.

"Основите на американската икономика продължават да бъдат изключително силни. Мисля, че поради това фондовият пазар се представя толкова добре. Фактът, че има известна корекция, не е особено изненадващ, като се има предвид колко е нараснал пазарът", обясни той в интервю за Блумбърг.

За разлика от обвиненията на Доналд Тръмп, че политиката на Фед на затягане на лихвите е причина за вчерашния погром на пазара на акции на Уолстрийт, Мнучин посочи, че Централната банка на САЩ не е виновна.

"Не мисля, че днес имаше новини от Федералния резерв, които ги нямаше и преди това", посочи Мнучин, цитиран от CNN. "Пазарът върви нагоре. Пазарът върви надолу. Гледам на това като на нормална корекция", подчерта отново американският финансов министър.

По този начин Стивън Мнучин сякаш не сподели обвиненията, отправени от Тръмп към Фед непосредствено след края на вчерашната кървава баня на Уолстрийт. "Смятам, че Фед прави грешка", отбеляза Тръмп пред репортери в сряда късно вечерта и добави: "Смятам, че Федералният резерв се държи като луд, затягайки прекалено лихвите".

Относно самото поведение на фондовия пазар, президентът на САЩ отбеляза: "Всъщност това е пазарна корекция, която очаквахме от дълго, дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед".

Междувременно шефът на МВФ Кристин Лагард също защити Фед от нападките на Доналд Тръмп.

Управляващият директор на МВФ заяви, че "не може да асоциира" председателя на Федералния резерв Джером Пауъл "с лудост", визирайки обвиненията на президента на САЩ, че американската централна банка се държи като "луда" с оглед на на нейната политика на прекалено затягане (повишаване) на лихвените ставки.

"Пауъл и другите членове на Фед са изключително сериозни, солидни и със сигурност желаят да базират техните решения на постъпващата актуална информация", посочи Лагард пред телевизия CNBC, добавяйки, че централните банки по цял свят трябва да останат независими по отношение на тяхното функциониране.


Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51