Стивън Мнучин: Пазарната корекция на Уолстрийт не е изненадваща

Стив Мнучин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След солидния снощен трус на Уолстрийт, финансовият министър на САЩ Стив Мнучин заяви, че тези разпродажби на акции представляват корекция, която "не е особено изненадваща".

"Пазарите не са ефективни и се движат в двете посоки, като понякога те надхвърлят и двете посоки", заяви Мнучин в кулоарите на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския остров Бали.

"Основите на американската икономика продължават да бъдат изключително силни. Мисля, че поради това фондовият пазар се представя толкова добре. Фактът, че има известна корекция, не е особено изненадващ, като се има предвид колко е нараснал пазарът", обясни той в интервю за Блумбърг.

За разлика от обвиненията на Доналд Тръмп, че политиката на Фед на затягане на лихвите е причина за вчерашния погром на пазара на акции на Уолстрийт, Мнучин посочи, че Централната банка на САЩ не е виновна.

"Не мисля, че днес имаше новини от Федералния резерв, които ги нямаше и преди това", посочи Мнучин, цитиран от CNN. "Пазарът върви нагоре. Пазарът върви надолу. Гледам на това като на нормална корекция", подчерта отново американският финансов министър.

По този начин Стивън Мнучин сякаш не сподели обвиненията, отправени от Тръмп към Фед непосредствено след края на вчерашната кървава баня на Уолстрийт. "Смятам, че Фед прави грешка", отбеляза Тръмп пред репортери в сряда късно вечерта и добави: "Смятам, че Федералният резерв се държи като луд, затягайки прекалено лихвите".

Относно самото поведение на фондовия пазар, президентът на САЩ отбеляза: "Всъщност това е пазарна корекция, която очаквахме от дълго, дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед".

Междувременно шефът на МВФ Кристин Лагард също защити Фед от нападките на Доналд Тръмп.

Управляващият директор на МВФ заяви, че "не може да асоциира" председателя на Федералния резерв Джером Пауъл "с лудост", визирайки обвиненията на президента на САЩ, че американската централна банка се държи като "луда" с оглед на на нейната политика на прекалено затягане (повишаване) на лихвените ставки.

"Пауъл и другите членове на Фед са изключително сериозни, солидни и със сигурност желаят да базират техните решения на постъпващата актуална информация", посочи Лагард пред телевизия CNBC, добавяйки, че централните банки по цял свят трябва да останат независими по отношение на тяхното функциониране.


Още от категорията

Експерт по киберсигурност: Ще се намери начин да се "закърпи" положението за Търговския регистър

Пожарни действия от такъв тип не водят до добър резултат, винаги има някакво забавяне. Това заяви в предаването „Преди всички“ експертът по киберсигурност Спас Иванов относно обявената спешна обществена поръчка от Агенцията по вписванията, която е на стойност 190 000 лева и е за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на..

публикувано на 16.10.18 в 08:40

Агенцията по вписванията търси 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни

Агенцията по вписванията обяви спешна обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта. Обявата е публикувана на сайта на ведомството. Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана на няколко компании за директно договаряне. Обявата стана..

обновено на 15.10.18 в 17:56

Негативен старт на търговията на Уолстрийт в началото на седмицата

След кратко колебание и в двете посоки, водещите фондови индекс на Уолстрийт бележат нови, макар и относително скромни понижения, тъй като политическото напрежение между Белия дом и Саудитска Арабия допринася за допълнително засилване на инвеститорските притеснения, свързани с високата доходност на американските облигации и търговската война..

публикувано на 15.10.18 в 17:37

Изненадващо слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през септември

През септември продажбите на дребно в САЩ се повишиха изненадващо слабо за втори пореден месец, което поставя под въпрос очакванията, че вътрешното потребление ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември се повишиха с едва 0,1%..

публикувано на 15.10.18 в 16:23
„Енергоремонт“ е открито с пускането на ТЕЦ „Бобов дол“ през 1974 год. за специализирани ремонти.

Закриват „Енергоремонт"- Бобов дол, 130 души отиват на борсата

Предприятието „Енергоремонт" в  Бобов дол, създадено, за да извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ - „Бобов дол“ в непосредствена близост, се закрива, съобщиха експерти. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрират на борсата. 74 от работилите в „Енерегоремонт"- Бобов дол, са от Дупница, останалите 56 от Бобов дол и..

публикувано на 15.10.18 в 16:07
Марио Драги от ЕЦБ

Марио Драги: Заплахите за независимостта на централните банки представляват голям риск за световната икономика

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че заплахите за независимостта на централните банки се очертават като значителен риск за световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Шефът на ЕЦБ е загрижен, че геополитическите рискове могат да доведат до рязко завръщане към по-високи лихвени ставки. Той посочи три..

публикувано на 15.10.18 в 15:20

Малките и средните предприятия могат да ползват ваучери, за да наберат капитал през фондовата борса

30 ваучера на стойност 50 000 лева са достъпни за малките и средни предприятия, за да наберат капитал през фондовата борса. За да получат парите, компаниите трябва да наберат поне 500 000 лева капитал от борсата, обясни зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Ваучерната схема е разработена съвместно с Агенцията за малки и средни..

публикувано на 15.10.18 в 14:26