Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът на "Брюж" привикан в следствието

Иван Леко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Старши треньорът на белгийския ФК "Брюж" Иван Леко трябва да се яви пред разследващите органи, ден след като името му попадна в списъка на заподозрени за уреждане на мачове в белгийския футбол, съобщава агенция БЕЛГА, цитирлана от БТА.

40-годишният хърватин е един от хората, които бяха разпитвани вчера. След края на срещата им с прокуратурата, на Леко е връчено писмо, че трябва да се яви пред следствието. Вероятно и други хора от тази групичка ще започнат да бъдат викани един по един.

Общо 57 полицейски проверки са извършени в цяла Европа, като 44 са били в Белгия, а останалите са във Франция, Люксембург, Кипър, Черна гора, Сърбия и БЮР Македония.

Актуалният шампион на Белгия ФК "Брюж" все още не са потвърдили дали това е вярно, докато други два гранда в страната- "Андерлехт" и "Стандард" (Лиеж) казаха, че са били проверени след полицейско навлизане в клубовете. Също така се проверяват серия от индивидуални участници във футболния процес в страната като агенти, журналисти и съдии.

Събираните доказателства и трупана информация е продължило повече от година и е относно "подозрителни финансови операции в света на професионалния футбол", които предизвикват признаци за "възможно влияние върху мачовете от предходния сезон ", се казва в изявление на прокуратурата.

Съдебното разследване се отнася до "престъпната организация, прането на пари и корупцията в частния сектор", се казва още в изявление на прокуратурата на Кралство Белгия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!