Джон Демос представя у нас изложбата си със снимки на Албания през 90-те

Снимка: photosynthesis.bg


Гръцкият фотограф Джон Демос, основател на Фотографския център в Атина, е в България за да представи изложбата си със снимки на "Албания на ръба на промените 1990 - 1991".

„Беше наистина доста трудно да се влезе в Албания и единственият начин, по който успях, беше да получа разрешение да се кача в автобус, който обикновено отива с роднини на местното население, работещи в Гърция. Първите няколко пъти, когато отидох, не беше лесно да се работи. Трябваше да убедя шофьорите на автобуса и екскурзоводите да ме позабравят за седмица и се разхождах, снимайки ежедневния живот на хората. По този начин видях това, което в крайна сметка беше нивото на трудност да се живее – бедността, песимизмът в това общество“.

Един от най-впечатляващите моменти в живота на Демос е уловен в изложбата:

„Заедно с много фотографи бяхме снимахме първите демократични избори в Албания, но повечето от професионалните фотографи, които бяха там, заминаха веднага след изборите, за да предоставят своите ленти на вестници и списания, докато аз се почувствах свободен да се разходя наколо и чух че в северната част - град Шкодер по-точно, има доста насилствени реакции срещу изборните резултати. Отидох там и една от първите вечери, когато полицията вече приемеше доста насилствени мерки, албанските ми приятели и ми помогнаха да измъкна през пода на една от техните къщи, за да разбера, че на другия ден трима представители на Демократичната партия са били убити. Заснех следващите дни и всичко, което се случи и видях. Видях, че някой от най-важните документи горят на площада. Хората отиват там със своя живот, със своите досиета, с техните лични документи, които полицията е държала в участъка толкова време -  летят и горят наоколо. Много е впечатляващо да се види как на по-късните фотографии реки от хора от целия град излизат, за да почетат и да погребат тримата загинали.

…Години по-късно кметът на едно село ми каза че е за него било голяма чест, че аз съм единственият фотограф, който е бил там, за да заснеме това събитие, тъй като това е историческо събитие за тях“.


Още от категорията

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27
Кърджали

21 октомври – Ден на град Кърджали

Кърджали e първият град в България, в който се представя изложба за 7- годишната реставрация на Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Изложбата е част от богатата на събития празнична програма по случай 21 октомври, когато се чества Денят на града. По време на Балканската война на този ден през 1912 година Кърджали, останал в пределите на Османската..

публикувано на 19.10.18 в 17:35
Дьорд Арато, г-жа Дьорди Димитров, Дьорд Сонди, Дарина Маринова, Тошо Дончев в студиото на „Артефир“ (отляво надясно).

70 години от създаването на Унгарския културен институт в София

Унгарският културен институт в София отбелязва 70-годишнината от създаването си. Събитията в Унгарския институт винаги са били част от културния афиш на българската столица. От 19 до 22 октомври в България гостуват - Дьорд Арато, Дьорд Сонди и Тошо Дончев - директори на УКИ през различни години между 1994 и 2014 година. С откриване на изложба и..

обновено на 19.10.18 в 17:23
Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света”

Антарктика – поглед от другата страна на света

С фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов продължава националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. Експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер, участник в две полярни експедиции може да бъде разгледана заедно с изложбата с исторически карти на..

публикувано на 19.10.18 в 17:10
Владимир Пенев

Владимир Пенев: Благодарен съм на съдбата да бъда актьор и в театъра, и в киното и телевизията

В Народния театър „Иван Вазов“ предстои премиерата на постановката „Бащата“ по Флориан Зелер. Спектакълът ще може да бъде видян за първи път на 24 и 26 октомври. Режисьор е Диана Добрева. Главната роля на бащата е на Владимир Пенев. Участват още Радина Кърджилова, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков...

публикувано на 19.10.18 в 16:59

Shell вече не спонсорира Лондонската национална галерия

Англо-холандската компания Royal Dutch Shell прекратява спонсорските си отношения с Лондонската национална галерия, които имат 10-годишна история, съобщава The Guardian. Компанията подпомагаше галерията с меду 20 000 и 35 000 лири годишни, но спонсорството предизвикваше критики от страна на природозащитници, които бяха против парите от добива на..

публикувано на 19.10.18 в 16:02

Емануела Шкодрева взе награда за най-добра актриса на театралния фестивал в Зайчар

От 14 до 22 октомври в Зайчар – родния град на една от най-големите сръбски театрални и кинозвезди Зоран Радмилович за 27 път се организира театрален фестивал на неговото име. Програмата на фестивала е основно балканска, но събитието ще бъде закрито на 22 октомври от фолклорна група от Китай. Извън трупите от бившите югорепублики в програмата на..

публикувано на 19.10.18 в 14:40