Бизнес и синдикати в спор за вдигането на максималния осигурителен доход

Снимка: БГНЕС

Фирмите от сектора „Информационни технологии“ се обявиха срещу намерението на кабинета да повиши максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. през следващата година. Вчера с писмо до институциите излязоха редица асоциации.

В предаването „12+3“ Огнян Траянов – председател на Българската асоциация по информационни технологии, обясни:

„От една страна имаше обещания, планове, декларации, че той няма да бъде повишаван до края на 2020 г. От друга страна, ако това наистина е причина, за да се повишат пенсиите на някои от пенсионерите, да бъдат по някакъв начин противопоставени на тези, които произвеждат най-много добавена стойност – над 2 млрд. в БВП е приносът на нашата индустрия, наистина тук съзираме един проблем и по същество, и по начин на комуникиране. От очакваните 148 хил. лица, които се цитира, че ще бъдат засегнати, приблизително 1/3 са от сектор „Информационни и комуникационни технологии“. Това не са назначени хора на високи заплати, а това са хора с висока оценка от пазара, който гласува като купува продуктите и услугите им и по този начин ги стимулира. За да можем да ги задържим в България, ние заделяме средства, както за техните заплати, така и за инвестиции за тяхното развитие. Тези хора работят за продукти и услуги, които вдигат конкурентоспособността на цялата българска икономика. Това е един стратегически ресурс, който ние с много големи усилия успяваме да поддържаме в България, да задържим млади хора, които да останат тук и чието задържане се отразява на цялостната структура на населението“.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че от години наред, при обсъждане на бюджета и мерки за него, синдикатите предлагат увеличаване на максималния осигурителен доход. Тя обясни причините:

„Още при въвеждането му ние бяхме посъветвани от Международната организация на труда съотношението да бъде свързано с минималната работна заплата и то да бъде 10 пъти минималната работна заплата. Ако бяха следвани препоръките на организацията, от януари следващата година максималният осигурителен доход трябваше да стане 5600 лв., а не 3000 лв. Не искам да омаловажавам ИТ-индустрията, но когато твърдим, че тя е моторът на икономиката, е важно да се каже, че това не кореспондира по никакъв начин с истината. На първо място по дял на сектора в брутната добавена стойност на България е добивната промишленост, преработващата промишленост и т.н., а ИТ-индустрията е едва ¼ от преработващата и добивната промишленост. Нека не описваме някакви апокалипсиси за българската икономики, които не се подкрепят по никакъв начин от статистиката“. 

Ваня Григорова, която е член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, смята, че законопроектът ще бъде последен и вероятно ще бъде внесен в този си вид в Народното събрание.

„И то защото майките на деца с увреждания и Мая Манолова настояват за спешното му приемане, без значение какво е залегнало вътре. На последното заседание на Националния съвет на хората с увреждания от една страна имаше недоволство от текстове, от друга страна имаше огромен натиск законопроектът просто да тръгне, защото някои хора трябваше да отбележат точка. /…/ Не виждам никакъв особен напредък в настоящия вариант на законопроекта, но според мен това ще бъде финалният вариант“, добави тя.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през октомври до 6-годишен връх от 2,2%, потвърди Евростат

През октомври инфлацията в еврозоната се ускори до близо 6-годишен връх от 2,2%, задържайки за пети пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ на 2 на сто, показват окончателни неревизирани данни на Евростат, които са в подкрепа на решението на Централната банка да приключи с мащабната си програма за покупки на еврооблигации, известна..

публикувано на 16.11.18 в 12:27
Кристиан Севинг, шеф на Дойче банк

Шефът на Дойче банк призова за европейска цифрова и банкова интеграция

В петък главният изпълнителен директор на Дойче банк призова Европа да поднови усилията си за сътрудничество, като призова политиците да създадат програма за цифрови иновации с цел насърчаване на европейските платформи, които да се конкурират с тези в САЩ и в Китай. На банкова конференция във Франкфурт изпълнителният директор на Дойче банк..

публикувано на 16.11.18 в 11:58
Марио Драги от ЕЦБ

Драги потвърди плановете на ЕЦБ за отмяна на стимулиращите политики въпреки несигурните икономически перспективи

Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди в петък плановете на Централната банка за отмяна на стимулиращите парични политики в края на годината, но също така изрази предпазливост по отношение на перспективите за икономическия растеж, като предупреди, че нарастването на инфлацията може да се окаже по-бавно, отколкото се очакваше по-рано. "Ако..

публикувано на 16.11.18 в 11:20
турски лири

Турция ще позволи на чужденци договори за недвижими имоти в чуждестранна валута

Турция ще позволи на чуждестранни граждани, които пребивават в страната, да сключват договори за недвижими имоти в чужда валута с оглед на преразглеждането на регламентите, предназначени да подкрепят турската лира, съобщава в петък официалният Държавен вестник на страната. През септември властите в Анкара решиха, че продажбата на имоти,..

публикувано на 16.11.18 в 10:55
Валдис Домбровскис

Домбровскис: Бюджетът на Италия открито оспорва бюджетните правила на ЕС

Италианският проектобюджет за 2019 година се отклонява "значително" от поетите ангажименти, заяви в петък вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски в интервю за всекидневника Il Sole 24 Ore, заплашвайки със стартиране на процедура при прекомерен дълг срещу Рим. По-рано тази седмица правителството на Италия отново представи на..

публикувано на 16.11.18 в 10:34
Джером Пауъл, председател на Фед

Джером Пауъл от Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл направи поредна по-оптимистична оценка на американската икономика, което е индикация, че Централната банка вероятно ще повиши отново краткосрочните лихвени проценти през следващия месец. Икономиката е в добра форма, заяви Пауъл в четвъртък на публично събитие в Хюстън, като добави, че..

публикувано на 16.11.18 в 09:39

Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата

И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. По думите му, има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари. „Това е възможно единствено..

публикувано на 16.11.18 в 07:50