Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и синдикати в спор за вдигането на максималния осигурителен доход

Снимка: БГНЕС

Фирмите от сектора „Информационни технологии“ се обявиха срещу намерението на кабинета да повиши максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. през следващата година. Вчера с писмо до институциите излязоха редица асоциации.

В предаването „12+3“ Огнян Траянов – председател на Българската асоциация по информационни технологии, обясни:

„От една страна имаше обещания, планове, декларации, че той няма да бъде повишаван до края на 2020 г. От друга страна, ако това наистина е причина, за да се повишат пенсиите на някои от пенсионерите, да бъдат по някакъв начин противопоставени на тези, които произвеждат най-много добавена стойност – над 2 млрд. в БВП е приносът на нашата индустрия, наистина тук съзираме един проблем и по същество, и по начин на комуникиране. От очакваните 148 хил. лица, които се цитира, че ще бъдат засегнати, приблизително 1/3 са от сектор „Информационни и комуникационни технологии“. Това не са назначени хора на високи заплати, а това са хора с висока оценка от пазара, който гласува като купува продуктите и услугите им и по този начин ги стимулира. За да можем да ги задържим в България, ние заделяме средства, както за техните заплати, така и за инвестиции за тяхното развитие. Тези хора работят за продукти и услуги, които вдигат конкурентоспособността на цялата българска икономика. Това е един стратегически ресурс, който ние с много големи усилия успяваме да поддържаме в България, да задържим млади хора, които да останат тук и чието задържане се отразява на цялостната структура на населението“.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че от години наред, при обсъждане на бюджета и мерки за него, синдикатите предлагат увеличаване на максималния осигурителен доход. Тя обясни причините:

„Още при въвеждането му ние бяхме посъветвани от Международната организация на труда съотношението да бъде свързано с минималната работна заплата и то да бъде 10 пъти минималната работна заплата. Ако бяха следвани препоръките на организацията, от януари следващата година максималният осигурителен доход трябваше да стане 5600 лв., а не 3000 лв. Не искам да омаловажавам ИТ-индустрията, но когато твърдим, че тя е моторът на икономиката, е важно да се каже, че това не кореспондира по никакъв начин с истината. На първо място по дял на сектора в брутната добавена стойност на България е добивната промишленост, преработващата промишленост и т.н., а ИТ-индустрията е едва ¼ от преработващата и добивната промишленост. Нека не описваме някакви апокалипсиси за българската икономики, които не се подкрепят по никакъв начин от статистиката“. 

Ваня Григорова, която е член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, смята, че законопроектът ще бъде последен и вероятно ще бъде внесен в този си вид в Народното събрание.

„И то защото майките на деца с увреждания и Мая Манолова настояват за спешното му приемане, без значение какво е залегнало вътре. На последното заседание на Националния съвет на хората с увреждания от една страна имаше недоволство от текстове, от друга страна имаше огромен натиск законопроектът просто да тръгне, защото някои хора трябваше да отбележат точка. /…/ Не виждам никакъв особен напредък в настоящия вариант на законопроекта, но според мен това ще бъде финалният вариант“, добави тя.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна