Бизнес и синдикати в спор за вдигането на максималния осигурителен доход

Снимка: БГНЕС

Фирмите от сектора „Информационни технологии“ се обявиха срещу намерението на кабинета да повиши максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. през следващата година. Вчера с писмо до институциите излязоха редица асоциации.

В предаването „12+3“ Огнян Траянов – председател на Българската асоциация по информационни технологии, обясни:

„От една страна имаше обещания, планове, декларации, че той няма да бъде повишаван до края на 2020 г. От друга страна, ако това наистина е причина, за да се повишат пенсиите на някои от пенсионерите, да бъдат по някакъв начин противопоставени на тези, които произвеждат най-много добавена стойност – над 2 млрд. в БВП е приносът на нашата индустрия, наистина тук съзираме един проблем и по същество, и по начин на комуникиране. От очакваните 148 хил. лица, които се цитира, че ще бъдат засегнати, приблизително 1/3 са от сектор „Информационни и комуникационни технологии“. Това не са назначени хора на високи заплати, а това са хора с висока оценка от пазара, който гласува като купува продуктите и услугите им и по този начин ги стимулира. За да можем да ги задържим в България, ние заделяме средства, както за техните заплати, така и за инвестиции за тяхното развитие. Тези хора работят за продукти и услуги, които вдигат конкурентоспособността на цялата българска икономика. Това е един стратегически ресурс, който ние с много големи усилия успяваме да поддържаме в България, да задържим млади хора, които да останат тук и чието задържане се отразява на цялостната структура на населението“.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че от години наред, при обсъждане на бюджета и мерки за него, синдикатите предлагат увеличаване на максималния осигурителен доход. Тя обясни причините:

„Още при въвеждането му ние бяхме посъветвани от Международната организация на труда съотношението да бъде свързано с минималната работна заплата и то да бъде 10 пъти минималната работна заплата. Ако бяха следвани препоръките на организацията, от януари следващата година максималният осигурителен доход трябваше да стане 5600 лв., а не 3000 лв. Не искам да омаловажавам ИТ-индустрията, но когато твърдим, че тя е моторът на икономиката, е важно да се каже, че това не кореспондира по никакъв начин с истината. На първо място по дял на сектора в брутната добавена стойност на България е добивната промишленост, преработващата промишленост и т.н., а ИТ-индустрията е едва ¼ от преработващата и добивната промишленост. Нека не описваме някакви апокалипсиси за българската икономики, които не се подкрепят по никакъв начин от статистиката“. 

Ваня Григорова, която е член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, смята, че законопроектът ще бъде последен и вероятно ще бъде внесен в този си вид в Народното събрание.

„И то защото майките на деца с увреждания и Мая Манолова настояват за спешното му приемане, без значение какво е залегнало вътре. На последното заседание на Националния съвет на хората с увреждания от една страна имаше недоволство от текстове, от друга страна имаше огромен натиск законопроектът просто да тръгне, защото някои хора трябваше да отбележат точка. /…/ Не виждам никакъв особен напредък в настоящия вариант на законопроекта, но според мен това ще бъде финалният вариант“, добави тя.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Спад на цените на петрола с близо 3% след силен ръст на седмичните петролни доставки в САЩ

Петролните фючърси се понижават с между 2,5% и 3,0%, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ ръст с 6,5 млн. барела на американските петролни складови запаси за седмицата до 12-и октомври. Това представлява увеличение за четвърта поредна седмица, като данните на EIA не потвърждават аналогично проучване на..

публикувано на 17.10.18 в 17:55
Ли Къцян

Китайският премиер вижда засилващ се натиск върху икономиката в резултат на търговската война със САЩ

Китайската икономика е изправена пред нарастващ натиск и правителството ще предприеме целенасочени мерки за предотвратяване на големи колебания в растежа, заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на своята визита в Европа. "Тъй като международната обстановка е сложна и нестабилна, натискът върху китайската икономика се е увеличил, но ние..

публикувано на 17.10.18 в 17:37

Спад на акциите на IMB и силен ръст на тези на Netflix след разнопосочни финансови отчети

Акциите на IMB се понижават с 5% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като голямата технологична компания отчете по-добри от прогнозите печалби за третото тримесечие, но по същото време и по-слаби от очакваното приходи. Негативното представяне на акциите на IBM преди началото на реалната американска търговия доведе до понижение на..

публикувано на 17.10.18 в 15:49

Прокуратурата във Франкфурт обискира централата на Opel

Прокуратурата във Франкфурт проведе обиски в централата на автомобилния гигант Opel в Рюселсхайм и в завода в Кайзерслаутерн. Компанията ще трябва да извърши принудително връщане на 100 хиляди возила заради подозрения в дизелова измама, включваща манипулиране на софтуер, отчитащ изгорелите газове на дизеловите автомобили, съобщи Ройтерс. От..

публикувано на 17.10.18 в 15:17

ЕК може да отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, възможно е и понижаване на кредитния рейтинг

Бюджетът на Италия за 2019 година може да не бъде одобрен от Европейската комисия, като е възможно и намаляване на кредитния рейтинг на страната, предупреди в сряда висш представител на властта в Рим, съобщава Ройтерс. "Да кажем, че има предпоставка ЕК да започне процедура  за нарушаване на бюджетните правила", заяви в интервю за Radio..

публикувано на 17.10.18 в 15:01

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и България в края на лятото

Продукцията в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на България се понижи през август спрямо юли, като нашата страна и една от четирите членки на Съюза, в които е отчетно намаляване на строителството и на годишна база, показват данни на Евростат. Строителството в ЕС се сви през август с 0,5% спрямо юли, когато остана на нивото от..

публикувано на 17.10.18 в 14:03

Забавяне на британската инфлация през септември

Потребителската инфлация във Великобритания се забави през септември по-рязко от очакваното, но остава стабилно над целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което запазва живи перспективите за предпазливо повишение на лихвените ставки през следващите няколко години, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 17.10.18 в 13:18