Бизнес и синдикати в спор за вдигането на максималния осигурителен доход

Снимка: БГНЕС

Фирмите от сектора „Информационни технологии“ се обявиха срещу намерението на кабинета да повиши максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. през следващата година. Вчера с писмо до институциите излязоха редица асоциации.

В предаването „12+3“ Огнян Траянов – председател на Българската асоциация по информационни технологии, обясни:

„От една страна имаше обещания, планове, декларации, че той няма да бъде повишаван до края на 2020 г. От друга страна, ако това наистина е причина, за да се повишат пенсиите на някои от пенсионерите, да бъдат по някакъв начин противопоставени на тези, които произвеждат най-много добавена стойност – над 2 млрд. в БВП е приносът на нашата индустрия, наистина тук съзираме един проблем и по същество, и по начин на комуникиране. От очакваните 148 хил. лица, които се цитира, че ще бъдат засегнати, приблизително 1/3 са от сектор „Информационни и комуникационни технологии“. Това не са назначени хора на високи заплати, а това са хора с висока оценка от пазара, който гласува като купува продуктите и услугите им и по този начин ги стимулира. За да можем да ги задържим в България, ние заделяме средства, както за техните заплати, така и за инвестиции за тяхното развитие. Тези хора работят за продукти и услуги, които вдигат конкурентоспособността на цялата българска икономика. Това е един стратегически ресурс, който ние с много големи усилия успяваме да поддържаме в България, да задържим млади хора, които да останат тук и чието задържане се отразява на цялостната структура на населението“.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че от години наред, при обсъждане на бюджета и мерки за него, синдикатите предлагат увеличаване на максималния осигурителен доход. Тя обясни причините:

„Още при въвеждането му ние бяхме посъветвани от Международната организация на труда съотношението да бъде свързано с минималната работна заплата и то да бъде 10 пъти минималната работна заплата. Ако бяха следвани препоръките на организацията, от януари следващата година максималният осигурителен доход трябваше да стане 5600 лв., а не 3000 лв. Не искам да омаловажавам ИТ-индустрията, но когато твърдим, че тя е моторът на икономиката, е важно да се каже, че това не кореспондира по никакъв начин с истината. На първо място по дял на сектора в брутната добавена стойност на България е добивната промишленост, преработващата промишленост и т.н., а ИТ-индустрията е едва ¼ от преработващата и добивната промишленост. Нека не описваме някакви апокалипсиси за българската икономики, които не се подкрепят по никакъв начин от статистиката“. 

Ваня Григорова, която е член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, смята, че законопроектът ще бъде последен и вероятно ще бъде внесен в този си вид в Народното събрание.

„И то защото майките на деца с увреждания и Мая Манолова настояват за спешното му приемане, без значение какво е залегнало вътре. На последното заседание на Националния съвет на хората с увреждания от една страна имаше недоволство от текстове, от друга страна имаше огромен натиск законопроектът просто да тръгне, защото някои хора трябваше да отбележат точка. /…/ Не виждам никакъв особен напредък в настоящия вариант на законопроекта, но според мен това ще бъде финалният вариант“, добави тя.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари – март

Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари – март. Прогнозата е на база проучване на водеща посредническа фирма за набиране на персонал. Едва 11 процента от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, докато 78 на сто не очакват промяна. Нетната прогноза за заетостта на страната е плюс..

публикувано на 11.12.18 в 09:59
Годишни награди за туризъм

Третите Годишни награди в туризма връчват тази вечер в Централния военен клуб

Третите Годишни награди в туризма, ще бъдат връчени тази вечер на официална церемония в Централния военен клуб. Призовете бяха определени чрез онлайн гласуване, в което според организаторите от Министерството на туризма за 16-те категории са гласували хиляди потребители. Официалната церемония ще се състои от 18:30 часа, в Централния военен клуб,..

публикувано на 11.12.18 в 08:31

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55