Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служител на ДАНС и още трима души са с обвинения за търговия с културно-исторически ценности

| обновено на 11.10.18 в 18:35
Експертите от Националния археологически музей обясниха, че това са артефакти от 4-ти век пр. н. е., автентични и с много висока стойност. Това са две гривни, една торква и един златен венец.
Снимка: БГНЕС

Служител на ДАНС и още трима души са в ареста по обвинение в търговия с културно-исторически ценности. Намерените у тях златни артефакти са от 4-ти век преди новата ера и бяха показани в сградата на Специализираната прокуратура. Очаква се след няколко часа да станат ясни и имената на задържаните. В момента съдът гледа мерките им за неотклонение. 

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи за задържано златно съкровище на няколко хиляди години и разпореди то да бъде показано в Специализираната прокуратура.

Агентът Недко Добчев е единственият неосъждан. Той е координирал действията на Димитър Андинов, Петър Влаев и Антон Ивов. Тримата са осъждани и преди, макар и не за иманярство. 
След задържането им в понеделник в Симеоновград при опит за сключване на сделка с клиенти, чиято самоличност прокуратурата отказа да разкрие, един от тях доброволно е предал още златни артефакти. Именно тях охраняваха баретите, докато прокуратура, ДАНС и ГДБОП даваха подробности за анонсирана още вчера от премиера спецакция. Те са били задържани вчера при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в момент, когато трябвало да продадат античен златен венец, тежащ 400 грама. Един от задържаните доброволно е предал още три артефакта.
Артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди Христа. На няколко пъти заместник - главният прокурор Иван Гешев заяви, че с много голяма вероятност артефактите са автентични:
"Неслучайно тука има охрана, сделката е била за 2 милиона евро. Това е доста сериозна сума. Подозирам, че независимо колкото и да струват, ако са оригинални, надявам се, че са оригинални тези неща, доста по-голяма е тяхната археологическа стойност, т.е. това, което извършват такива групи, по някакъв начин крадат от българското историческо наследство".
Пред Специализирания наказателен съд, който решава да остави ли за постоянно в ареста четиримата обвиняеми, Петър Влаев и Димитър Андинов обаче заявиха, че накитите са имитации. Изработил ги Влаев - от злато и сребро и ги състарил с киселина, за да изглеждат антични. 

Артефактите бяха показани при засилена охрана. Само единият от артефактите е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро. Експертите от Националния археологически музей обясниха, че това са артефакти от 4-ти век преди новата ера, автентични и с много висока стойност. Те са били притежавани от аристокрацията по това време. Това са две гривни, една торква и един златен венец.  

На съкровището ще бъде изготвена и международна експертиза.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна