Служител на ДАНС и още трима души са с обвинения за търговия с културно-исторически ценности

| обновено на 11.10.18 в 18:35
Експертите от Националния археологически музей обясниха, че това са артефакти от 4-ти век пр. н. е., автентични и с много висока стойност. Това са две гривни, една торква и един златен венец.
Снимка: БГНЕС

Служител на ДАНС и още трима души са в ареста по обвинение в търговия с културно-исторически ценности. Намерените у тях златни артефакти са от 4-ти век преди новата ера и бяха показани в сградата на Специализираната прокуратура. Очаква се след няколко часа да станат ясни и имената на задържаните. В момента съдът гледа мерките им за неотклонение. 

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи за задържано златно съкровище на няколко хиляди години и разпореди то да бъде показано в Специализираната прокуратура.

Агентът Недко Добчев е единственият неосъждан. Той е координирал действията на Димитър Андинов, Петър Влаев и Антон Ивов. Тримата са осъждани и преди, макар и не за иманярство. 
След задържането им в понеделник в Симеоновград при опит за сключване на сделка с клиенти, чиято самоличност прокуратурата отказа да разкрие, един от тях доброволно е предал още златни артефакти. Именно тях охраняваха баретите, докато прокуратура, ДАНС и ГДБОП даваха подробности за анонсирана още вчера от премиера спецакция. Те са били задържани вчера при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС в момент, когато трябвало да продадат античен златен венец, тежащ 400 грама. Един от задържаните доброволно е предал още три артефакта.
Артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди Христа. На няколко пъти заместник - главният прокурор Иван Гешев заяви, че с много голяма вероятност артефактите са автентични:
"Неслучайно тука има охрана, сделката е била за 2 милиона евро. Това е доста сериозна сума. Подозирам, че независимо колкото и да струват, ако са оригинални, надявам се, че са оригинални тези неща, доста по-голяма е тяхната археологическа стойност, т.е. това, което извършват такива групи, по някакъв начин крадат от българското историческо наследство".
Пред Специализирания наказателен съд, който решава да остави ли за постоянно в ареста четиримата обвиняеми, Петър Влаев и Димитър Андинов обаче заявиха, че накитите са имитации. Изработил ги Влаев - от злато и сребро и ги състарил с киселина, за да изглеждат антични. 

Артефактите бяха показани при засилена охрана. Само единият от артефактите е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро. Експертите от Националния археологически музей обясниха, че това са артефакти от 4-ти век преди новата ера, автентични и с много висока стойност. Те са били притежавани от аристокрацията по това време. Това са две гривни, една торква и един златен венец.  

На съкровището ще бъде изготвена и международна експертиза.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

В Попово започва деветото издание на кинофестивала "Златното око"

В Попово започва деветото издание на кинофестивала за операторско майсторство "Златното око". Той е в памет на родения в Попово талантлив  български кинооператор Димо Коларов. Председател на конкурсното жури е ръководителят на Съюза на Българските филмови дейци Иван Павлов. В различните категории ще се състезават 17 игрални, 9 документални и 5..

публикувано на 18.10.18 в 04:33

Практики за опазване на културно-историческото наследство ще представят експерти от България и Франция

Добри практики, свързани с културно-историческото наследство, ще бъдат представени на двудневен българо-френски форум, който се открива днес във Велико Търново. Целта на форума "Настояще и бъдеще за миналото" е представители на общини, музеи и неправителствени организации да обменят добри практики за популяризиране на културното наследство,..

публикувано на 18.10.18 в 04:25

Откраднаха колелото на тийнейджър, тръгнал на околосветска обиколка

След като измина 11 хиляди километра, тийнейджър, тръгнал на околосветска обиколка с велосипед, се озова без колело, след като му беше откраднато. На сто и третия ден от своето пътешествие 18-годишният британец Чарли Кондел се събуди в хостела си в австралийския град Таунсвил без безценното си превозно средство. Откраднати са също така палатката и..

публикувано на 18.10.18 в 02:52

Бончо Господинов: Идеята за едногодишни педагогически курсове е добра

Деканът на факултета по педагогика в Софийския университет проф. Бончо Господинов оцени като добра идеята на просветното министерство за въвеждане на едногодишни курсове за специалисти, които нямат педагогическа правоспособност, по-голям прием в педагогическите специалности и студентски такси за сметка на държавата. В интервю за "Хоризонт" проф...

публикувано на 18.10.18 в 01:53

Министерският съвет отпусна средства за строежа на църква в Бургас

500 хиляди лева са отпуснати с решение на Министерския съвет за строителството на църквата "Свети Николай Чудотворец" в бургаския комплекс "Меден рудник". Средствата са предвидени за допълнителни ремонтни дейности и довършването на строежа, като православния храм се очаква да бъде готов през 2019-а година.  Изграждането на църковния комплекс започна..

публикувано на 18.10.18 в 01:35

Южноцентрално държавно предприятие - Смолян започна образователна кампания

Южноцентрално държавно предприятие в Смолян започна нова образователна кампания "Шарена есен", която се провежда до 15 ноември тази година. Целта на кампанията е да се популяризира дейността на горските служители, да се демонстрират екологичните, социалните и икономическите ползи от гората, да се насърчи диалога между горските служители и..

публикувано на 18.10.18 в 00:55

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да наложи корпоративен данък върху националните доплащания, получени миналата година. Малка група тютюнопроизводители от сдружение „Басма“ се събраха на площада в Хаджидимово и заявиха, че няма да се огънат под натиска на репресивната държавна машина...

обновено на 18.10.18 в 00:46