Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозни музиканти отдават почит на Пако де Лусия на третия Оле!Фестивал

Антонио Серано и Антонио Санчес
Снимка: olefestival.com
Двамата виртуозни музиканти – Антонио Серано и Антонио Санчес ще свирят на третия ¡Olé! Festival, организиран от Институт "Сервантес" - София, в сътрудничество с Jazz Plus, отдавайки почит на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия. Двамата гостуваха в предаването "Хоризонт до обед" където майсторът на хармониката Антонио Серано разказа:

„Мисля, че наистина спечелих от лотарията, когато Пако ми звънна. През целия си живот съм свирил на хармоника и съм в този кръг от испански музиканти от много години. Пако беше чул за мен и ми звънна, защото си е помислил, че може да бъде добра комбинация и да извадим добър. В първия момент си помислих, че той се е объркал, но след това си дадох сметка, че не е. Изпитах най-вече отговорност, защото не съм музикант, израснал с фламенкото и в началото имах страх дали ще мога да се включа, дали ще го направя добре. Малко по малко се адаптирах“.

Серано заяви още:

„Музиката е да създава приятелства, а не неприятелства. Може да има толкова различни музики, които не можем да разберем, но са много малко ситуациите, в които това се случва. Музиката и музикалните са универсални стойности, които свързват, а не разделят различните народности. Музиката е една от големите сили и най-важните за мира по света. Винаги когато има големи конфликти, артистите са тези, които се изказват и успяват да предадат послание за любов, братство и мир“.

Китаристът Антонио Санчес е роднина на Пако де Лусия:

“Бащата на Пако де Лусия е мой дядо и наистина – казваме се по един и същи начин. За мен това е голяма чест и гордост да нося неговото име“.

„Музиката е абстрактен език и не може да се конкретизира както например в литературата. Понякога литературата прекалено конкретизира нещата и това се отдалечава от чистите чувства. Музиката е чисто чувство и не е толкова лесно да се обясни. Музиката зависи много от музиканта, от артиста. Има музиканти, които са много дълбочини и такива, които са повърхностни. И всичко важи и всичко е добро“, убеден е той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна