Виртуозни музиканти отдават почит на Пако де Лусия на третия Оле!Фестивал

Антонио Серано и Антонио Санчес
Снимка: olefestival.com
Двамата виртуозни музиканти – Антонио Серано и Антонио Санчес ще свирят на третия ¡Olé! Festival, организиран от Институт "Сервантес" - София, в сътрудничество с Jazz Plus, отдавайки почит на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия. Двамата гостуваха в предаването "Хоризонт до обед" където майсторът на хармониката Антонио Серано разказа:

„Мисля, че наистина спечелих от лотарията, когато Пако ми звънна. През целия си живот съм свирил на хармоника и съм в този кръг от испански музиканти от много години. Пако беше чул за мен и ми звънна, защото си е помислил, че може да бъде добра комбинация и да извадим добър. В първия момент си помислих, че той се е объркал, но след това си дадох сметка, че не е. Изпитах най-вече отговорност, защото не съм музикант, израснал с фламенкото и в началото имах страх дали ще мога да се включа, дали ще го направя добре. Малко по малко се адаптирах“.

Серано заяви още:

„Музиката е да създава приятелства, а не неприятелства. Може да има толкова различни музики, които не можем да разберем, но са много малко ситуациите, в които това се случва. Музиката и музикалните са универсални стойности, които свързват, а не разделят различните народности. Музиката е една от големите сили и най-важните за мира по света. Винаги когато има големи конфликти, артистите са тези, които се изказват и успяват да предадат послание за любов, братство и мир“.

Китаристът Антонио Санчес е роднина на Пако де Лусия:

“Бащата на Пако де Лусия е мой дядо и наистина – казваме се по един и същи начин. За мен това е голяма чест и гордост да нося неговото име“.

„Музиката е абстрактен език и не може да се конкретизира както например в литературата. Понякога литературата прекалено конкретизира нещата и това се отдалечава от чистите чувства. Музиката е чисто чувство и не е толкова лесно да се обясни. Музиката зависи много от музиканта, от артиста. Има музиканти, които са много дълбочини и такива, които са повърхностни. И всичко важи и всичко е добро“, убеден е той.


Още от категорията

От "Лалето" до "Латино-Грами"

Преди пет години  фламенко певецът Арканхел  изнася първия си концерт в  „Джаз+ фестивал“  в София.  Вечерта след концерта слуша традиционна българска музика с организаторите Маргарита и Явор, познати също като „Дюкян Меломан“. Като на шега те го свързват с диригента Георги Петков (работил преди това на софийска сцена с Боби МакФерин) и така преди..

обновено на 16.11.18 в 11:11

Хор "Еструна" и Арканхел с "Грами" за най-добър фламенко албум

Хор „Еструна“ заедно с Арканхел спечелиха наградата „Грами“ за най-добър фламенко албум. Диригентът на хора доц. д-р Георги Петков каза в интервю за предаването „Преди всички“: „Това е световно признание. След този огромен успех се надявам на още много концерти, за да могат повече хора да се докоснат до това вълшебство. Иска ми се този проект..

публикувано на 16.11.18 в 10:51
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10

Софийската национална опера и балет обяви премиерните си спектакли за новия сезон

Пет оперни и две балетни премиери предстоят през сезон 2018/2019 г. на сцената на Софийската национална опера и балет. Първата нова оперна постановка – "Симон Боканегра" от Верди, ще бъде представена на 17-и ноември. През сезон 2018/2019 г. ще бъдат поставени още оперите "Дон Паскуале" от Доницети, "Трубадур" от Верди, „Дон Жуан” и "Аполон..

публикувано на 15.11.18 в 23:39

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

Даниеле Кордиско със своето трио свири в "Първо студио на БНР"

Преди да  дойдете довечера (15.11.18) на концерта на  Даниеле Кордико в Първо студио на БНР, чуйте интервюто на Бояна Андреева и соловите му изпълнения в "Сценична треска". Така ще го опознаете като човек и музикант. Вчера той посвири с български музиканти в "Чайната" на "Бенковски", а на 17 ноември го очаква  и сцената на Русе Джаз фестивал 2018...

публикувано на 15.11.18 в 16:53