Виртуозни музиканти отдават почит на Пако де Лусия на третия Оле!Фестивал

Антонио Серано и Антонио Санчес
Снимка: olefestival.com
Двамата виртуозни музиканти – Антонио Серано и Антонио Санчес ще свирят на третия ¡Olé! Festival, организиран от Институт "Сервантес" - София, в сътрудничество с Jazz Plus, отдавайки почит на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия. Двамата гостуваха в предаването "Хоризонт до обед" където майсторът на хармониката Антонио Серано разказа:

„Мисля, че наистина спечелих от лотарията, когато Пако ми звънна. През целия си живот съм свирил на хармоника и съм в този кръг от испански музиканти от много години. Пако беше чул за мен и ми звънна, защото си е помислил, че може да бъде добра комбинация и да извадим добър. В първия момент си помислих, че той се е объркал, но след това си дадох сметка, че не е. Изпитах най-вече отговорност, защото не съм музикант, израснал с фламенкото и в началото имах страх дали ще мога да се включа, дали ще го направя добре. Малко по малко се адаптирах“.

Серано заяви още:

„Музиката е да създава приятелства, а не неприятелства. Може да има толкова различни музики, които не можем да разберем, но са много малко ситуациите, в които това се случва. Музиката и музикалните са универсални стойности, които свързват, а не разделят различните народности. Музиката е една от големите сили и най-важните за мира по света. Винаги когато има големи конфликти, артистите са тези, които се изказват и успяват да предадат послание за любов, братство и мир“.

Китаристът Антонио Санчес е роднина на Пако де Лусия:

“Бащата на Пако де Лусия е мой дядо и наистина – казваме се по един и същи начин. За мен това е голяма чест и гордост да нося неговото име“.

„Музиката е абстрактен език и не може да се конкретизира както например в литературата. Понякога литературата прекалено конкретизира нещата и това се отдалечава от чистите чувства. Музиката е чисто чувство и не е толкова лесно да се обясни. Музиката зависи много от музиканта, от артиста. Има музиканти, които са много дълбочини и такива, които са повърхностни. И всичко важи и всичко е добро“, убеден е той.


Още от категорията

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25
Марк Рибо

„Аларма Пънк Джаз“ с тридневен фестивал на 22, 23 и 24 октомври

В началото на следващата седмица – на 22, 23 и 24 октомври – концертната платформа „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се завръща към фестивалния формат. Поводът, разбира се, е 10-годишния юбилей на „Аларма“. Тридневният „Аларма Пънк Джаз Фест“ ще бъде открит в понеделник (на 22 октомври) в клуб *Mixtape 5*, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия –..

публикувано на 18.10.18 в 17:20

Визитка на Константин Илиевски

Константин Илиевски е потомствен музикант. Носи името на покойния си дядо – теоретик и музикален педагог. Баща му е композитор, майка му и баба му Анна Илиевска – преподавателки по пиано. Произхожда от фамилия на известни български музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а на 13 години продължава обучението си в..

публикувано на 18.10.18 в 16:35

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56