Весела Фламбурари: Хубавата детска книга е тази, която не предполага назидание

Снимка: Маргарита Иванова

Хубавата детска книга е винаги подходяща и за децата, и за възрастните. "За мен хубавата детска книга е книгата, която не предполага назидание". Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ детската писателка Весела Фламбурари.

„Изкуството не е създадено, за да обучава така директно, както се обучава в училище. Хубавата детска книга е книгата, в която има абсолютно пълнокръвни образи, характерите са много важни, защото те дават живот на книгата, дават живот на изкуството. Те водят до разбирането на различните гледни точки в живота, карат детето да мисли“, добави тя.

Според нея най-важното условие на децата към книгите е да им бъде интересно: „Децата, това, което искат, във всяко едно отношение, не само в четенето, е да им бъде интересно. Вкъщи трябва да има все пак няколко поне хартиени книги. Децата винаги правят това, което виждат, ако ти четеш много, първо ще се научат да уважават това, че ти имаш своето време за четене и в последствие ще искат да имат собственото си време за четене. Родителите трябва да четат на децата си на глас“.

За своите герои Весела Фламбурари споделя:Всичките си ги обичам много. Те си идват при мен, казват си болките, аз ги записвам много внимателно и после пиша книги. Писането е самотна работа, но пък е работа, в която ти самият измисляш нови светове и живееш в едни нови светове. Особено в типа книги, които аз пиша, в които винаги има нещо вълшебно, нещо магическо, винаги нещата не са точно така, както са в нашето ежедневие, а винаги са свързани с онази страна - Фантазия, която ни е много, много нужна. Защото, за да можеш наистина да си представиш, да измислиш живота си как ще бъде, с какво искаш да се занимаваш, как можеш да бъдеш успешен в този живот, е нужна тази творческа фантазия, която много хора пренебрегват, а тя много лесно и много точно се развива с четене на хубава детска литература“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

"Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод"

Книгата „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод ” от Зорница Кръчмарова ще бъде представена в Пловдив в читалище „Алеко Константинов“. Книгата разказва за световноизвестния тандем Кристо и Жан-Клод, за артистичния им път през призмата на техни съмишленици с десет интервюта. Те също претърпяват „трансформация“ след срещата си..

обновено на 16.11.18 в 11:58

Аксиния Пейчева: "Картография на травмата" е визуален продукт на нещо, случващо се с организма

„Картография на травмата“ е визуален проект, представен от Института за съвременно изкуство. Той изследва как телата ни реагират на различни травматични събития. Интердисциплинарният проект е на Аксиния Пейчева и може да бъде видян до 8 декември. В предаването „Хоризонт до обед“ Пейчева обясни: „Картография на травмата“ е визуален продукт на..

публикувано на 16.11.18 в 11:57

"Капана" пулсира при раждането на дете

Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив започва да пулсира всеки път, когато се роди дете. Уникалното нововъведение е по проект на италианеца Алберто Гарути и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Родилните отделения на болниците “Селена”, УМБАЛ “Св. Георги”, УМБАЛ “Пловдив” и клиника “Торакс” са..

обновено на 16.11.18 в 11:53
Преводачката Ваня Пеева, водещата Валерия Николова, авторката Каролина Шути и издателят Пламен Тотев

Каролина Шути изследва майчиния език и как той ни оформя като личности

Роман за детството, паметта и значението на майчиния език – това е „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ на немската писателка Каролина Шути, която тази вечер ще го представи пред българската публика. Книгата изследва начина, по който езикът от нашето детство и неговата забрава повлияват на живота ни.  "Въпросът е по-актуален от всякога...

публикувано на 16.11.18 в 11:31
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21
Творбата „Портрет на творец (Басейн с две фигури)“ Дейвид Хокни бе изложена в Хонконг през септември преди търга на „Кристис“ в Ню Йорк.

Картина на Дейвид Хокни продадена за рекордните $90,3 млн.

Картина на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за $90,3 млн., което е рекордна сума за произведение на жив творец, предаде БТА. Творбата „Портрет на творец (Басейн с две фигури)“ успя да детронира от пиедестала на най-скъпо изтъргувана творба на жив творец „Балоненото куче (оранжево)“ на Джеф Кунс, продадена през 2013 г. на..

публикувано на 16.11.18 в 10:45

В Градската библиотека в Кьолн предстои двуезично четене на "Неродена мома"

В Детския отдел на Градската библиотека в Кьолн предстои двуезично четене на приказката „Неродена мома“. В предаването „Преди всички“ Росица Байрактарски, която е организатор на събитието и ръководител на българското неделно училище „Аз Буки Веди” в Кьолн, разказа: “Това е национален Ден на четенето на деца. Акцентът е върху това, че възрастни..

публикувано на 16.11.18 в 10:35