Весела Фламбурари: Хубавата детска книга е тази, която не предполага назидание

Снимка: Маргарита Иванова

Хубавата детска книга е винаги подходяща и за децата, и за възрастните. "За мен хубавата детска книга е книгата, която не предполага назидание". Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ детската писателка Весела Фламбурари.

„Изкуството не е създадено, за да обучава така директно, както се обучава в училище. Хубавата детска книга е книгата, в която има абсолютно пълнокръвни образи, характерите са много важни, защото те дават живот на книгата, дават живот на изкуството. Те водят до разбирането на различните гледни точки в живота, карат детето да мисли“, добави тя.

Според нея най-важното условие на децата към книгите е да им бъде интересно: „Децата, това, което искат, във всяко едно отношение, не само в четенето, е да им бъде интересно. Вкъщи трябва да има все пак няколко поне хартиени книги. Децата винаги правят това, което виждат, ако ти четеш много, първо ще се научат да уважават това, че ти имаш своето време за четене и в последствие ще искат да имат собственото си време за четене. Родителите трябва да четат на децата си на глас“.

За своите герои Весела Фламбурари споделя:Всичките си ги обичам много. Те си идват при мен, казват си болките, аз ги записвам много внимателно и после пиша книги. Писането е самотна работа, но пък е работа, в която ти самият измисляш нови светове и живееш в едни нови светове. Особено в типа книги, които аз пиша, в които винаги има нещо вълшебно, нещо магическо, винаги нещата не са точно така, както са в нашето ежедневие, а винаги са свързани с онази страна - Фантазия, която ни е много, много нужна. Защото, за да можеш наистина да си представиш, да измислиш живота си как ще бъде, с какво искаш да се занимаваш, как можеш да бъдеш успешен в този живот, е нужна тази творческа фантазия, която много хора пренебрегват, а тя много лесно и много точно се развива с четене на хубава детска литература“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията
Явор Гърдев

Явор Гърдев започна сезона с театралната акцията „Елхата у Иванови“

Режисьорът Явор Гърдев започва театралния сезон с акцията „Елхата у Иванови“ в галерия „Структура“. Той работи заедно с театър „Реплика“. В интервю за предаването „Нещо повече“ Гърдев обясни: „Има моменти, когато човек трябва малко да се отдели от конвенционалното си занимание, от конвенционалния театър и да отиде в една друга зона и..

публикувано на 17.10.18 в 18:24
Аделина Филева, Митко Новков и Красимир Илиев в студиото на

Изкуство и емиграция – вътрешна и външна

В СГХГ успоредно стоят две изложби – на Александър Добринов, прочутия карикатурист и шаржист, и на Елиезер Алшех – един от най-интересните български художници от 30-40-те години на ХХ век, които сякаш нямат помежду си преплитания и пресечки. Двете експозиции носят две напълно несъотносими една към друга заглавия: неутралното „Александър Добринов...

публикувано на 17.10.18 в 17:10

„Спомени за рециклиране“ с Айча Заралиева

Искало ли ви се е не просто да се отърсите от лошите спомени, а направо да ги заличите? Да ги премахнете като лейкопласт, който никога не покривал открита и болезнена рана? За съжаление, това е невъзможно. Няма как да премахнем нещо, което е част от същността на човека и неговата емоционална памет. Това, което можете да направите с лошите спомени, обаче..

публикувано на 17.10.18 в 15:10

„Как се обира банка“ може да видите в Сатиричния театър

Постановката "Как се обира банка" беше представена премиерно на публиката в Сатиричния театър. Първата постановка на тази пиеса е през 1978 година отново в Сатиричния театър и участват Георги Парцалев, Светослав Пеев, Стоянка Мутафова, Хиндо Касимов и други звезди на театъра. В интервю за предаването „12+3“ режисьорът Николай..

публикувано на 17.10.18 в 14:10

Среща с хармонията, уважението и покоя

Ако все още не сте посетили някое от многобройните събития от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България, може да го направите до края на ноември. Фестивалът Aniventure Comic Con, изложби, посветени на традиционни японски изкуства като темари, кири-е и икебана, са само част от събитията, обогатили културния ни живот до момента...

публикувано на 17.10.18 в 11:29

Биеналето "Златното око" събира кинооператори и зрители в Попово

Деветото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око” ще се проведе от 17 до 20 октомври в гр. Попово. Събитието в родния град на големия български кинооператор Димо Коларов за пръв път е с международно участие. Организатори са е Община Попово, Съюзът на българските филмови дейци, Националният филмов център, UVT и..

публикувано на 17.10.18 в 11:14

"Алиса в страната на чудесата" е новата премиера на Държавния куклен театър в Стара Загора

Тази вечер от 19.00 часа приказните герои от „Алиса в Страната на чудесата“ очакват своята публика в Държавен куклен театър Стара Загора. Историята на Луис Карол ще оживее на сцената под  драматизацията и режисурата на Елица Петкова. Сценографията и куклите са дело на Ива Гигова и Иво Николов, а музиката е на Пламен Петков.  Това е една история за..

публикувано на 17.10.18 в 10:15