Весела Фламбурари: Хубавата детска книга е тази, която не предполага назидание

Снимка: Маргарита Иванова

Хубавата детска книга е винаги подходяща и за децата, и за възрастните. "За мен хубавата детска книга е книгата, която не предполага назидание". Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ детската писателка Весела Фламбурари.

„Изкуството не е създадено, за да обучава така директно, както се обучава в училище. Хубавата детска книга е книгата, в която има абсолютно пълнокръвни образи, характерите са много важни, защото те дават живот на книгата, дават живот на изкуството. Те водят до разбирането на различните гледни точки в живота, карат детето да мисли“, добави тя.

Според нея най-важното условие на децата към книгите е да им бъде интересно: „Децата, това, което искат, във всяко едно отношение, не само в четенето, е да им бъде интересно. Вкъщи трябва да има все пак няколко поне хартиени книги. Децата винаги правят това, което виждат, ако ти четеш много, първо ще се научат да уважават това, че ти имаш своето време за четене и в последствие ще искат да имат собственото си време за четене. Родителите трябва да четат на децата си на глас“.

За своите герои Весела Фламбурари споделя:Всичките си ги обичам много. Те си идват при мен, казват си болките, аз ги записвам много внимателно и после пиша книги. Писането е самотна работа, но пък е работа, в която ти самият измисляш нови светове и живееш в едни нови светове. Особено в типа книги, които аз пиша, в които винаги има нещо вълшебно, нещо магическо, винаги нещата не са точно така, както са в нашето ежедневие, а винаги са свързани с онази страна - Фантазия, която ни е много, много нужна. Защото, за да можеш наистина да си представиш, да измислиш живота си как ще бъде, с какво искаш да се занимаваш, как можеш да бъдеш успешен в този живот, е нужна тази творческа фантазия, която много хора пренебрегват, а тя много лесно и много точно се развива с четене на хубава детска литература“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Стихосбирката „Непукистика“

Стефан Икога е роден в София преди 28 години. Работил е като сценарист в няколко телевизионни предавания, както и други невдъхновяващи работи. Преди три години го открива рекламният бизнес. Там страстта му към късата форма се превръща от поезия в рекламни текстове. Печелил е „София: Поетики“ и злато за копирайтинг на ФАРА 2018. „Непукистика“ е първата..

публикувано на 11.12.18 в 09:31

Започва 46-ият Международен панаир на книгата

46-ият Международен панаир на книгата започва в НДК. Тази година акцент ще е немскоезичната литература.  Традиционно чуждестранната програма е концентрирана върху тематични ядра на дадена литературна традиция. Политическата, социалната, аналитичната и ангажираната литература ще имат обединяващ характер за тазгодишния международен фокус на Литературния..

публикувано на 11.12.18 в 09:05

За добротворчеството - без ограниченията на часовата разлика и географските ширини

В предпразничното време преди Коледа, когато всички отваряме сърцата си към най-великата човешка религия – добротата, не спираме да ви водим по следите на добротворчеството, независимо от ограниченията на географските ширини и часовата разлика. Със Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, разговаряхме за доброто,..

публикувано на 11.12.18 в 09:05

Крум Филипов издаде първия си роман

Първият роман на Крум Филипов – поет, сценарист и режисьор, излезе наскоро и вече има своите почитатели. Книгата беше представена първо в Ямбол, а след това в Пловдив, където за нея говори Александър Секулов. На премиерата в София беше представена от Милко Лазаров, режисьор на филма „Ага“. Според него: „С оригиналния си и неподражаем стил Крум..

публикувано на 11.12.18 в 08:40

46-ият Международен панаир на книгата започва в НДК

46-ият Международен панаир на книгата започва в НДК. Тази година акцент ще е немскоезичната литература.  Традиционно чуждестранната програма е концентрирана върху тематични ядра на дадена литературна традиция. Политическата, социалната, аналитичната и ангажираната литература ще имат обединяващ характер за тазгодишния международен фокус на Литературния..

публикувано на 11.12.18 в 08:11

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30