Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Хасърджиев: И двата варианта на министър Ананиев имат потенциал за развитие

д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС


Промените в здравеопазването трябва да бъдат на база на постигнат обществен и политически консенсус и то не към днешна дата, а в дългосрочен план. Това каза в предаването „12+3“ Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. От организацията днес проведоха среща с представители от БСП. Хасърджиев посочи какви са резултатите:

„Обсъдихме доста от наболелите проблеми в системата. Всички се обединихме около това, че системата категорично има нужда от промяна и тя трябва да гарантира на българските граждани по-добро здравеопазване, да гарантира на българската икономика повече работна ръка с цел държавата да върви напред. Какви ще са моделите и начинът, по който това ще стане, разбира се, е въпрос на дебат, но едно е сигурно – здравеопазването трябва да бъде издигнато в национален и надпартиен приоритет. Темата „Здравеопазване“ трябва да бъде във фокуса на общественото и политическото внимание във всеки един момент, особено в държавата с едно от най-лошите здравеопазвания. В този смисъл вотът на недоверие като законен и демократичен инструмент вероятно допринася за тази дискусия. Не мога да се произнеса по мотивите за него. Не стана дума за вота, а по-скоро говорихме за това какво трябва да се случи в България и около това мисля, че всички имаме пълен консенсус“.

Сериозният проблем на системата е, че тя е хронично недофинансирана, подчерта Хасърджиев. По думите му проблемът е комплексен, причините са много, включително такива са и „течовете“ от системата. Според него системата е конструирана така, че позволява на всякакви нива да има течове и далавери. И двата варианта за здравна реформа, предлагани от министър Ананиев, имат потенциала да решат частично тези проблеми, смята той и добави:

„Ако те не бъдат доразвити с това как ще се промени системата не само частта финансиране, но и структурно – този въпрос тепърва трябва да бъде уточняван за всеки от двата модела. Нашата система е конструирана така, че поради търговския характер на системата ни в момента никнат болници и центрове като гъби, всички бързат да сключват договори с Касата, защото това очевидно е много изгоден бизнес, очевидно системите за контрол не са достатъчни и позволяват правенето на далавери. Така сме конструирали системата, че тя на практика стимулира всички - възможно повече хора да вкарват я в болница, я по прегледи, я по изследвания. Има необходимост тази система коренно да бъде променена. Докато не променим този начин на работа, няма как да очакваме драматична промяна във здравето на нацията и хората да бъдат доволни от здравеопазването“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!