Станимир Хасърджиев: И двата варианта на министър Ананиев имат потенциал за развитие

д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС


Промените в здравеопазването трябва да бъдат на база на постигнат обществен и политически консенсус и то не към днешна дата, а в дългосрочен план. Това каза в предаването „12+3“ Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. От организацията днес проведоха среща с представители от БСП. Хасърджиев посочи какви са резултатите:

„Обсъдихме доста от наболелите проблеми в системата. Всички се обединихме около това, че системата категорично има нужда от промяна и тя трябва да гарантира на българските граждани по-добро здравеопазване, да гарантира на българската икономика повече работна ръка с цел държавата да върви напред. Какви ще са моделите и начинът, по който това ще стане, разбира се, е въпрос на дебат, но едно е сигурно – здравеопазването трябва да бъде издигнато в национален и надпартиен приоритет. Темата „Здравеопазване“ трябва да бъде във фокуса на общественото и политическото внимание във всеки един момент, особено в държавата с едно от най-лошите здравеопазвания. В този смисъл вотът на недоверие като законен и демократичен инструмент вероятно допринася за тази дискусия. Не мога да се произнеса по мотивите за него. Не стана дума за вота, а по-скоро говорихме за това какво трябва да се случи в България и около това мисля, че всички имаме пълен консенсус“.

Сериозният проблем на системата е, че тя е хронично недофинансирана, подчерта Хасърджиев. По думите му проблемът е комплексен, причините са много, включително такива са и „течовете“ от системата. Според него системата е конструирана така, че позволява на всякакви нива да има течове и далавери. И двата варианта за здравна реформа, предлагани от министър Ананиев, имат потенциала да решат частично тези проблеми, смята той и добави:

„Ако те не бъдат доразвити с това как ще се промени системата не само частта финансиране, но и структурно – този въпрос тепърва трябва да бъде уточняван за всеки от двата модела. Нашата система е конструирана така, че поради търговския характер на системата ни в момента никнат болници и центрове като гъби, всички бързат да сключват договори с Касата, защото това очевидно е много изгоден бизнес, очевидно системите за контрол не са достатъчни и позволяват правенето на далавери. Така сме конструирали системата, че тя на практика стимулира всички - възможно повече хора да вкарват я в болница, я по прегледи, я по изследвания. Има необходимост тази система коренно да бъде променена. Докато не променим този начин на работа, няма как да очакваме драматична промяна във здравето на нацията и хората да бъдат доволни от здравеопазването“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на московски район

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на 40-етажен блок в московския район Северно Чертаново, пише руското издание vesti.ru. Марина Назарова разказва, че хвърлен от птиците камък паднал на 2 метра от тригодишната ѝ дъщеря. Засега няма пострадали хора, но паркираните около блока коли са претърпели сериозни поражения. На местните..

публикувано на 16.11.18 в 12:30
Лозан Панов

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съдебната система е затънала в зависимости. На форум, посветен на "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съдия номер едно изброи 11 причини, които, според него, опровергават констатацията от последния евродоклад, че страната ни се е справила с..

публикувано на 16.11.18 в 12:07
Влакът не може да продължи по маршрута си, докато в него текат следствени действия

Мъж и жена са задържани за убийство с нож във влак край Вакарел

Полицията спря влак в района на Вакарел заради намушкан мъж в един от вагоните, който впоследствие е починал. Мъж и жена са задържани за убийството. По първоначална информация, те са брат и сестра, а вероятната причина за убийството - отправена забележка към извършителите.  50-годишният намушкан мъж е получил кръвоизлив и е починал в 8:33 часа в..

обновено на 16.11.18 в 11:53

БНР организира дискусия за изборите за Европейски парламент догодина

Българското национално радио организира днес дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния..

обновено на 16.11.18 в 11:47

Корин Велла: Убиха Дафне, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафне Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафне, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

Риба живее вече 80 години в аквариум (видео)

Аквариумът „Стайнхарт“ в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откакто един от обитателите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, предаде БТА. Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 г. Тогава вече е с размерите на възрастен екземпляр. Затова специалистите изчисляват, че е на 85 до 90..

публикувано на 16.11.18 в 11:28
Къща-музей П.К.Яворов

Провали се търгът за къщата на Яворов

Поради липса на оферти се провали търгът, обявен от частен съдебен изпълнител за продажба на къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов със съпругата си Лора. Следващият търг ще е след месец. Частен съдебен изпълнител предложи имота на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния ѝ собственик. Досега беше известно, че трима души, освен..

обновено на 16.11.18 в 11:00