Станимир Хасърджиев: И двата варианта на министър Ананиев имат потенциал за развитие

д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС


Промените в здравеопазването трябва да бъдат на база на постигнат обществен и политически консенсус и то не към днешна дата, а в дългосрочен план. Това каза в предаването „12+3“ Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. От организацията днес проведоха среща с представители от БСП. Хасърджиев посочи какви са резултатите:

„Обсъдихме доста от наболелите проблеми в системата. Всички се обединихме около това, че системата категорично има нужда от промяна и тя трябва да гарантира на българските граждани по-добро здравеопазване, да гарантира на българската икономика повече работна ръка с цел държавата да върви напред. Какви ще са моделите и начинът, по който това ще стане, разбира се, е въпрос на дебат, но едно е сигурно – здравеопазването трябва да бъде издигнато в национален и надпартиен приоритет. Темата „Здравеопазване“ трябва да бъде във фокуса на общественото и политическото внимание във всеки един момент, особено в държавата с едно от най-лошите здравеопазвания. В този смисъл вотът на недоверие като законен и демократичен инструмент вероятно допринася за тази дискусия. Не мога да се произнеса по мотивите за него. Не стана дума за вота, а по-скоро говорихме за това какво трябва да се случи в България и около това мисля, че всички имаме пълен консенсус“.

Сериозният проблем на системата е, че тя е хронично недофинансирана, подчерта Хасърджиев. По думите му проблемът е комплексен, причините са много, включително такива са и „течовете“ от системата. Според него системата е конструирана така, че позволява на всякакви нива да има течове и далавери. И двата варианта за здравна реформа, предлагани от министър Ананиев, имат потенциала да решат частично тези проблеми, смята той и добави:

„Ако те не бъдат доразвити с това как ще се промени системата не само частта финансиране, но и структурно – този въпрос тепърва трябва да бъде уточняван за всеки от двата модела. Нашата система е конструирана така, че поради търговския характер на системата ни в момента никнат болници и центрове като гъби, всички бързат да сключват договори с Касата, защото това очевидно е много изгоден бизнес, очевидно системите за контрол не са достатъчни и позволяват правенето на далавери. Така сме конструирали системата, че тя на практика стимулира всички - възможно повече хора да вкарват я в болница, я по прегледи, я по изследвания. Има необходимост тази система коренно да бъде променена. Докато не променим този начин на работа, няма как да очакваме драматична промяна във здравето на нацията и хората да бъдат доволни от здравеопазването“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

В Попово започва деветото издание на кинофестивала "Златното око"

В Попово започва деветото издание на кинофестивала за операторско майсторство "Златното око". Той е в памет на родения в Попово талантлив  български кинооператор Димо Коларов. Председател на конкурсното жури е ръководителят на Съюза на Българските филмови дейци Иван Павлов. В различните категории ще се състезават 17 игрални, 9 документални и 5..

публикувано на 18.10.18 в 04:33

Практики за опазване на културно-историческото наследство ще представят експерти от България и Франция

Добри практики, свързани с културно-историческото наследство, ще бъдат представени на двудневен българо-френски форум, който се открива днес във Велико Търново. Целта на форума "Настояще и бъдеще за миналото" е представители на общини, музеи и неправителствени организации да обменят добри практики за популяризиране на културното наследство,..

публикувано на 18.10.18 в 04:25

Откраднаха колелото на тийнейджър, тръгнал на околосветска обиколка

След като измина 11 хиляди километра, тийнейджър, тръгнал на околосветска обиколка с велосипед, се озова без колело, след като му беше откраднато. На сто и третия ден от своето пътешествие 18-годишният британец Чарли Кондел се събуди в хостела си в австралийския град Таунсвил без безценното си превозно средство. Откраднати са също така палатката и..

публикувано на 18.10.18 в 02:52

Бончо Господинов: Идеята за едногодишни педагогически курсове е добра

Деканът на факултета по педагогика в Софийския университет проф. Бончо Господинов оцени като добра идеята на просветното министерство за въвеждане на едногодишни курсове за специалисти, които нямат педагогическа правоспособност, по-голям прием в педагогическите специалности и студентски такси за сметка на държавата. В интервю за "Хоризонт" проф...

публикувано на 18.10.18 в 01:53

Министерският съвет отпусна средства за строежа на църква в Бургас

500 хиляди лева са отпуснати с решение на Министерския съвет за строителството на църквата "Свети Николай Чудотворец" в бургаския комплекс "Меден рудник". Средствата са предвидени за допълнителни ремонтни дейности и довършването на строежа, като православния храм се очаква да бъде готов през 2019-а година.  Изграждането на църковния комплекс започна..

публикувано на 18.10.18 в 01:35

Южноцентрално държавно предприятие - Смолян започна образователна кампания

Южноцентрално държавно предприятие в Смолян започна нова образователна кампания "Шарена есен", която се провежда до 15 ноември тази година. Целта на кампанията е да се популяризира дейността на горските служители, да се демонстрират екологичните, социалните и икономическите ползи от гората, да се насърчи диалога между горските служители и..

публикувано на 18.10.18 в 00:55

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да наложи корпоративен данък върху националните доплащания, получени миналата година. Малка група тютюнопроизводители от сдружение „Басма“ се събраха на площада в Хаджидимово и заявиха, че няма да се огънат под натиска на репресивната държавна машина...

обновено на 18.10.18 в 00:46