Станимир Хасърджиев: И двата варианта на министър Ананиев имат потенциал за развитие

д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС


Промените в здравеопазването трябва да бъдат на база на постигнат обществен и политически консенсус и то не към днешна дата, а в дългосрочен план. Това каза в предаването „12+3“ Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. От организацията днес проведоха среща с представители от БСП. Хасърджиев посочи какви са резултатите:

„Обсъдихме доста от наболелите проблеми в системата. Всички се обединихме около това, че системата категорично има нужда от промяна и тя трябва да гарантира на българските граждани по-добро здравеопазване, да гарантира на българската икономика повече работна ръка с цел държавата да върви напред. Какви ще са моделите и начинът, по който това ще стане, разбира се, е въпрос на дебат, но едно е сигурно – здравеопазването трябва да бъде издигнато в национален и надпартиен приоритет. Темата „Здравеопазване“ трябва да бъде във фокуса на общественото и политическото внимание във всеки един момент, особено в държавата с едно от най-лошите здравеопазвания. В този смисъл вотът на недоверие като законен и демократичен инструмент вероятно допринася за тази дискусия. Не мога да се произнеса по мотивите за него. Не стана дума за вота, а по-скоро говорихме за това какво трябва да се случи в България и около това мисля, че всички имаме пълен консенсус“.

Сериозният проблем на системата е, че тя е хронично недофинансирана, подчерта Хасърджиев. По думите му проблемът е комплексен, причините са много, включително такива са и „течовете“ от системата. Според него системата е конструирана така, че позволява на всякакви нива да има течове и далавери. И двата варианта за здравна реформа, предлагани от министър Ананиев, имат потенциала да решат частично тези проблеми, смята той и добави:

„Ако те не бъдат доразвити с това как ще се промени системата не само частта финансиране, но и структурно – този въпрос тепърва трябва да бъде уточняван за всеки от двата модела. Нашата система е конструирана така, че поради търговския характер на системата ни в момента никнат болници и центрове като гъби, всички бързат да сключват договори с Касата, защото това очевидно е много изгоден бизнес, очевидно системите за контрол не са достатъчни и позволяват правенето на далавери. Така сме конструирали системата, че тя на практика стимулира всички - възможно повече хора да вкарват я в болница, я по прегледи, я по изследвания. Има необходимост тази система коренно да бъде променена. Докато не променим този начин на работа, няма как да очакваме драматична промяна във здравето на нацията и хората да бъдат доволни от здравеопазването“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Преглед на чуждестранния печат

Премиерът Зоран Заен и лидерът на опозицията Християн Мицкоски сякаш се бяха договорили да отговорят с остра реторика на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, който отправи предупреждение, че Република Македония може да се прости с ЕС и НАТО, ако продължи злоупотребата с македонския език, пише македонското издание "Е магазин".  "Мое..

публикувано на 11.12.18 в 09:56

Американски промоутър бе арестуван за присвояване на средства за благотворителност за България

Американски промоутър бе арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за бездомни деца в България, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата. Робин Ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъде обвинен във финансова измама. Ди Маджо получил 750..

публикувано на 11.12.18 в 09:40

Движението по пътя Видин – София е в една лента при кръстовището за Горни Богров

Движението по пътя Видин – София временно е в една лента при кръстовището за Горни Богров и пътя София – Бургас поради катастрофа, съобщават от Пътната агенция.

публикувано на 11.12.18 в 09:34

Бившият зам.-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от спецпрокуратурата

Седмица след като подаде оставка заради ремонта по улица "Граф Игнатиев" в центъра на София, бившият заместник-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от следователи от Специализираната прокуратурата.  По наша информация, разпитът е насрочен за ранния следобед днес.  Че е пред обвинение заради ремонта на трамвайния релсов път на столичната..

публикувано на 11.12.18 в 09:24
Проф. Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: 900 млн. лева стоят в бюджета за превъоръжаване, но нищо не се случва

"Правителството вече три години заделя пари и парламентът ги гласува тези пари в Закона за бюджета - за превъоръжаване, но нищо не се случва. И в края на тази година вече ще имаме 900 млн. лева, които са гласувани от Народното събрание, стоят в Закона за бюджета, но никой не прави това, което е записано в закона". Това заяви в "Преди всички" проф...

публикувано на 11.12.18 в 09:07

Нобеловият лауреат проф. Бари Бариш изнася лекция в БАН за гравитационните вълни

Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще изнесе лекция на тема "Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им" в Българската академия на науките следобед.  Проф. Бариш работи в Калифорнийския технологичен институт. Повече от двайсет години ръководи проект за обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни чрез..

публикувано на 11.12.18 в 08:55

Промяна на Наредбата за защитните предпазни средства на пожарникарите искат от "Огнеборец"

Заради съкращения в бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" под заплаха са поставени човешки животи, предупредиха от синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". С постановление на Министерски съвет се съкращават близо 7 млн. лв. от парите на Дирекцията за тази година. Инженер Светлин Василев, член на УС на..

публикувано на 11.12.18 в 08:37