2/3 от младите българи посещават очен лекар само при проблем

Снимка: БГНЕС

2/3 от младите българи в активна възраст посещават очен лекар, само ако имат проблем с очите. Едва 16 на сто преглеждат зрението си веднъж годишно, а само 5% минават на очен преглед на всеки 6 месеца. Данните са от представително проучване на агенция "Маркет линкс" сред 448 души на възраст между 21 и 45 години.

1/3 от анкетираните съобщават, че са с нарушено зрение. Процентът съвпада и със статистиката в световен мащаб, коментира очният хирург доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на офталмолозите в България:

„Около 1/3 от хората имат рефлекционни аномалии, свързани с грешка на оптиката на окото. Тези аномалии вече се коригират по по-различен начин“.

Очите са деликатен орган, който изисква прецизно отношение и внимание. В този смисъл служебните профилактични прегледи, които хората минават всяка година, не са особено ефективни, смята д-р Иво Боршуков, член на Американската академия по офталмология.

Очилата и лещите са най-широко използваните методи за корекция на зрението. Едва 3 на сто от активните млади българи се доверяват на новите технологии, сред които е и лазерната корекция. Специалистите у нас вече прилагат най-модерния метод за лазерна корекция Смарт сърф, посочи д-р Боршуков.

Лазерна корекция може да се прилага след 18-19-годишна възраст. Операцията не се заплаща от Здравната каса. Струва между 1 200 и 1 700 лева на око за 1 процедура и все още малко хора могат да си го позволят. Но според лекарите очила или лещи, подменяни многократно през годините, излизат по-скъпо.

Профилактиката е ключова за доброто зрение, съветват лекарите. Особено за хората, чиято професия изисква работа на компютър.

Що се отнася до децата д-р Боршуков препоръчва максимум 2 часа на ден пред екрана.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Преглед на чуждестранния печат

Премиерът Зоран Заен и лидерът на опозицията Християн Мицкоски сякаш се бяха договорили да отговорят с остра реторика на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, който отправи предупреждение, че Република Македония може да се прости с ЕС и НАТО, ако продължи злоупотребата с македонския език, пише македонското издание "Е магазин".  "Мое..

публикувано на 11.12.18 в 09:56

Американски промоутър бе арестуван за присвояване на средства за благотворителност за България

Американски промоутър бе арестуван по подозрения, че е присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт за бездомни деца в България, предаде Асошиейтед прес, като се позова на прокуратурата. Робин Ди Маджо, барабанист и бивш музикален директор на ООН и на музикално шоу, може да бъде обвинен във финансова измама. Ди Маджо получил 750..

публикувано на 11.12.18 в 09:40

Движението по пътя Видин – София е в една лента при кръстовището за Горни Богров

Движението по пътя Видин – София временно е в една лента при кръстовището за Горни Богров и пътя София – Бургас поради катастрофа, съобщават от Пътната агенция.

публикувано на 11.12.18 в 09:34

Бившият зам.-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от спецпрокуратурата

Седмица след като подаде оставка заради ремонта по улица "Граф Игнатиев" в центъра на София, бившият заместник-кмет Евгени Крусев е призован на разпит от следователи от Специализираната прокуратурата.  По наша информация, разпитът е насрочен за ранния следобед днес.  Че е пред обвинение заради ремонта на трамвайния релсов път на столичната..

публикувано на 11.12.18 в 09:24
Проф. Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: 900 млн. лева стоят в бюджета за превъоръжаване, но нищо не се случва

"Правителството вече три години заделя пари и парламентът ги гласува тези пари в Закона за бюджета - за превъоръжаване, но нищо не се случва. И в края на тази година вече ще имаме 900 млн. лева, които са гласувани от Народното събрание, стоят в Закона за бюджета, но никой не прави това, което е записано в закона". Това заяви в "Преди всички" проф...

публикувано на 11.12.18 в 09:07

Нобеловият лауреат проф. Бари Бариш изнася лекция в БАН за гравитационните вълни

Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще изнесе лекция на тема "Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им" в Българската академия на науките следобед.  Проф. Бариш работи в Калифорнийския технологичен институт. Повече от двайсет години ръководи проект за обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни чрез..

публикувано на 11.12.18 в 08:55

Промяна на Наредбата за защитните предпазни средства на пожарникарите искат от "Огнеборец"

Заради съкращения в бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" под заплаха са поставени човешки животи, предупредиха от синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". С постановление на Министерски съвет се съкращават близо 7 млн. лв. от парите на Дирекцията за тази година. Инженер Светлин Василев, член на УС на..

публикувано на 11.12.18 в 08:37