2/3 от младите българи посещават очен лекар само при проблем

Снимка: БГНЕС

2/3 от младите българи в активна възраст посещават очен лекар, само ако имат проблем с очите. Едва 16 на сто преглеждат зрението си веднъж годишно, а само 5% минават на очен преглед на всеки 6 месеца. Данните са от представително проучване на агенция "Маркет линкс" сред 448 души на възраст между 21 и 45 години.

1/3 от анкетираните съобщават, че са с нарушено зрение. Процентът съвпада и със статистиката в световен мащаб, коментира очният хирург доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на офталмолозите в България:

„Около 1/3 от хората имат рефлекционни аномалии, свързани с грешка на оптиката на окото. Тези аномалии вече се коригират по по-различен начин“.

Очите са деликатен орган, който изисква прецизно отношение и внимание. В този смисъл служебните профилактични прегледи, които хората минават всяка година, не са особено ефективни, смята д-р Иво Боршуков, член на Американската академия по офталмология.

Очилата и лещите са най-широко използваните методи за корекция на зрението. Едва 3 на сто от активните млади българи се доверяват на новите технологии, сред които е и лазерната корекция. Специалистите у нас вече прилагат най-модерния метод за лазерна корекция Смарт сърф, посочи д-р Боршуков.

Лазерна корекция може да се прилага след 18-19-годишна възраст. Операцията не се заплаща от Здравната каса. Струва между 1 200 и 1 700 лева на око за 1 процедура и все още малко хора могат да си го позволят. Но според лекарите очила или лещи, подменяни многократно през годините, излизат по-скъпо.

Профилактиката е ключова за доброто зрение, съветват лекарите. Особено за хората, чиято професия изисква работа на компютър.

Що се отнася до децата д-р Боршуков препоръчва максимум 2 часа на ден пред екрана.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

В Попово започва деветото издание на кинофестивала "Златното око"

В Попово започва деветото издание на кинофестивала за операторско майсторство "Златното око". Той е в памет на родения в Попово талантлив  български кинооператор Димо Коларов. Председател на конкурсното жури е ръководителят на Съюза на Българските филмови дейци Иван Павлов. В различните категории ще се състезават 17 игрални, 9 документални и 5..

публикувано на 18.10.18 в 04:33

Практики за опазване на културно-историческото наследство ще представят експерти от България и Франция

Добри практики, свързани с културно-историческото наследство, ще бъдат представени на двудневен българо-френски форум, който се открива днес във Велико Търново. Целта на форума "Настояще и бъдеще за миналото" е представители на общини, музеи и неправителствени организации да обменят добри практики за популяризиране на културното наследство,..

публикувано на 18.10.18 в 04:25

Откраднаха колелото на тийнейджър, тръгнал на околосветска обиколка

След като измина 11 хиляди километра, тийнейджър, тръгнал на околосветска обиколка с велосипед, се озова без колело, след като му беше откраднато. На сто и третия ден от своето пътешествие 18-годишният британец Чарли Кондел се събуди в хостела си в австралийския град Таунсвил без безценното си превозно средство. Откраднати са също така палатката и..

публикувано на 18.10.18 в 02:52

Бончо Господинов: Идеята за едногодишни педагогически курсове е добра

Деканът на факултета по педагогика в Софийския университет проф. Бончо Господинов оцени като добра идеята на просветното министерство за въвеждане на едногодишни курсове за специалисти, които нямат педагогическа правоспособност, по-голям прием в педагогическите специалности и студентски такси за сметка на държавата. В интервю за "Хоризонт" проф...

публикувано на 18.10.18 в 01:53

Министерският съвет отпусна средства за строежа на църква в Бургас

500 хиляди лева са отпуснати с решение на Министерския съвет за строителството на църквата "Свети Николай Чудотворец" в бургаския комплекс "Меден рудник". Средствата са предвидени за допълнителни ремонтни дейности и довършването на строежа, като православния храм се очаква да бъде готов през 2019-а година.  Изграждането на църковния комплекс започна..

публикувано на 18.10.18 в 01:35

Южноцентрално държавно предприятие - Смолян започна образователна кампания

Южноцентрално държавно предприятие в Смолян започна нова образователна кампания "Шарена есен", която се провежда до 15 ноември тази година. Целта на кампанията е да се популяризира дейността на горските служители, да се демонстрират екологичните, социалните и икономическите ползи от гората, да се насърчи диалога между горските служители и..

публикувано на 18.10.18 в 00:55

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да наложи корпоративен данък върху националните доплащания, получени миналата година. Малка група тютюнопроизводители от сдружение „Басма“ се събраха на площада в Хаджидимово и заявиха, че няма да се огънат под натиска на репресивната държавна машина...

обновено на 18.10.18 в 00:46