Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2/3 от младите българи посещават очен лекар само при проблем

Снимка: БГНЕС

2/3 от младите българи в активна възраст посещават очен лекар, само ако имат проблем с очите. Едва 16 на сто преглеждат зрението си веднъж годишно, а само 5% минават на очен преглед на всеки 6 месеца. Данните са от представително проучване на агенция "Маркет линкс" сред 448 души на възраст между 21 и 45 години.

1/3 от анкетираните съобщават, че са с нарушено зрение. Процентът съвпада и със статистиката в световен мащаб, коментира очният хирург доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на офталмолозите в България:

„Около 1/3 от хората имат рефлекционни аномалии, свързани с грешка на оптиката на окото. Тези аномалии вече се коригират по по-различен начин“.

Очите са деликатен орган, който изисква прецизно отношение и внимание. В този смисъл служебните профилактични прегледи, които хората минават всяка година, не са особено ефективни, смята д-р Иво Боршуков, член на Американската академия по офталмология.

Очилата и лещите са най-широко използваните методи за корекция на зрението. Едва 3 на сто от активните млади българи се доверяват на новите технологии, сред които е и лазерната корекция. Специалистите у нас вече прилагат най-модерния метод за лазерна корекция Смарт сърф, посочи д-р Боршуков.

Лазерна корекция може да се прилага след 18-19-годишна възраст. Операцията не се заплаща от Здравната каса. Струва между 1 200 и 1 700 лева на око за 1 процедура и все още малко хора могат да си го позволят. Но според лекарите очила или лещи, подменяни многократно през годините, излизат по-скъпо.

Профилактиката е ключова за доброто зрение, съветват лекарите. Особено за хората, чиято професия изисква работа на компютър.

Що се отнася до децата д-р Боршуков препоръчва максимум 2 часа на ден пред екрана.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна