Над 300 млади изобретатели представят в Горна Оряховица свои разработки

Снимка: Здравка Маслянкова

Над 300 млади изобретатели от цялата страна представят в Горна Оряховица своите разработки в областите на електрониката, роботиката и електромеханиката. В тридневното изложение, което има конкурсен характер, са представени роботи, дронове, 3D принтери, много роботизирани ръце, електрически автомобили и хуманоиден робот, създадени от близо 60 ученически и студентски колектива. Някои от разработките вече са откупени от бизнеса и имат своето реално приложение.

Това е единственият подобен форум у нас, който събира млади технически гении, които демонстрират своите иновации и разработки. Целта е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения на ученици и студенти и засилване на връзката между професионалното образование и бизнеса.

За трета година Горна Оряховица е домакин на изложението-конкурс „Младежко техническо творчество“, което се провежда в спортната зала „Никола Петров“.

Хуманоидният робот на младия инженер Росен Христов от Шумен предизвика най-голям интерес у посетителите. Роботът Роки е правен няколко години в гаража на изобретателя и днес беше неговото официално представяне.

„Тази ръка, дясната, наподобява много човешката. С пет пръста е, всеки пръст се движи по отделно. Лявата ръка може да манипулира по-тежки предмети. 50-60 килограма е някъде. Може да се използва в индустриална насока, може да помага на хората, които са в затруднено положение. Може да работи в места, опасни за човека, примерно. Целият робот е ръчна изработка. Няма нищо купувано, всичко е правено ръчно. Години го работих. Сега за първи път го излагам пред хора“.

Няколко електрически болида участват в изложението. Сред най-атрактивните е разработката на учениците от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм в град Чепеларе. Даниел Кабаков е един от създателите на колата на бъдещето:

„Ходим на състезания с този автомобил. В Турция спечелихме второ място, а в Англия – 18-о. Разходът на енергия е 328 километра за киловатчас. Теглото на колата е 43 килограма. Скоростта, която може да развие колата е 40 км/ч, но може да развие и повече“.

Зеленчукопроизводители вече са в преговори за откупуване на изобретението на Техническия университет в Русе за смарт оранжерия, разказа четвъртокурсникът Светослав Петров:

„Не само напояваме растенията вътре, но и ги наторяваме. Напояването става чрез модел „измерване на влажността“ в почвата. Наторяването е чрез модел „измерване на електропроводимост киселинност“ на почвата. Идеята на тази разработка е, че тя може да повиши добива на културите, които са засети в помещението, с около 30% и нагоре. В момента разработваме дори такава част от системата, която да може да прецени чрез модел „измерване наличието на азот в растенията“ да се изчисли какво съотношение трябва да се подава към растенията съответно на азотен и безазотен тор“. 

С практическо приложение в промишлеността е разработката на клуба по роботика на учениците от гр. Бяла, Русенско. Тяхната роботизирана ръка сортира топчета по цвят и големина, разказва Симеон Балтаджиев:

„Има един сензор, който прочита цвета на топчето – дали е син, червен или зелен. Нашата ръка изпълнява движения и ги сортира в определени места. Със сигурност има практическо приложение. Имаме автоматизираща система, която подава топчетата, ръката има 6 степени на движение.  Може да се ползва при производство на различни малки елементи, при сортирането на някои храни“.

С няколко разработки се представят учениците от Неврокопската гимназия в гр. Гоце Делчев. Някои от тях вече имат своето практическо приложение в града, горда е ученичката Мария Савова:

„Ние изработихме различни продукти като един от тях е апаратът за точково заваряване. Имаме различни роботизирани системи, които вече имат приложение в нашия град. Имаме си и колектор, приложен вече в нашия град, изцяло изработен от нас и е от подръчни материали. Събирахме кенчета, които сглобихме в специална кутия с различни сензори, програмирахме го. Когато има слънце, той се захранва, взема студения въздух от помещението, след което го преобразува в горещ и пак го връща в стаята, което е по-лесно отопляване на стаята“.

Десетки изобретения представиха младите хора, които може да бъдат видени до събота включително. Най-добрите разработки ще бъдат наградени с предметни и парични награди, осигурени със средства от Министерството на образованието и бизнеса, а наградният фонд е над 10 000 лв. Техническото младежко изложение се организира от Община Горна Оряховица, великотърновския клон на Научно-техническия съюз, Ротъри клуб и фондация „Милен Григоров“.

В петък в пресклуба на спортната зала проф. д-р Георги Попов, председател на Научно-техническия съюз по машиностроене, ще изнесе лекция на тема “Индустрия 4.0 и изкуственият интелект”. За всички посетители е експонирана ретро линия от преди 50 години. Райко Тошев, преподавател в Университета по иновации и технологии във Финландия, ще изнесе лекция за начинаещите изобретатели как да си направят робот и собствен 3Д принтер.

Паралелно с изложението ще се проведе обучение на над 80 учители по проект на просветното министерство за иновативни училища.

Репортажът може да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

БААИК: Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството

Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството, заявяват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК).  В протестна декларация до всички власти от организацията напомнят, че дейността им е без точен регламент до момента. Браншовата организация няма възможност да оказва влияние на фирмите, както и да следи за..

публикувано на 19.10.18 в 18:19
Владимир Путин и узбекският му колега Шавкат Мирзийоев дадоха в Ташкент символичен старт за работата по първия АЕЦ в Узбекистан, която ще е в западния регион Навой.

Путин даде старт на стоежа на АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три..

публикувано на 19.10.18 в 16:54

Инвеститори ще вложат 500 млн. евро в заводи за автомобилни компоненти у нас

Инвестиции в размер на 500 млн. евро ще бъдат направени в България. Те ще разкрият 50 000 работни места в заводи за автомобилни компоненти. Това стана ясно по време на заключителната част от международния "Аутомотив форум", който се проведе в София. Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика. За..

публикувано на 19.10.18 в 15:55

Започват масирани проверки за спазване на данъчното законодателство

Данъчните започват масирани проверки за спазването на данъчното и осигурителното законодателство в строителния бранш, съобщават от Националната агенция за приходите. Фокус на проверката ще бъде наемането на работници, като вече са избрани първите 80 обекта, които ще бъдат проверени. Подборът се прави на базата на издадените строителства за..

публикувано на 19.10.18 в 15:42

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40