ЕЦБ призова силно задлъжнелите членове на еврозоната да намалят държавните си дългове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на Европейската централна банка призова страните от еврозоната, които са силно задлъжнели, да използват икономическия подем в региона, за да намалят техните дългове, предупреждавайки, че по-високите държавни разходи биха могли да подкопаят силата на единния валутния блок.

Предупреждението се съдържа в публикувания в четвъртък протокол от заседанието на ЕЦБ през септември и идва на фона на разпродажби на италиански акции и облигации с оглед на сблъсъците между популисткото правителство на страната и ЕС по отношение на разходните планове и заложения висок бюджетен дефицит за 2019-а година, отбелязва "Уолстрийт джънръл".

Според стенограмата, членовете на ЕЦБ са заявили на заседанието на 13-ти септември, че повишените държавни разходи в период на силен икономически растеж "биха могли да окажат отрицателно влияние върху устойчивостта", дори ако те са в подкрепа на краткосрочния растеж.

"Настоящата среда на ниски лихвени проценти и широкообхватен растеж призовават като цяло правителствата да възстановят фискалните буфери, особено в страните с висок държавен дълг", смята Европейската централна банка.

Трябва да е има предвид, че италианското популистко коалиционно правителство заяви преди време, че ще заложи за следващата година по-висок бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП въпреки огромния държавен дълг. От своя страна Европейският съюз предупреди през миналата седмица, че бюджетните планове на Италия представляват "значително отклонение" от препоръчаните от ЕК фискални политики и са "източник на сериозна загриженост".

Спорът между Рим и европейските власти в Брюксел идва в момент, в който ЕЦБ се подготвя да прекрати постепенно мащабната си програма за изкупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", до края на годината.

На заседанието си през септември членовете на ЕЦБ посочиха, че ще продължават с осъществяването на тези планове въпреки нарастващите икономически рискове, свързани със "заплахата от протекционизъм, уязвимостта на нововъзникващите пазари и нестабилността на финансовите пазари".

"Все още е от съществено значение, оставащата търпеливост, предпазливост и постоянство по отношение на паричната политика", се казва в стенограмата от последното заседание на Европейската централна банка.


Още от категорията

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през октомври до 6-годишен връх от 2,2%, потвърди Евростат

През октомври инфлацията в еврозоната се ускори до близо 6-годишен връх от 2,2%, задържайки за пети пореден месец над средносрочното целево ниво на ЕЦБ на 2 на сто, показват окончателни неревизирани данни на Евростат, които са в подкрепа на решението на Централната банка да приключи с мащабната си програма за покупки на еврооблигации, известна..

публикувано на 16.11.18 в 12:27
Кристиан Севинг, шеф на Дойче банк

Шефът на Дойче банк призова за европейска цифрова и банкова интеграция

В петък главният изпълнителен директор на Дойче банк призова Европа да поднови усилията си за сътрудничество, като призова политиците да създадат програма за цифрови иновации с цел насърчаване на европейските платформи, които да се конкурират с тези в САЩ и в Китай. На банкова конференция във Франкфурт изпълнителният директор на Дойче банк..

публикувано на 16.11.18 в 11:58
Марио Драги от ЕЦБ

Драги потвърди плановете на ЕЦБ за отмяна на стимулиращите политики въпреки несигурните икономически перспективи

Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди в петък плановете на Централната банка за отмяна на стимулиращите парични политики в края на годината, но също така изрази предпазливост по отношение на перспективите за икономическия растеж, като предупреди, че нарастването на инфлацията може да се окаже по-бавно, отколкото се очакваше по-рано. "Ако..

публикувано на 16.11.18 в 11:20
турски лири

Турция ще позволи на чужденци договори за недвижими имоти в чуждестранна валута

Турция ще позволи на чуждестранни граждани, които пребивават в страната, да сключват договори за недвижими имоти в чужда валута с оглед на преразглеждането на регламентите, предназначени да подкрепят турската лира, съобщава в петък официалният Държавен вестник на страната. През септември властите в Анкара решиха, че продажбата на имоти,..

публикувано на 16.11.18 в 10:55
Валдис Домбровскис

Домбровскис: Бюджетът на Италия открито оспорва бюджетните правила на ЕС

Италианският проектобюджет за 2019 година се отклонява "значително" от поетите ангажименти, заяви в петък вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровски в интервю за всекидневника Il Sole 24 Ore, заплашвайки със стартиране на процедура при прекомерен дълг срещу Рим. По-рано тази седмица правителството на Италия отново представи на..

публикувано на 16.11.18 в 10:34
Джером Пауъл, председател на Фед

Джером Пауъл от Фед: Икономиката на САЩ е в добра форма

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл направи поредна по-оптимистична оценка на американската икономика, което е индикация, че Централната банка вероятно ще повиши отново краткосрочните лихвени проценти през следващия месец. Икономиката е в добра форма, заяви Пауъл в четвъртък на публично събитие в Хюстън, като добави, че..

публикувано на 16.11.18 в 09:39

Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата

И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. По думите му, има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари. „Това е възможно единствено..

публикувано на 16.11.18 в 07:50