ЕЦБ призова силно задлъжнелите членове на еврозоната да намалят държавните си дългове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на Европейската централна банка призова страните от еврозоната, които са силно задлъжнели, да използват икономическия подем в региона, за да намалят техните дългове, предупреждавайки, че по-високите държавни разходи биха могли да подкопаят силата на единния валутния блок.

Предупреждението се съдържа в публикувания в четвъртък протокол от заседанието на ЕЦБ през септември и идва на фона на разпродажби на италиански акции и облигации с оглед на сблъсъците между популисткото правителство на страната и ЕС по отношение на разходните планове и заложения висок бюджетен дефицит за 2019-а година, отбелязва "Уолстрийт джънръл".

Според стенограмата, членовете на ЕЦБ са заявили на заседанието на 13-ти септември, че повишените държавни разходи в период на силен икономически растеж "биха могли да окажат отрицателно влияние върху устойчивостта", дори ако те са в подкрепа на краткосрочния растеж.

"Настоящата среда на ниски лихвени проценти и широкообхватен растеж призовават като цяло правителствата да възстановят фискалните буфери, особено в страните с висок държавен дълг", смята Европейската централна банка.

Трябва да е има предвид, че италианското популистко коалиционно правителство заяви преди време, че ще заложи за следващата година по-висок бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП въпреки огромния държавен дълг. От своя страна Европейският съюз предупреди през миналата седмица, че бюджетните планове на Италия представляват "значително отклонение" от препоръчаните от ЕК фискални политики и са "източник на сериозна загриженост".

Спорът между Рим и европейските власти в Брюксел идва в момент, в който ЕЦБ се подготвя да прекрати постепенно мащабната си програма за изкупуване на облигации, известна като "количествени улеснения", до края на годината.

На заседанието си през септември членовете на ЕЦБ посочиха, че ще продължават с осъществяването на тези планове въпреки нарастващите икономически рискове, свързани със "заплахата от протекционизъм, уязвимостта на нововъзникващите пазари и нестабилността на финансовите пазари".

"Все още е от съществено значение, оставащата търпеливост, предпазливост и постоянство по отношение на паричната политика", се казва в стенограмата от последното заседание на Европейската централна банка.


Още от категорията

БААИК: Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството

Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството, заявяват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК).  В протестна декларация до всички власти от организацията напомнят, че дейността им е без точен регламент до момента. Браншовата организация няма възможност да оказва влияние на фирмите, както и да следи за..

публикувано на 19.10.18 в 18:19
Владимир Путин и узбекският му колега Шавкат Мирзийоев дадоха в Ташкент символичен старт за работата по първия АЕЦ в Узбекистан, която ще е в западния регион Навой.

Путин даде старт на стоежа на АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три..

публикувано на 19.10.18 в 16:54

Инвеститори ще вложат 500 млн. евро в заводи за автомобилни компоненти у нас

Инвестиции в размер на 500 млн. евро ще бъдат направени в България. Те ще разкрият 50 000 работни места в заводи за автомобилни компоненти. Това стана ясно по време на заключителната част от международния "Аутомотив форум", който се проведе в София. Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика. За..

публикувано на 19.10.18 в 15:55

Започват масирани проверки за спазване на данъчното законодателство

Данъчните започват масирани проверки за спазването на данъчното и осигурителното законодателство в строителния бранш, съобщават от Националната агенция за приходите. Фокус на проверката ще бъде наемането на работници, като вече са избрани първите 80 обекта, които ще бъдат проверени. Подборът се прави на базата на издадените строителства за..

публикувано на 19.10.18 в 15:42

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40