Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И „Време и половина“ отива при… Александър Алексиев

БНР Новини
Снимка: @GoldenRoseFestival

Да, това е името на предаването ни, а не нова филмова награда. Да, звучи като такава, но само защото поводът да посветим цялото си „Време и половина“ на актьора Александър Алексиев е наградата, която съвсем скоро той спечели от тазгодишното 36-о издание на фестивала „Златна роза“ – тази за най-добра мъжка роля за образа на Гичо във филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов. Всъщност при получаването на приза Алек сподели наградата си със Стоян Дойчев – актьорът, изиграл Асенчо във филма. Причината, както героят в рубриката ни „Младите в изкуството“ се изрази, е, че няма Гичо без Асенчо и Асенчо без Гичо.
Е, ние днес се спираме на Гичо. Или по-скоро на личността, която стои зад образа на героя. Навярно започвате вече да свързвате тази личност с всичките ѝ роли – с тази на доктора с необикновена история от сериала „Откраднат живот“, с ролята на монаха от „Воевода“, с образите във филмите „Пеещите обувки“ и „Радиограмофон“ и, разбира се, с Гичо от „Възвишение“. Като прибавим и световните продукции, в които е участвал гостът ни днес, немалкото роли в Лондонския театър и новото превъплъщение в онлайн сериала „При щангистите“ може и да си изградите мнение за личността на Алек Алексиев. Да, но не точно. Той е всичко това, но и още много други неща.
Затова, ако искате да разберете каква е разликата между това да се снимаш в сериал и това да се снимаш във филм, или пък как един филм, постановка или друг вид изкуство може да спаси живот, чуйте разговора ни с Александър Алексиев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!