Повишение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 214 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши през последната седмица, но остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващо много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 6-и октомври се увеличиха със 7 000 до 214 000 при осреднена прогноза на финансовите пазари за тяхна стабилизация на ниво от 207 000, показва проучване на Департамента по труда. Въпреки повишението, молбите продължават да се задържат недалеч от тяхното 49-годишно дъно от 202 000, достигнато през седмицата до 15-и септември (най-ниско ниво от седмица до 12-ти ноември 1969 година).

Молбите за помощи при безработица остават далече под важното ниво от 300 000 вече повече от три години (за 188-а поредна седмица), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Заявките за помощи при безработица на четириседмична осреднена база се повишиха слабо за седмицата до 6-и октомври с 2 500 до 209 500, след като три седмици по-рано удариха дъно от 206 000 (най-ниско ниво от първата седмица на декември 1969-а година).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 29-и септември нараснаха с 4 000 до 1,660 милиона, задържайки недалеч от тяхното 45-годишно дъно от седмицата до 8-и септември на ниво от 1,645 милиона (най-ниско ниво от август 1973-а година). Продължаващите молби за помощи остават за 76-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2 милиона броя – нещо, което се е случило за последно през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има предвид, че последните данни вероятно вече не отразяват ефекта от урагана Флорънс, който навлезе в Северна Каролина на 14-ти септември, след което премина и през Южна Каролина. Те също така все още не отразяват и ефекта върху трудовия пазар от урагана Майкъл, който удари тази седмица щата Флорида.

Днешните данни са поредно доказателство за продължаващо засилване на американския трудов пазар, което беше потвърдено и от официалните данни на Министерството на труда, според които през септември бяха разкрити относително скромните 134 хил. нови работни места (но при силна възходяща ревизия с 87 хиляди на данните за предходните два месеца), а нивото на безработица се понижи до 48-годишно дъно от 3,7 на сто (най-ниска безработица от декември 1969-а година насам).


Още от категорията

Пекин планира намаляване на данъчната тежест, допринасяйки за силен ръст на китайските акции

В понеделник акциите на китайските компании поскъпнаха силно за втора поредна сесия на търговия на фона на обещанията от страна на властите в Пекин за допълнителни стимули, включващи и по-нататъшно отслабване на дълговата тежест на домакинствата. Агенция "Блумбърг" цитира детайлен план на китайското правителство за намаляване на данъка върху..

публикувано на 22.10.18 в 11:42
Росен Бъчваров

Росен Бъчваров: Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчетените обороти

Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.  По думите му - срокът за въвеждане на новите правила за касовите апарати, според които продажбата ще се отчита пред данъчните до пет минути по електронен път, е напълно..

публикувано на 22.10.18 в 11:15

Fiat Chrysler продава поделението си за авточасти за 6,2 млрд. евро

Fiat Chrysler Automobiles NV обяви в понеделник, че се е съгласил да продаде своя бизнес за автомобилни части Magneti Marelli на японската компания Calsonic Kansei Corp. за 6,2 млрд. евро, съобщава агенция MarketWatch. Calsonic Kansei е собственост на американския инвестиционен фонд KKR & Co., който през миналата година придоби японския..

публикувано на 22.10.18 в 11:03

Италианското правителство очаква ЕК да отхвърли проектобюджета на страната

Властите в Рим очакват Европейската комисия да вземе за пръв път в нейната история решение да поиска от дадена държава - членка да преразгледа своя проектобюджет, съобщи през уикенда правителствен източник, цитиран от Ройтерс. Комисията критикува яростно безпрецедентното нарушаване на фискалните правила на ЕС по отношение на бюджетния план на..

публикувано на 22.10.18 в 10:46

Бинесът смята, че наредбата за касовите апарати не е прецизирана

Новите изисквания за касовите апарати ще доведат до нова тежест за бизнеса, а текстовете в наредбата не са прецизирани достатъчно  - така финансовият директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев обобщи в предаването "Преди всички" основните притеснения на фирмите: "С наредбата се въвежда допълнителна административна тежест. По..

публикувано на 22.10.18 в 09:41

Заплащането на нощния труд трябва да стане функция на минималната заплата, смятат от КТ "Подкрепа"

Нощният труд трябва да стане функция на минималната заплата, каза в предаването "Преди всички" Здравчо Здравчев – председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука и информатика" в КТ "Подкрепа" преди днешния Съвет за тристранно сътрудничество: "Ние предлагаме вече да бъде функция от минималната работна заплата, като нашето..

публикувано на 22.10.18 в 08:40

Очаква се представяне на проекта за държавен бюджет за следващата година

Очаква се Финансовото министерство да представи проекта на държавния бюджет за догодина пред правителството и Съвета за тристранно сътрудничество.  Също днес се очаква проектобюджетът на Здравната каса да бъде обсъден от Надзорният ѝ съвет.  В интервю за "Хоризонт" вчера депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова..

публикувано на 22.10.18 в 07:54