Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентските организации се обявиха за намаляване на ДДС върху лекарствата

Снимка: БГНЕС

Пациентските организации се обявиха за намаляване на ДДС върху лекарствата и заявиха, че здравната система се нуждае от нов обществен договор. Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе третата извънпарламентарна консултация преди внасянето на вота на недоверие към правителството на тема "Здравеопазване" в понеделник. 

В здравната ни система не достигат над 1,2 млрд. лева. Постигнато е съгласие за създаване на регионални структури на лечебните заведения. Корнелия Нинова коментира и заплащането на лекарския труд:

"И да се намери механизъм да се определят заплати според квалификация, опит."

Доктор Станимир Хасърджиев, един от основателите и председател на Националната пациентска организация, коментира, че демонополизацията на Здравната каса не е добър вариант.

"Нашата система трябва да бъде солидарна. Плащат всички, които са здрави и работят, за да могат всички, когато имат нужда и се разболеят, да могат да получат гарантираното от държавата и от Конституцията необходимо лечение". 

Пациентските организации настояват и за финансова протекция на пациента и прозрачност при харченето на парите ни за здраве: 

"Финансовият недостиг в системата, не само по български данни, но и по данни на Световна банка и на европейските институции, е сериозен. В момента се компенсира от болните хора".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени