Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: България може да изиграе съществена роля за транзита на руски газ в Европа

| обновено на 11.10.18 в 18:14
Българският посланик Атанас Кръстин до руския президент Владимир Путин (в центъра) на церемонията в Кремъл по връчване на акредитивните писма. Отляво е руският външен министър Сергей Лавров, а отдясно - помощникът на президента Юрий Ушаков.
Снимка: Пресслужба на Кремъл

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че „за съжаление навремето не успяхме да реализираме проекта „Южен поток“, но сега се появяват нови възможности България да играе съществена роля при транзита на руски газ за европейския пазар“.

Това стана на церемония в Кремъл при получаването на акредитивните писма от 23 новоназначени посланици, включително от новия извънреден и пълномощен посланик на Република България в Русия Атанас Кръстин.

В словото си руският държавен глава даде кратка оценка на състоянието на двустранните отношения с всяка една от държавите с нови посланици в Русия. За България той каза, че са налице перспективи за задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергетиката.

„Отношенията с България се опират на традициите на дружбата и духовната близост на нашите народи. Тази година се отбелязва 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. През май страната ни беше посетена от президента Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов. Състоялите се тогава преговори потвърдиха взаимната нагласа за задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера“, каза Путин.

„Навремето, за съжаление, не успяхме да реализираме проекта „Южен поток“, но сега се появяват нови възможности България да играе важна роля в транзита на руски газ за европейския пазар“, добави руският президент.

В кратък разговор след края на официалната церемония Путин още веднъж потвърди пред посланик Кръстин готовността на Русия да развива отношенията си с България.

Двамата обсъдиха предстоящото в края на октомври в Москва заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Атанас Кръстин е дипломат от кариерата. Оглави дипломатическата ни мисия в Москва в края на август. Преди това беше част от външнополитическия екип на президента Румен Радев. Участва в българската делегация по време на срещата в Сочи между президентите Радев и Путин, когато беше договорено заседанието на междуправителствената комисия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени