Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 хиляди деца в страната са върнати отново в клас

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

24 хиляди деца в страната са върнати отново в клас по механизма за обхват и задържане на учениците в образователната система. Данните сочат обаче, че 2 хиляди от тях отново са отпаднали, каза в Асеновград министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Според Вълчев липсата на отношение към образованието е основната причина децата да не посещават училище, а това предполага мерки, както за убеждаване, така и за принуда:                                             

"Целта на образователната система не е да накаже един ученик, целта е максимално да го подкрепи и да го включи, но тези мерки са необходими, за да дисциплинират учениците – от забележка до преместване в друго училище, налагане на актове за административни нарушения на родители, глоби, най-често не могат да бъдат събрани и сме ангажирали Национална агенция по приходите. Втората мярка е спирането на семейните помощи и въобще тези форми на социално подпомагане, с които е обвързано посещението в училище. Чрез информационната система контролираме училищата да подават незабавно информация към Агенцията за социално подпомагане, съответно пък се осъществява контрол на агенцията дали спазва това свое задължение. Имаме увеличение на спрените семейни помощи за деца през миналата година". 

В Асеновград министър Вълчев участва в работна среща с директори на училища, учители и образователни експерти от региона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна