Татяна Дончева: В това Народно събрание могат да минат всякакви законодателни поправки

Снимка: БГНЕС

В това Народно събрание може да мине всичко. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Татяна Дончева, бивш депутат и настоящ адвокат, в коментар за задържания за убийството на журналиста Виктория Маринова и последвалите предложения за промени в НПК.
 

"На тези хора каквито и средства да им дадете да събират доказателства, те не могат да се оправят. Единственото, което искат, е самопризнаващи си под натиск обвиняеми. Абсолютен произвол. Добрите следователи могат да събират доказателства във всякакви времена и при всякакъв НПК“, коментира тя и добави мнението си:

„Сегашният парламент е най-ниската форма на законодателни възможности, които са известни от демокрацията насам, не бих искала да коментирам тази импотентност. Хора, които не могат да разберат генезиса на нещата и смятат, че трябва да увековечат името си с безумни законодателни поправки, без да се занимават с това, че идеята какви фактори да влияят върху наказанието и по какъв начин – е въпрос на доктрина и практика от няколко века. Тя не е съчинена тук и не е съчинена от някой Веселинов, който смята, че това е ефективно оръжие за борба за нов мандат“.

Съкратеното екстрадиране, което тече в Германия като процедура, е нещо много различно от съкратеното съдебно следствие в българския наказателен процес, уточни Дончева.

„Най-логичният ход, независимо дали той ще се признава за виновен или не, е да поиска бърза процедура за връщане в България. Така или иначе той вече е хванат. А как ще тече съдебното следствие тук, е нещо, което ще се случи след разследването. Първо, разследването трябва да фиксира, че това е извършителят, да бъде разпитан, да се установят мотиви и т.н. Нужно е нещата да бъдат доизпипани. Това не може да се реши площадно и набързо“.

Самопризнанието винаги е смекчаващо вината обстоятелство, защото това улеснява в значителна степен процеса на събиране на доказателства, припомни Татяна Дончева и добави:

„В случаи, в които доказателствата са на кантар, едно такова отношение на подсъдимия може значително да облекчи процеса. Обстоятелството, че законодателят им дава възможност да получат намаление на наказанието с 1/3, е по тази причина. Има психопати, които винаги ще бъдат риск. Не можеш от един случай – рецидивист, който убил пак – такива случаи е имало, има и ще има. Това са редки случаи. Не може заради това ти да обречеш още не знам колко души на стоене в затвор по колкото се може повече години. Знае ли той какво е 15 години затвор, не 15 дни? По-добре ли ще е за семействата на жертвите, когато се затрудни максимално доказването“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Два съвета в Брюксел ще обсъдят Брекзит, Полша, Унгария и многогодишната финансова рамка

Брекзит, ситуацията в Полша и Унгария и многогодишната финансова рамка са темите, които ще бъдат обсъдят на два съвета в Брюксел.  Главният преговарящ от ЕС по Брекзит Мишел Барние ще информира представителите на 27-те страни-членки за състоянието на преговорите по оттеглянето на Великобритания. Преговори няма да има до сряда вечерта, когато..

публикувано на 16.10.18 в 09:04

Бабкен Матевосян: За тази и следващата година Пашинян си е гарантирал сериозна обществена подкрепа

Премиерът не може да си позволи повече политическа нестабилност, заяви в предаването „Преди всички“ Бабкен Матевосян - доктор по политически науки, изследовател към Института за проучване и анализ на Евразия.Днес в Армения се очаква премиерът Никол Пашинян да подаде оставка, за да ускори свикването на предсрочни парламентарни избори.  Според..

публикувано на 16.10.18 в 08:58
Турски криминалист участва в претърсването на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Медиите в САЩ: Саудитска Арабия ще признае, че Джамал Хашоги е бил убит

В американските медии има информация, че Саудитска Арабия ще признае, че изчезналият журналист Джамал Хашоги е бил убит.  Си Ен Ен се позовава на два източника, които твърдят, че Рияд подготвя доклад, признаващ убийството на журналиста „по грешка“ по време на разпит. Според тях засега кралството ще твърди, че целта е била отвличане на Хашоги,..

публикувано на 16.10.18 в 08:54
тунел

Аврамова: Отстраняването на „Джи Пи Груп“ като изпълнител на тунел „Железница“ няма да забави обекта

Няма да има забавяне в сроковете за изграждането на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ заради отстраняването на „Джи Пи Груп“ като изпълнител на обекта. Това заяви в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която коментира и състоянието на републиканската пътна мрежа.  След като приключи..

публикувано на 16.10.18 в 08:44

Очаква се премиерът на Армения да подаде оставка днес

В Армения се очаква премиерът Никол Пашинян да подаде днес оставка, за да ускори свикването на предсрочни парламентарни избори.  Преди дни той обяви плановете си за извънреден вот през декември. Пашинян беше избран за министър-председател през май след седмици на антиправителствени протести. Партията му има едва 5 депутати в..

публикувано на 16.10.18 в 07:55

Тристранката ще обсъди проекта на Закона за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проекта на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.  В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. Тя ще се прави на първо време от специализирани..

публикувано на 16.10.18 в 07:39

Македонският парламент ще продължи с обсъждането на предложените промени в конституцията

Очаква се македонският парламент да продължи днес с обсъждането на предложените промени в конституцията съгласно споразумението с Гърция за името на страната. За да бъдат приети измененията, е необходимо мнозинство от две трети или 80 гласа. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обаче е против промените.  Вчера заседанието приключи без да бъдат гласувани..

публикувано на 16.10.18 в 07:35