Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп пак нападна Фед за "прекалено агресивната" политика на повишаване на лихвите

Доналд Тръмп и президента на Фед Джером Пауъл
Снимка: Ройтерс

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови критиките си срещу Федералния резерв, определяйки като "абсурдна" политиката на централната банка на повишаване на лихвите, тъй като тази политика прави по-скъпо за неговата администрация да финансира ескалиращия дефицит.

"Плащам високи лихви поради нашия Фед. Бих искал нашия Фед да не е толкова агресивен, защото мисля, че те правят голяма грешка", заяви Тръмп в интервю за предаването Fox & Friends в четвъртък сутрин, съобщава Ройтерс.

Това е неговата втора вербална атака спрямо централната банка на САЩ през последните 24 часа след вчерашните агресивни разпродажби на акции на фондовите пазари на Уолстрийт.

След приключването на ужасната за инвеститорите търговска сесия в сряда, Тръмп нарече Федералния резерв "луд", "полудял", "смешен" и "твърде превзет", като посочи, че повишаването на лихвите е "твърде агресивно" и представлява "голяма грешка".

"Проблемът, който имам, е с Фед. Федералният резерв побесня. Искам да кажа, че не знам какъв е техният проблем, но те повишават лихвените проценти и това е нелепо и абсурдно", заяви президентът на САЩ в сряда късно вечерта. "Проблемът по мое мнение е Хазната и Фед. Федералният резерв полудява, а няма причина да го прави и аз не съм доволен от това", допълни той.

От Фед посочиха, че централната банка на САЩ няма да коментира забележките на президента Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна