Студенти ще изиграят тази вечер постановката "Хора с куфари" в НАТФИЗ

Снимка: НАТФИЗ

Студентите от 4 курс на театралната академия от класа на проф. Атанас Атанасов ще излязат тази вечер на голямата сцена на НАТФИЗ, за да изиграят постановката „Хора с куфари“. Това е комедия с 8 погребения, в която всеки е приготвил своя куфар и чака смъртта, но за там багаж не му е нужен. 

Ханох Левин от Израел е автор на пиесата. За него критиката обича да припомня, че тъй като родителите му са бегълци от Холокоста, психиката му на емигрант го прави особен, по-различен от другите и песимист. Текстовете му се поставят с успех навсякъде, защото темата за малкия човек вълнува винаги. Известен е с това, че никога не е давал интервюта.

„Хора с куфари“ поставя на сцената на НАТФИЗ тази вечер Мартин Каров:

"Това е един изключително вдъхновяващ клас в академията на проф. д-р Атанасов. Изборът ми на тази пиеса е по няколко причини, едната е тъй като имам много мили спомени с тази пиеса. Това е пиеса за един малък квартал в центъра на даден град, в който хората се сблъскват със смъртта на няколко пъти. Впечатлението, след като мине цялата лудост на персонажите, е, че чрез смъртта ние потвърждаваме живота. Най-ценното, на което ни учи сблъсъкът със смъртта, е, че трябва да живеем. Това послание мен много ме вълнува и мисля, че винаги е актуално", разказа Мартин Каров.

Режисьор на спектакъла е Веселин Петров: "Те си помагат един на друг, за да стигнат до върха".

Бистра Окерере и Явор Гаджев са двама от студентите, които играят в тази постановка. Те казаха:

"Срещнахме малко трудности, докато установим някакви правила. Работихме много върху импровизациите. Характерите и персонажите, които са намерени, са чрез импровизации".

"Най-предизвикателното беше самият начин, по който намерихме персонажите. Самият импровизационен театър е заложен в цялото представление".

Следващата премиера е в НАТФИЗ на 27 октомври. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

За вниманието към детайлите

„Животът е комбинация от магия и паста“, казва италианският кинорежисьор Федерико Фелини. За вкуса на храната в два романа, които ни изпращат в различни краища на света и ни предлагат различни рецепти за справяне с кризите, говорим в следващите минути – за "Супа от нар" на иранска писателка Марша Мерхан и за "Песента на хляба" на Робин Слоун. „Ако..

обновено на 10.12.18 в 17:31
Проф. архитект Тодор Булев

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“...

публикувано на 10.12.18 в 16:34

Коледната изложба на пловдивските художници се открива в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22
Салвадор Дали и Гала

Светът през очите на една жена

"Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".Това пише Салвадор Дали за жената до себе си – Гала, а ние в следващите минути ще погледнем света през очите на една жена. Ще говорим за рускинята Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала – музата на Салвадор Дали, Макс Ернст и Пол Елюар, и дали..

публикувано на 10.12.18 в 15:25

„Историята на конете вихрогони…“ – роман от вълшебни приказки

Книгата на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“излиза на български по инициатива и под редакцията на Лора Ненковска. Преводач е Иван Радев, а илюстратор Весела Кучева. В събота от 11:00 на Международния панаир на книгата в НДК детския роман ще бъде представен в разговор с участието на..

публикувано на 10.12.18 в 15:15