Студенти ще изиграят тази вечер постановката "Хора с куфари" в НАТФИЗ

Снимка: НАТФИЗ

Студентите от 4 курс на театралната академия от класа на проф. Атанас Атанасов ще излязат тази вечер на голямата сцена на НАТФИЗ, за да изиграят постановката „Хора с куфари“. Това е комедия с 8 погребения, в която всеки е приготвил своя куфар и чака смъртта, но за там багаж не му е нужен. 

Ханох Левин от Израел е автор на пиесата. За него критиката обича да припомня, че тъй като родителите му са бегълци от Холокоста, психиката му на емигрант го прави особен, по-различен от другите и песимист. Текстовете му се поставят с успех навсякъде, защото темата за малкия човек вълнува винаги. Известен е с това, че никога не е давал интервюта.

„Хора с куфари“ поставя на сцената на НАТФИЗ тази вечер Мартин Каров:

"Това е един изключително вдъхновяващ клас в академията на проф. д-р Атанасов. Изборът ми на тази пиеса е по няколко причини, едната е тъй като имам много мили спомени с тази пиеса. Това е пиеса за един малък квартал в центъра на даден град, в който хората се сблъскват със смъртта на няколко пъти. Впечатлението, след като мине цялата лудост на персонажите, е, че чрез смъртта ние потвърждаваме живота. Най-ценното, на което ни учи сблъсъкът със смъртта, е, че трябва да живеем. Това послание мен много ме вълнува и мисля, че винаги е актуално", разказа Мартин Каров.

Режисьор на спектакъла е Веселин Петров: "Те си помагат един на друг, за да стигнат до върха".

Бистра Окерере и Явор Гаджев са двама от студентите, които играят в тази постановка. Те казаха:

"Срещнахме малко трудности, докато установим някакви правила. Работихме много върху импровизациите. Характерите и персонажите, които са намерени, са чрез импровизации".

"Най-предизвикателното беше самият начин, по който намерихме персонажите. Самият импровизационен театър е заложен в цялото представление".

Следващата премиера е в НАТФИЗ на 27 октомври. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Кин Стоянов, Александър Михайлов и Георги Кушвалиев (отляво надясно)

„Крилатия козел“ – библиотека за епиграми

„Епиграмата е къса като въздишка. Тя е въздишката на класическата поезия. На иронично-саркастичната, присмехулно-пародийната, дяволитата лирика. Защо лирика? Защото този тип нетипична поезия е интимна като споделяне с околните, тя е със специално отношение към първите между равните, тя е нахъсано четиристишие с характер, с настръхнала кучешка козина, тя е..

публикувано на 16.10.18 в 09:15
Режисьорът Маргарита Младенова

Сезонът за театър "Сфумато" е под знака на Радичков

През 2019 "Сфумато" навършва 30 години и ще бъде под знака на тази годишнина. Маргарита Младенова представя програмата и новите идеи. Вече 30 години ние правим дълбок и истински театър,  който да стига до големия въпрос, човекът да стигне до своя въпрос, да излъчи въпроса и да чака своя отговор... Да излъчим въпроса: "Защо съм тук" и после да..

публикувано на 16.10.18 в 09:06

Художникът Левент Море и сочните цветове на живота

Левент Море е роден в Казанлък през 1957 година, където и досега поддържа собствено ателие. Следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул, след това продължава образованието си в Hochschule fuer Angewandte Kunst – Виена в класа на проф. Адолф Фронер. Днес той живее между София и Виена, изглежда и се чувства космополит, гледа оптимистично на нещата,..

публикувано на 16.10.18 в 08:25

Атанас Капралов: Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена

Къщата-музей на Пейо Яворов няма как да бъде унищожена, защото е паметник на културата от национално значение, заяви за "Хоризонт" Атанас Капралов - директор на Националния литературен музей, който от 40 години я стопанисва:   "Който и да дойде тук, не може да прави някакви реконструкции, промени, не може да я събори и да построи на нейно място нещо..

публикувано на 16.10.18 в 03:34

90-годишнината на Столичната библиотека ще бъде отбелязана с фотоизложба

Фото-документална изложба, посветена на 90-та годишнина на Столичната библиотека ще бъде открита днес следобед в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов". Експозицията разказва в снимки историята на библиотеката. Акцент е поставен и върху фондовете, които притежава институцията - богати сбирки от старопечатни и църковни книги,..

публикувано на 16.10.18 в 03:29

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 15.10.18 в 16:53

Премиера на спектакъла “Луда трева“ на Маргарита Младенова в “Сфумато“

Тази вечер в театрална работилница “Сфумато“ е премиерата на “Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, постановката е част от програмата „Ноев ковчег". “Радичков изпреварва времето, в което пише и в тази програма ние се опитваме не само да се върнем към Радичков, а през късния Радичков да погледнем през тези важни негови текстове, за да..

публикувано на 15.10.18 в 15:59