Eмисия новини
от 13.00 часа

Петър Киров: Децата трябва първо да обикнат треньора си и след това спорта

Проф. Петър Киров: Нашите състезатели не са научили още урока „Да бъдеш победител“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Децата трябва първо да обикнат треньора си и след това да обикнат спорта“, това е посланието на проф. Петър Киров към родителите и децата. Двукратният олимпийски шампион в класическата борба събра елита на този спорт по повод 50-годишния юбилей от спечелването на първата титла от игрите Мексико през 1968.

Негови гости бяха олимпийските шампиони Боян Радев и Георги Мърков, както и Стефан Ангелов, Гюро Гюров, Нено Ненчев, президентът на Европейската федерация по борба Цено Ценов, както и президентът на БФ Борба Христо Маринов. Юбилеят уважи и Димитър Златанов, сребърен олимпийски медалист във волейбола.

"Да, имам загуби, но те се броят на пръстите ми на едната ръка. Преди олимпиадата в Мексико ми беше най-трудно, защото имах сериозна конкуренция в България. И буквално до последния ден не се знаеше кой ще замине за олимпиадата. Никога не съм имитирал. Имитаторите са обречени на неуспех. Дори са ме питали за Боян Радев, дали не му подражавам. Боян е първият, дублирал олимпийската си титла. Той беше вихрушка, сила. На финала на олимпиадата тушира съперника си. Каква по-безапелационна победа от това. Аз имах друг стил на борба", заяви проф. Киров

Петър Киров е първият носител на златния пояс "Никола Петров" и 11 пъти става шампион в 11-те участие в турнира. Приет е и в залата на славата на борбата в щата Оклахома. В 13-годишната си кариерата има 52 златни медала.


Още от