Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселенска патриаршия дава независимост на Украинската православна църква

Снимка: Васко Михайлов

Синодът на Вселенската патриаршия обяви днес, че е решил да предостави автокефалия на Украинската православна църква, което руската църква нарече „катастрофално“ решение.

Митрополитът на Франция Еманюел Адамакис заяви, че  искането е преценено за основателно и това отваря пътя за отделяне на украинска църква, самостоятелна от Московската патриаршия.

В края на тридневно заседание, разглеждащо и други църковни въпроси, Константинополската патриаршия отмени издадения от нея указ от 1686 г. за предаване на Киевската митрополия на Московския патриархат.

Украинският президент Петро Порошенко веднага приветства решението като „победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, като добави, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ 330 години.

Москва също реагира бързо. „Днес патриаршията в Константинопол (Истанбул) прие катастрофално решение – за себе си и за цялото православие“, заяви Александър Волков – говорител на руския патриарх Кирил. „Патриаршията в Константинопол пресече червената линия“, добави той.

Руската православна църква предупреди преди дни, че това решение за независимост може да предизвика бунтове в Украйна, където в източната част на страната от 2014 г. продължава въоръжен конфликт между проруски сепаратисти и силите на Киев. А още през септември ръководителя на отдела за външни отношения митрополит Иларион заяви, че Москва ще прекъсне отношенията си с Вселенския патриархат, ако той предостави автокефалия на част от украинското православие.

С друг ключов ход Синодът на Вселенската патриаршия възстанови каноничните постове на главата на Украинската православна църква патриарх Филарет и Киевския митрополит Макарий, които бяха отлъчени и анатемосани заради спора им с Москва.

Главата на Киевския патриархат - Филарет, каза, че в резултат на снемането от Константинополския патриархат на анатемата от него и Макарий, се появява възможност да се създаде единна поместна църква в Украйна.

Сега вече не Московският патриарх ще определя Киевския митрополит. По този начин Вселенската патриаршия претендира за права спрямо украинската църква.

От 1991 г. насам Киев настоява за създаване на самостоятелна украинска църква, на което Москва остро се противопоставя.

В Украйна съществуват Украинска православна църква – Московски патриархат и две други по-малки православни църкви, до момента непризнати от никого. През април тази година те двете поискаха от патриарх Вартоломей да им бъде предоставен църковен документ за признаване на независима Украинска православна автокефална църква.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени