Пациентска организация: Държавата да поеме домашното кислородолечение

| обновено на 12.10.18 в 16:06

Кислородолечението в домашни условия за болните с дихателна недостатъчност да се поема изцяло от Здравната каса - за това настояха пациенти от различни организации на кръгла маса в Народното събрание. 

Кислородолечението е признат метод на лечение в Европа и се заплаща напълно от държавата в останалите европейски страни, освен в България. В някои държави апаратите се отдават под наем на пациентите, но наемът може да бъде за сметка на фондовете или министерствата, стана ясно на дискусията. 

Една от причините за нерешения проблем е най-вероятно финансова, казва Наталия Маева - председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония:

"Един кислороден концентрат за домашна употреба варира между 2500 и 4000 лв. Портативните концентратори, които дават възможност на пациентите да продължават да бъдат активни и да имат добро качество на живот - те са над 7000 лв. Обикновено пациентите, които страдат от дихателна недостатъчност, са пенсионери по болест. Те нямат възможност да заплащат тези суми".

Националният консултант по белодробни болести проф. Коста Костов направи конструктивно предложение - НЗОК да покрива наема на кислородните апарати.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева призова: "Това, което чух от консултантите и представителите на пациентските организации в профила на различните заболявания, е, че между вас самите все още има дебати и не са изчистени параметрите както на индикациите в какви категории пациенти да бъдат включени в един или друг вид лечение, така и критериите за достъп до въпросното лечение, апарат. Трябва да се тръгне оттам, че да получим от вас една програма, критерии за тези пациенти, специфични бройки. Когато сте готови с това, ние институциите сме съгласни незабавно да се срещнем и да започнем конкретен разговор в рамките на параметрите, които имаме по бюджета, и в рамките на европейското финансиране".

За близо 20 хиляди човека тази терапия е животоспасяваща, каза пред "Хоризонт" Стефан Тамбуев, председател на Сдружението:

"Проблемът при липсата на кислородолечение в домашни условия е, че пациентът много бързо достига до състояние на хипоксия. Това означава задушаване. Това задушаване се развива много бавно във времето. Нивото на кислород пада все повече и повече. Просто ще им се спестят страшно много разходи, а те са в ситуация, когато почти всички са в ситуация на социално здравно подпомагане, което е примерно пенсионер по болест. Това е регламентирано взаимоотношение в цяла Европа. Кислородотерапията в домашни условия не се поема от Здравната каса или от здравното министерство, така че това много ще облекчи психологическото и социалното състояние на болните".

Трудно е да се изчисли колко ще струва това да се поеме от НЗОК, защото има различни видове набавяне на кислород.

Подробностите можете да чуете от звуковите файлове. 

Още от категорията

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на московски район

Врани-хулиганки обстрелват с камъни жителите на 40-етажен блок в московския район Северно Чертаново, пише руското издание vesti.ru. Марина Назарова разказва, че хвърлен от птиците камък паднал на 2 метра от тригодишната ѝ дъщеря. Засега няма пострадали хора, но паркираните около блока коли са претърпели сериозни поражения. На местните..

публикувано на 16.11.18 в 12:30
Лозан Панов

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съдебната система е затънала в зависимости. На форум, посветен на "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съдия номер едно изброи 11 причини, които, според него, опровергават констатацията от последния евродоклад, че страната ни се е справила с..

публикувано на 16.11.18 в 12:07
Влакът не може да продължи по маршрута си, докато в него текат следствени действия

Мъж и жена са задържани за убийство с нож във влак край Вакарел

Полицията спря влак в района на Вакарел заради намушкан мъж в един от вагоните, който впоследствие е починал. Мъж и жена са задържани за убийството. По първоначална информация, те са брат и сестра, а вероятната причина за убийството - отправена забележка към извършителите.  50-годишният намушкан мъж е получил кръвоизлив и е починал в 8:33 часа в..

обновено на 16.11.18 в 11:53

БНР организира дискусия за изборите за Европейски парламент догодина

Българското национално радио организира днес дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния..

обновено на 16.11.18 в 11:47

Корин Велла: Убиха Дафне, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафне Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафне, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

Риба живее вече 80 години в аквариум (видео)

Аквариумът „Стайнхарт“ в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откакто един от обитателите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, предаде БТА. Матусал е дълга 1,2 м. Тя пристига в аквариума от Австралия през 1938 г. Тогава вече е с размерите на възрастен екземпляр. Затова специалистите изчисляват, че е на 85 до 90..

публикувано на 16.11.18 в 11:28
Къща-музей П.К.Яворов

Провали се търгът за къщата на Яворов

Поради липса на оферти се провали търгът, обявен от частен съдебен изпълнител за продажба на къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов със съпругата си Лора. Следващият търг ще е след месец. Частен съдебен изпълнител предложи имота на търг заради неуредени финансови отношения на сегашния ѝ собственик. Досега беше известно, че трима души, освен..

обновено на 16.11.18 в 11:00