Eмисия новини
от 13.00 часа

Тръмп: Оръжейните доставки няма да спрат заради разследването на изчезването на Хашоги

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските следователи проучват как журналистът Джамал Хашоги е изчезнал в саудитското консулство в Истанбул, заяви президентът Доналд Тръмп. Независимо от резултата обаче Съединените щати няма да се откажат от сделки с оръжие за Рияд, увери държавният глава:

"Не искам да спирам финансовите потоци към държавата. Знам, че говорят за различни санкции, но харчат 110 милиарда за военна екипировка и за неща, които създават работни места. Не ми харесва идеята за спиране на инвестиция от 110 милиарда долара в Съединените щати, защото знаете ли какво ще стане? Те ще вземат тези пари и ще ги похарчат в Русия или в Китай, или някъде другаде".

Висши представители на ООН изразиха тревога пред Саудитска Арабия във връзка с изчезването на саудитския журналист, съобщи говорителят на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш. От критичния към властите в Рияд журналист, сътрудничил на в. "Вашингтон пост", няма следа, откакто на 2 октомври влязъл в саудитското консулство в Истанбул. Турски представители твърдят, че той е бил убит от саудитски агенти. Рияд отрича това и твърди, че журналистът е напуснал сградата.

Смесен саудитско-турски екип ще разследва обстоятелствата около изчезването на Джамал Хашоги. Това съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калън. Той обаче допълни, че започнатото от главната прокуратура в Истанбул самостоятелно разследване ще продължи, предаде кореспондентът на БНР в Турция Мариян Карагьозов.

Още от