Проблем номер едно на производителите на грозде остава цената

Около 160 млн. кг грозде за вино се очаква да бъде прибрано от винарските предприятия

Снимка: БГНЕС

Около 150-160 милиона килограма грозде за вино се очаква да бъде прибрано от винарските предприятия тази година при 170 милиона килограма за миналата година. Разликата няма да се отрази на бизнеса, защото има запаси вино от предходни реколти, така че то ще бъде компенсирано от виното, което е в резерва. Това каза в „Преди всички“ Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/.

„Гроздето отива в няколко направления – за производство на вино, на ракия, на оцет, както и за износ. Вече седма година имаме износ на грозде. Също така и за домашна консумация, по закон е позволено до 1 тон грозде хората да преработят и от него да си произведат вино и ракия за домашна консумация. Гроздоберната кампания премина своя пик. Сега започват с по-късни сортове, които узряват – гъмза, широка мелнишка, също така и маврудът на някои територии на страната сега тепърва започва прибирането му“.

Заради влошената климатична обстановка в страната има поражения върху лозовите масиви – някъде частично, някъде от порядъка на 100 – 200 декара, които тази година няма да имат въобще реколта. В утежнена ситуация протече отглеждането на лозите и гроздето до гроздоберната кампания, но заради хубавото есенно време гроздето започна да налива захарност, коментира Коев.

„Тази година реален проблем беше климатичната обстановка. Това е фабрика на открито, не можеш да се бориш. Хубавото тази година, за разлика от миналата е, че миналата година гроздето беше доста като количество, но леко като тегло, защото засушаването миналата година доведе до това, че в гроздето нямаше толкова много сок. Тази година от тези 150-160 милиона очакваме около 120 милиона литра вино да се произведе“.

България консумира 110-120 милиона литра вино на година, като в това число влизат и чуждестранните туристи, които посещават страната ни. Износът ни е около 60 милиона литра годишно.

„Това е трайна тенденция с лек процент на покачване всяка година. Износът е от порядъка на 500 хиляди до 1 милион литра допълнително в един 5-годишен период насам. Тенденцията във вътрешния пазар е по същия начин“.

Качеството на гроздето тази година е много добро благодарение на благоприятното време през август и септември, подчерта Коев. Той обясни, че количествата набрано грозде в страната са по-малки заради силните валежи през пролетта и началото на лятото.

Проблем номер едно на производителите на грозде обаче остава и тази година цената на гроздето, подчерта кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. Проблем има и с изкупуването, каза той.

„Ситуацията е критична. Абсолютно никакво изкупуване от нито един винпром. Лично съм се обаждал на няколко винпрома, някои ми отговориха, че вече са приключили с изкупуването на грозде“, каза Петков, според когото вероятно предприятията не се интересуват от нашите сортове грозде и внасят от други страни или просто някои от винпромите разчитат на собствени лозови масиви.

Петков прогнозира, че проблемът ще се задълбочава, а това ще доведе и до обезлюдяване на селата.

Що се отнася до предварителното сключване на договори между производителите и винпромите, той коментира:

„Имали сме такива случаи преди години, но тогава винпромите извиват ръцете. Когато сключиш договора предварително, после те ти събарят цената, ако не под себестойността, то да няма никаква печалба. Моето виждане за решаване на проблема е държавата да вземе някакви мерки, ако могат тези малки производители да станат конкурентни с производство, ако не на ракии, то поне на вина, със собствени марки, собствено домашно производство, не до 1 тон разрешено за лична употреба и консумация. Има го в западни държави“.

В звуковия файл можете да чуете подробностите по темата. 

Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51