Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Британският "Гардиън" акцентира върху изказването на американския президент Доналд Тръмп, че Съединените щати ще проведат свое разследване за изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, но какъвто и да е резултатът, няма да прекратят договорите си за доставка на оръжия Рияд. Според анализ на вестника, предвид сегашния натиск върху Саудитска Арабия, Западът не трябва да възстановява нормалните си връзки с петролната монархия. 

"Индипендънт" интервюира саудитския принц Халед бин Фархан, който живее в изгнание в Германия, и твърди, че примамването на дисиденти в консулствата и изчезването им впоследствие е честа практика на саудитските власти. 

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги бил убит е консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и погребан в двора на къщата на консула. Това е една от версиите за покушението срещу Хашоги, на която се спира турския вестник "Сьозджу". Има също информации, че братът на Кашоги и неговата съпруга са били убити в Саудитска Арабия, пише още "Сьозджу". "Тюркие" изтъква, че макар съдбата на саудитския журналист продължава да бъде неизвестна, консулството все още не е отворило вратите си за извършване на проверка от турските власти.

Рускоезични издания коментират решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на Украинската православна църква. "Константинопол отне Киев от Москва", пише "Комерсант". Според експерт, цитиран от изданието, пренебрегването на мнението на Руската православна църква може да доведе до враждебност и да разклати православния свят. Според "Новая газета" позициите на руския патриарх Кирил са отслабени. Историк, цитиран от "Известия", смята, че ситуацията ще доведе до разкол на православната църква.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени