Преглед на чуждестранния печат

Британският "Гардиън" акцентира върху изказването на американския президент Доналд Тръмп, че Съединените щати ще проведат свое разследване за изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, но какъвто и да е резултатът, няма да прекратят договорите си за доставка на оръжия Рияд. Според анализ на вестника, предвид сегашния натиск върху Саудитска Арабия, Западът не трябва да възстановява нормалните си връзки с петролната монархия. 

"Индипендънт" интервюира саудитския принц Халед бин Фархан, който живее в изгнание в Германия, и твърди, че примамването на дисиденти в консулствата и изчезването им впоследствие е честа практика на саудитските власти. 

Саудитският журналист и дисидент Джамал Кашоги бил убит е консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и погребан в двора на къщата на консула. Това е една от версиите за покушението срещу Хашоги, на която се спира турския вестник "Сьозджу". Има също информации, че братът на Кашоги и неговата съпруга са били убити в Саудитска Арабия, пише още "Сьозджу". "Тюркие" изтъква, че макар съдбата на саудитския журналист продължава да бъде неизвестна, консулството все още не е отворило вратите си за извършване на проверка от турските власти.

Рускоезични издания коментират решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на Украинската православна църква. "Константинопол отне Киев от Москва", пише "Комерсант". Според експерт, цитиран от изданието, пренебрегването на мнението на Руската православна църква може да доведе до враждебност и да разклати православния свят. Според "Новая газета" позициите на руския патриарх Кирил са отслабени. Историк, цитиран от "Известия", смята, че ситуацията ще доведе до разкол на православната църква.

Още от категорията

Надзорният съвет на Здравната каса одобри проектобюджета на фонда за следващата година

Надзорният съвет на Здравната каса одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. Това съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева. В тези 490 милиона има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага..

публикувано на 22.10.18 в 11:54
Лятото чешмите с минерална вода в Невестинско пресъхват или намаляват заради сушата. Два месеца в района не е валяло.

Пада дебитът на минералните извори в Невестинско

Чешмата с минерална вода край с. Неделкова Гращица, от която точат за консумация стотици хора всеки ден, е пресъхнала, казаха от общината  в Невестино. За няколко месеца пресъхнала и минералната чешма в центъра на Невестино. Смята се, че дебитът им пада заради засушаването. Каптажът на чешмата при Неделкова Гращица е на около 250 м..

публикувано на 22.10.18 в 11:51

Йоана Христова: Събирането на стари гуми продължава, а предстои да започне и събиране на текстил

София въвежда електрически автобуси за намаляване на замърсяване на въздуха, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" заместник-кметът на екология на столицата Йоана Христова: "Дойдоха вече първите газови автобуси за тази година, предстои и нови 20 електробуса да тръгнат по софийските улици. Метрото продължава своето строителство, откъдето..

публикувано на 22.10.18 в 11:35

Изложба представя живота на учения в областта на космонавтиката проф. Виден Табаков

Документалната изложба Безпределният космос на човешкия ум ще бъде открита от 16.00 часа във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет. Експозицията е посветена на проф. Виден Табаков. Изложбата проследява с документи и фотографии съдбата на учения, който работи в САЩ. В родното му село Стакевци само старите хора знаят..

публикувано на 22.10.18 в 11:05

Две земетресения разтърсиха Канада

Две силни земетресения разлюляха западното крайбрежие на Канада, предаде АФП. Първият трус е бил с магнитуд 6.6, а вторият - 6.8.  Епицентърът и на двете земетресения е на около 200 км югозападно от Порт Харди - малък град в северозападния край на остров Ванкувър, Британска Колумбия. Трусовете са станали през малко повече от половин час. Засега..

публикувано на 22.10.18 в 10:54
Централата за биогаз в село Труд

Национално обединение на неправителствените организации учредяват в село Труд

В село Труд поставят началото на национално обединение на неправителствени организации от различни краища на България. Целта е да се обединят усилия в борбата срещу бездействието на институциите по проблема с чистотата на въздуха, каза в предаването "Преди всички" Галина Тошева от Сдружение "Бъдеще за село Труд": “Когато много населени..

публикувано на 22.10.18 в 10:21

Магия ли е химията?

През изминалата седмица малки изследователи забъркваха големи открития. Причината е Научната лаборатория за деца на Байер, която посрещна близо 1000 деца между 6 и 12-годишна възраст в София. Сега лабораторията се готви за своите малки изследователи от Пловдив и Варна. Сесиите в образователната инициатива са повече от тези в предишните издания на детската..

публикувано на 22.10.18 в 10:15