Тази вечер е откриването на кино "Култура"

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“
Снимка: БГНЕС

Откриването на кино "Култура", на ул. "Сан Стефано" 22, е тази вечер, в началото на програмата акорд ще поставят Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" в 20:00 часа.

В миналото кино "Култура" е едно от емблематичните стари кина в столицата. Намирало се е между ул. "Солунска" и "Граф Игнатиев", имало е два салона и филмова програма от цял свят, било е сред знаковите киносалони. Новото пространство днес е превърнато в място за кино, сценични и музикални събития.

"Ние нямаме амбицията да възраждаме старото кино "Култура" в този му вид, а да направим едно пространство, което е част от модерната софийска среда, в което да бъдат представени филми, независими проекти, съвременно българско кино, млади творци, които няма къде да покажат своите продукции. Ние ще бъдем нещо като продължение на масовото кино "Култура". Културни пространства в София има, но не достатъчно. Има глад към такива места. Младият човек има нужда да припознае подобно нещо като свое място, където да се чувства добре и да се потапя в различна атмосфера и наистина да се чувства добре, защото съвременните киносалони не предлагат уют. Те предлагат пазар - пуканки, кола. Ние предлагаме три екрана, стари кино столове, които са от 50-те години на миналия век, така че, опитали сме се, без да правим киносалон, да докараме атмосферата на едно хубаво, старо, уютно кино. Предстои програмата да се доизработва, да се домисля, защото е въпрос на уреждане на авторски права, така че от тук нататък започваме да работим много усилено, за да можем да предложим на нашата публика някакво месечно програмиране", каза Мариян Бозуков, мениджър на проекта.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Иво Аръков

Актьорът Иво Аръков: Земята е космически кораб, а ние сме прашинки във вселената

Думи на актьора Иво Аръков в предаването „Нощен Хоризонт”. Гледали сте този млад творец в телевизионния сериал „Фамилията”, а сега и в „Скъпи наследници”. Скоро ще излезе и новият сериал, в който участва, с работно заглавие „Слънчев бряг”. Актьорът игра и във филма „Кецове”, както и в други филми на големия екран. Още във втори курс е одобрен лично..

публикувано на 23.10.18 в 18:19

В Плевен започна седмица на четенето

С поредица от инициативи в Плевен започна седмицата на четенето. Целта е да се възпита любов към книгата от най-ранна детска възраст. “Четене на приказки за малки и големи състезания по четене, писане, драматизации, приказни карнавали, изложби на детски рисунки, сюжети от литературни произведения, срещи с местни писатели, поети, посещения в..

публикувано на 23.10.18 в 16:56
Картина на Калоян Илиев-Кокимото.

Порт Прим Арт Фест за втори път в Бургас

Със специалното участие на Татяна Лолова за втори път в Бургас се проведе Порт Прим Арт Фест. Във фестивалната програма бяха включени известни български и чуждестранни творци. Това е най-младият фестивал у нас, чийто фокус е културата и най-актуалното в нея. Художникът Стефан Божков е творчески директор на фестивала, който започна миналата година, когато..

публикувано на 23.10.18 в 16:55

„Нека погледнем“ в Галерията за съвременно изкуство

Артистичният сезон на Галерията за съвременно изкуство в столицата се открива довечера (23 октомври) с изложбата „Let’s look“ на Милена Савова-Оклер. Художничката, която е магистър на Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново от години живее и работи в Женева и има 18 самостоятелни изложби в Швейцария, Германия, Франция, Италия, САЩ, Нова..

публикувано на 23.10.18 в 15:37

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“ в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК. Това е режисьорски проект на Гергана Димитрова. В предаването „12+3“ тя разказа:       „Това е първата официална среща с публика. Много сме радостни, че сме част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър. /…/ Общото между авторите е..

публикувано на 23.10.18 в 15:23

Откриха най-стария потънал цял кораб в света на дъното на Черно море

Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС. "Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина", заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология..

публикувано на 23.10.18 в 15:09

Аделина Попнеделева: Всеки художник неизменно рисува себе си

Неонов надпис свети в розово като лъжливо обещание за позитивно послание, преди да прочетеш думите „Не очаквайте прекалено много от края на света“. Това е входът към изложбата „Розова светлина“ на Аделина Попнеделева – трета в серията „Автобиография“, с която САМСИ подчертава имената, променили изкуството ни от 90-те до сега. Аделина Попнеделева показва..

публикувано на 23.10.18 в 14:28