7-годишен връх на германската потребителска инфлация през септември

Инфлацията в Германия се ускори през септември до близо 7-годишен връх от 2,3% благодарение на солидно повишение на енергийните и на растеж при цените на хранителни стои, показват неревизирани окончателни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия скочи през септември с 0,4% спрямо август, когато се повиши с 0,1 на сто. На годишна база потребителската инфлация се ускори до 2,3% от 2,0% през август, отбелязвайки най-силен растеж от ноември 2011-а година насам.

Основна причина за ускоряването на инфлация през септември е силното повишение на енергийните цени със 7,7% след тяхно повишение с 6,9% месец по-рано, като цените на горивата за отопление скочиха с 35,6%, а на автомобилните горива - с 13,0%. Изключвайки енергийните цени, инфлацията в Германия се повиши през септември с 1,6% на годишна база.

Цените на хранителните стоки нараснаха спрямо година по-рано с 2,8% след техен растеж с 2,5% през август, докато цените на услугите се повишиха по-скромно с 1,5%, но след тяхно увеличение с 1,4% през последния летен месец.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храни и енергия) пък се повиши през септември с 1,5% спрямо същия месец на 2017-а година.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна през септември с 0,4% на месечна база, докато растежът ѝ на годишна база се ускори до 2,2% от 2,0% през август, достигайки нивото от месец май и най-висока хармонизирана инфлация от февруари 2017-а година насам.

Данните са в подкрепа на решението на ЕЦБ да приключи до края на годината с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".


Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16