Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Прекалено много страни от еврозоната не използват добрите икономически времена, за да намалят дълговете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърде много страни от еврозоната пропускат възможността да намалят техните държавни задължения в момент, когато икономическият растеж е добър, за да успеят да се подготвят за следващия икономически спад. Това заяви в петък ръководителят на европейския отдел на Международния валутен фонд Пол Томсън, цитиран от Ройтерс.

"Фискалната политика е недостатъчно антициклична", отбеляза Томсън на пресконференция по време на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския остров Бали, подчертавайки, че това е неговото основно послание за Европа.

Представителят на МВФ посочи, че някои държави всъщност увеличават номиналния си бюджетен дефицит въпреки настоящите добри икономически времена. Пол Томсън не визира конкретно Италия, но даде ясно да се разбере, че силно задлъжнелите страни в еврозоната са повод за особена загриженост, тъй като веднага щом дойде моментът на икономически спад, липсата на свободно фискално пространство може да доведе до рецесия.

"Тези страни трябва да намалят дълговете си през добрите за икономиката времена, за да имат повече свобода на действие през лошите времена", каза представителят на МВФ.

Томсън подчерта, че Италия трябва да спазва бюджетните правила на Европейския съюз във връзка с проектобюджета за 2019 година и да изгради паричен буфер за смекчаване на следващия икономически спад.

"Смятаме, че не е правилно в Италия да има фискално разхлабване от толкова голям мащаб при сегашните обстоятелства", заяви той и добави: "Важно е Италия да има бюджет за следващата година, който да съответства на европейската фискална рамка".

Коментирайки търговската война, Пол Томсън посочи, че прякото влияние от евентуални мита, които САЩ биха могли да наложат върху вноса на европейските автомобили, би било относително ограничено, но все пак може да повлияе негативно на инвеститорските настроения.

Междувременно италианският министър на икономиката Джовани Триа се срещна в петък на остров Бали с финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин. На тази среща той е подчертал решимостта на Рим да осигури намаляване на съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт, се посочва в изявление на италианското министерство на финансите.

"Джовани Триа подчерта намерението на италианските власти да поддържат конструктивен диалог с Европейската комисия и с останалите партньори от еврозоната", се казва в официалното италианско послание и се добавя, че Триа също така е посочил пред Мнучин за желанието на Италия да поддържа "активна и положителна роля в процеса на укрепване на еврозоната и ЕС".

В туитър Мнучин определи срещата с Триа като "конструктивна" и каза, че двамата официални представители са обсъдили икономическите фундаменти на Италия и усилията на правителството да увеличи растежа и да намали държавния дълг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени