МВФ: Прекалено много страни от еврозоната не използват добрите икономически времена, за да намалят дълговете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърде много страни от еврозоната пропускат възможността да намалят техните държавни задължения в момент, когато икономическият растеж е добър, за да успеят да се подготвят за следващия икономически спад. Това заяви в петък ръководителят на европейския отдел на Международния валутен фонд Пол Томсън, цитиран от Ройтерс.

"Фискалната политика е недостатъчно антициклична", отбеляза Томсън на пресконференция по време на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския остров Бали, подчертавайки, че това е неговото основно послание за Европа.

Представителят на МВФ посочи, че някои държави всъщност увеличават номиналния си бюджетен дефицит въпреки настоящите добри икономически времена. Пол Томсън не визира конкретно Италия, но даде ясно да се разбере, че силно задлъжнелите страни в еврозоната са повод за особена загриженост, тъй като веднага щом дойде моментът на икономически спад, липсата на свободно фискално пространство може да доведе до рецесия.

"Тези страни трябва да намалят дълговете си през добрите за икономиката времена, за да имат повече свобода на действие през лошите времена", каза представителят на МВФ.

Томсън подчерта, че Италия трябва да спазва бюджетните правила на Европейския съюз във връзка с проектобюджета за 2019 година и да изгради паричен буфер за смекчаване на следващия икономически спад.

"Смятаме, че не е правилно в Италия да има фискално разхлабване от толкова голям мащаб при сегашните обстоятелства", заяви той и добави: "Важно е Италия да има бюджет за следващата година, който да съответства на европейската фискална рамка".

Коментирайки търговската война, Пол Томсън посочи, че прякото влияние от евентуални мита, които САЩ биха могли да наложат върху вноса на европейските автомобили, би било относително ограничено, но все пак може да повлияе негативно на инвеститорските настроения.

Междувременно италианският министър на икономиката Джовани Триа се срещна в петък на остров Бали с финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин. На тази среща той е подчертал решимостта на Рим да осигури намаляване на съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт, се посочва в изявление на италианското министерство на финансите.

"Джовани Триа подчерта намерението на италианските власти да поддържат конструктивен диалог с Европейската комисия и с останалите партньори от еврозоната", се казва в официалното италианско послание и се добавя, че Триа също така е посочил пред Мнучин за желанието на Италия да поддържа "активна и положителна роля в процеса на укрепване на еврозоната и ЕС".

В туитър Мнучин определи срещата с Триа като "конструктивна" и каза, че двамата официални представители са обсъдили икономическите фундаменти на Италия и усилията на правителството да увеличи растежа и да намали държавния дълг.


Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16