МВФ: Прекалено много страни от еврозоната не използват добрите икономически времена, за да намалят дълговете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърде много страни от еврозоната пропускат възможността да намалят техните държавни задължения в момент, когато икономическият растеж е добър, за да успеят да се подготвят за следващия икономически спад. Това заяви в петък ръководителят на европейския отдел на Международния валутен фонд Пол Томсън, цитиран от Ройтерс.

"Фискалната политика е недостатъчно антициклична", отбеляза Томсън на пресконференция по време на годишната среща на МВФ и Световната банка на индонезийския остров Бали, подчертавайки, че това е неговото основно послание за Европа.

Представителят на МВФ посочи, че някои държави всъщност увеличават номиналния си бюджетен дефицит въпреки настоящите добри икономически времена. Пол Томсън не визира конкретно Италия, но даде ясно да се разбере, че силно задлъжнелите страни в еврозоната са повод за особена загриженост, тъй като веднага щом дойде моментът на икономически спад, липсата на свободно фискално пространство може да доведе до рецесия.

"Тези страни трябва да намалят дълговете си през добрите за икономиката времена, за да имат повече свобода на действие през лошите времена", каза представителят на МВФ.

Томсън подчерта, че Италия трябва да спазва бюджетните правила на Европейския съюз във връзка с проектобюджета за 2019 година и да изгради паричен буфер за смекчаване на следващия икономически спад.

"Смятаме, че не е правилно в Италия да има фискално разхлабване от толкова голям мащаб при сегашните обстоятелства", заяви той и добави: "Важно е Италия да има бюджет за следващата година, който да съответства на европейската фискална рамка".

Коментирайки търговската война, Пол Томсън посочи, че прякото влияние от евентуални мита, които САЩ биха могли да наложат върху вноса на европейските автомобили, би било относително ограничено, но все пак може да повлияе негативно на инвеститорските настроения.

Междувременно италианският министър на икономиката Джовани Триа се срещна в петък на остров Бали с финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин. На тази среща той е подчертал решимостта на Рим да осигури намаляване на съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт, се посочва в изявление на италианското министерство на финансите.

"Джовани Триа подчерта намерението на италианските власти да поддържат конструктивен диалог с Европейската комисия и с останалите партньори от еврозоната", се казва в официалното италианско послание и се добавя, че Триа също така е посочил пред Мнучин за желанието на Италия да поддържа "активна и положителна роля в процеса на укрепване на еврозоната и ЕС".

В туитър Мнучин определи срещата с Триа като "конструктивна" и каза, че двамата официални представители са обсъдили икономическите фундаменти на Италия и усилията на правителството да увеличи растежа и да намали държавния дълг.


Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51