Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Столична лекарска колегия на БЛС връчи награди „Лекар на годината“

Млади специалисти получават допълнителна квалификация в български и европейски клиники

Снимка: Radyo Sofya arşivi

За първи път Столична лекарска колегия на БЛС връчи награди „Лекар на годината“ на столични лекари.
На официалната церемония във Военния клуб присъстваха редица официални гости, сред които и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, нейният заместник Явор Нотев и председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, и заместник -министъра на здравеопазването Бойко Пенков.
Връчени са девет награди в различни категории, а отличените са  проф. Данаил Петров, проф. Илия Салтиров, доц. Маргарита Кътева,д-р Димитър Пенчев, д-р Асен Цеков, д-р Стоян Борисов, проф. Тодор Лисичков. 
Голямата награда „Лекар на годината 2018“ отиде при д-р Цвятко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов“. С името му се свързват стотици уникални операции и хирургични техники, спасили много деца.
„Оперира най-малките пациенти и мога да кажа, че контингента при него е от цялата страна. В практиката си до момента има направуени над 6000 операции. За тази година, до момента е оперирал 285 деца. Има изключително много иновативни методи, въведени от него в хирургията при вродени малоформации, при злокачествени заболявания. Това е един човек от европейска величина“, каза д-р Асен Меджедиев председател на Столичната лекарска колегия.
„Столичната лекарска колегия наброява 10 хиляди лекари, което повече от 1/3 от съсловието в България. Тук е концентрацията на едни от най-големите специалисти в България, във всяка една от специалностите. За мен беше огромна чест тези колеги да бъдат удостоени с тези награди, защото някои от тях – те не са само столични лекари, те покриват цялата страна. Има много добри хирурзи в цялата страна, но тук говорим силно високоспециализирана дейност, тук говорим за много тежките случаи“, каза още той.
Софийската колегия на лекарския съюз разкри фонд за лекарска взаимопомощ, с който Лекарският съюз в София ще финансира млади специалисти в български и европейски клиники за допълнителна квалификация, повишаване на нивото, съобщи д-р Меджедиев.
„Това го взехме като решение, след като проведохме няколко срещи с мениджърите и ръководителите на лечебни заведения в София, които силно подкрепиха идеята. Идеята беше подкрепена и от комисията по здравеопазване в НС. И в детското здравеопазване правим кампания детско здраве, за профилактични прегледи из цялата страна, стимулираме младите лекари… За мен това е посоката, натам трябва да вървим. Дори двама млади детски хирурзи ги изпращаме в края на месеца в Берн, имаме договор с Бернския университет. Те са първите. Младите колеги, които наградихме вчера, втората им награда беше точно това – да изберат клиники в Европа, където да подобрят квалификацията си“.
В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Ирина Недева с д-р Асен Меджедиев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени