Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство може да остане в митническия съюз за неопределено време

| обновено на 13.10.18 в 01:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорител на британското правителство заяви, че премиерът Тереза Мей няма да се съгласи на сделка по Брекзит с Брюксел, която предвижда Великобритания да остане постоянно в митническия съюз. Това стана ясно след съобщенията, че няколко министри от кабинета са изразили загриженост за продължителността на така наречената "предпазна клауза" за избягване на твърда граница между Ирландия и Севрена Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение.

В същото време министърът на финансите Филип Хамънд оптимистично заяви, че има положителна промяна в скоростта на преговорите за Брекзит.

Министри като Лиъм Фокс, Майкъл Гоув и Доминик Рааб са останали недоволни след извънредната среща на кабината, защото не са харесали формулировката, че за да се даде гаранция, че няма да има твърда ирландска граница цялото Обедено кралство може да остане временно в митническия съюз, докато не бъде договорена търговската сделка. Така че въпросът колко дълго време Великобритания ще продължава да има по-близки връзки с ЕС продължава да е "подводен камък" в преговорите. Правят се опити да се изясни какво означава "временно" и "определен период" и има ли разлика между тези термини.

На фона на новото напрежение днес министърът на финансите Филип Хамънд направи оптимистично изявление:
"Сега има истинско усещане за ангажираност от двете страни да се опитат да решат проблема, поемайки инициатива, а не да позират един срещу друг. Наблюдава се наистина важна промяна в хода на преговорите.  Разбира се, това не променя факта, че имаме да преодоляваме някои големи различия".

От прес-службата на премиера обявиха, че всяка "предпазна клауза" за избягване на твърда граница на остров Ирландия трябва да е временна мярка.  Трудната задача за Тереза Мей е да убеди министрите си, че желае точно това без да посочва конкретна дата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!