Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Театър на маса - Европейски подиум" представя "Протестът" от Вацлав Хавел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на проекта „Театър на маса - Европейски подиум“ на Блек Фламинго Пъблишинг, в партньорство с Чешкия център, ще бъде представена пиесата „Протестът“ от Вацлав Хавел (в превод на Мартин Младенов). Входът е свободен. Началото е тази вечер от 18.30 часа.

„В сегашния мрачен обществен контекст, в който се намираме, и в чудовищната липса на личности като Хавел написаното от него преди толкова много години звучи изключително актуално“, така обоснова избора на пиеса Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум.

„Протестът“ (1978)  е третата пиеса на Хавел с герой Фердинанд Ванек. Другите две са „Аудиенция“ и „Вернисаж“. В „Протестът“ той се занимава с темите за личната отговорност, смелостта, смисъла от съпротивата, но също и за страха и самоизмамата.

„По онова време Хавел е забранен, той няма право да публикува, неговите пиеси не се поставят, поне в Чехословакия, но на Запад – да. Той написва тази пиеса като поредица от малки едноактни пиеси с главно действащо лице Фердинанд Ванек. Неговите приятели разпознават в това лице самия Хавел. Дотолкова се харесва образът на Ванек, че дори и други драматурзи пишат малки пиеси с това действащо лице. Цялата пиеса „Протест“ е много интересна, защото е за един неосъществен протест и по-скоро пиесата се върти около отношението към протеста на един истински забранен дисидент, който сам е избрал да живее по този начин – както Хавел казва: „Живот в истина“, и един нагаждач, който пък, също талантлив автор, е избрал да живее в охолство, да си пише пиесите и нещата, но в един момент опират и двамата до това, че трябва да се направи един протест. Ванек, в лицето на Хавел, и обратно, смята, че така е редно, принципно – да се прави протест, защото е затворен един бард. Другият също смята, че е редно, защото има чисто лично отношение към въпросния бард – дъщеря му…“, разказа преводачът Мартин Младенов.

Проектът „Театър на маса - Европейски подиум“ e подкрепен от Министерство на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Поредицата от актьорски четения във формат „театър на маса“ са насочени към популяризиране на съвременни български и европейски автори и драматургични творби.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Ирина Недева с Петър Стойнов и Мартин Младенов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна