"Театър на маса - Европейски подиум" представя "Протестът" от Вацлав Хавел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рамките на проекта „Театър на маса - Европейски подиум“ на Блек Фламинго Пъблишинг, в партньорство с Чешкия център, ще бъде представена пиесата „Протестът“ от Вацлав Хавел (в превод на Мартин Младенов). Входът е свободен. Началото е тази вечер от 18.30 часа.

„В сегашния мрачен обществен контекст, в който се намираме, и в чудовищната липса на личности като Хавел написаното от него преди толкова много години звучи изключително актуално“, така обоснова избора на пиеса Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум.

„Протестът“ (1978)  е третата пиеса на Хавел с герой Фердинанд Ванек. Другите две са „Аудиенция“ и „Вернисаж“. В „Протестът“ той се занимава с темите за личната отговорност, смелостта, смисъла от съпротивата, но също и за страха и самоизмамата.

„По онова време Хавел е забранен, той няма право да публикува, неговите пиеси не се поставят, поне в Чехословакия, но на Запад – да. Той написва тази пиеса като поредица от малки едноактни пиеси с главно действащо лице Фердинанд Ванек. Неговите приятели разпознават в това лице самия Хавел. Дотолкова се харесва образът на Ванек, че дори и други драматурзи пишат малки пиеси с това действащо лице. Цялата пиеса „Протест“ е много интересна, защото е за един неосъществен протест и по-скоро пиесата се върти около отношението към протеста на един истински забранен дисидент, който сам е избрал да живее по този начин – както Хавел казва: „Живот в истина“, и един нагаждач, който пък, също талантлив автор, е избрал да живее в охолство, да си пише пиесите и нещата, но в един момент опират и двамата до това, че трябва да се направи един протест. Ванек, в лицето на Хавел, и обратно, смята, че така е редно, принципно – да се прави протест, защото е затворен един бард. Другият също смята, че е редно, защото има чисто лично отношение към въпросния бард – дъщеря му…“, разказа преводачът Мартин Младенов.

Проектът „Театър на маса - Европейски подиум“ e подкрепен от Министерство на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Поредицата от актьорски четения във формат „театър на маса“ са насочени към популяризиране на съвременни български и европейски автори и драматургични творби.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Ирина Недева с Петър Стойнов и Мартин Младенов.


Още от категорията
Иво Аръков

Актьорът Иво Аръков: Земята е космически кораб, а ние сме прашинки във вселената

Думи на актьора Иво Аръков в предаването „Нощен Хоризонт”. Гледали сте този млад творец в телевизионния сериал „Фамилията”, а сега и в „Скъпи наследници”. Скоро ще излезе и новият сериал, в който участва, с работно заглавие „Слънчев бряг”. Актьорът игра и във филма „Кецове”, както и в други филми на големия екран. Още във втори курс е одобрен лично..

публикувано на 23.10.18 в 18:19

В Плевен започна седмица на четенето

С поредица от инициативи в Плевен започна седмицата на четенето. Целта е да се възпита любов към книгата от най-ранна детска възраст. “Четене на приказки за малки и големи състезания по четене, писане, драматизации, приказни карнавали, изложби на детски рисунки, сюжети от литературни произведения, срещи с местни писатели, поети, посещения в..

публикувано на 23.10.18 в 16:56
Картина на Калоян Илиев-Кокимото.

Порт Прим Арт Фест за втори път в Бургас

Със специалното участие на Татяна Лолова за втори път в Бургас се проведе Порт Прим Арт Фест. Във фестивалната програма бяха включени известни български и чуждестранни творци. Това е най-младият фестивал у нас, чийто фокус е културата и най-актуалното в нея. Художникът Стефан Божков е творчески директор на фестивала, който започна миналата година, когато..

публикувано на 23.10.18 в 16:55

„Нека погледнем“ в Галерията за съвременно изкуство

Артистичният сезон на Галерията за съвременно изкуство в столицата се открива довечера (23 октомври) с изложбата „Let’s look“ на Милена Савова-Оклер. Художничката, която е магистър на Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново от години живее и работи в Женева и има 18 самостоятелни изложби в Швейцария, Германия, Франция, Италия, САЩ, Нова..

публикувано на 23.10.18 в 15:37

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“

Утре е премиерата на „Мовименто/Вариации“ в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК. Това е режисьорски проект на Гергана Димитрова. В предаването „12+3“ тя разказа:       „Това е първата официална среща с публика. Много сме радостни, че сме част от програмата на АСТ Фестивал за свободен театър. /…/ Общото между авторите е..

публикувано на 23.10.18 в 15:23

Откриха най-стария потънал цял кораб в света на дъното на Черно море

Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС. "Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина", заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология..

публикувано на 23.10.18 в 15:09

Аделина Попнеделева: Всеки художник неизменно рисува себе си

Неонов надпис свети в розово като лъжливо обещание за позитивно послание, преди да прочетеш думите „Не очаквайте прекалено много от края на света“. Това е входът към изложбата „Розова светлина“ на Аделина Попнеделева – трета в серията „Автобиография“, с която САМСИ подчертава имената, променили изкуството ни от 90-те до сега. Аделина Попнеделева показва..

публикувано на 23.10.18 в 14:28