Eмисия новини
от часа

Министерството на Българското европредседателство ще бъде закрито в края на годината

Снимка: БГНЕС

Министерството на Българското европредседателство ще бъде закрито в края на годината. Това обяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на левицата за продължаващите функции на ресорния министър Лиляна Павлова, въпреки приключилата българска ротация на Съвета на Европейския съюз. 

Заместник-председателят на "БСП за България" Антон Кутев поиска да знае защо правителството продължава да поддържа министерска администрация и какво налага Лиляна Павлова да продължава да е министър.

"И не виждам никакъв смисъл да поддържаме някакви хора, 60 или 80, но това са заплати, които примерно са двеста хиляди лева месечно".

След като обясни, че страната ни е избрала модела с отделно министерство за организиране на председателството, премиерът Борисов информира Народното събрание, че функциите на ресорното министерство не приключват с официалното закриване на Българското председателство в края на месец юни.

"А с официалното приключване на триопредседателството, както е залегнало в практиката на Съвета на ЕС и програмата за управление на правителството, след приключване на ангажиментите на Република България по изпълнението на триопрограмата, свързано с конституцията на Република България и действащото законодателство, ще бъдат предприети необходимите действия по закриване на министерството".

Премиерът припомни, че Лиляна Павлова е и председател на Съвета на европейските въпроси към МС и има за задача да координира създаването на център за партньорство с Китай.

"На 20 октомври, сега след няколко дена, София ще бъде домакин на срещата на местните лидери на 16 плюс 1, което също е част от инициативата за сътрудничество между Китай и страните на Централа и Източна Европа".

Още от