АПИ стартира подготовката на проект за консервация на археологическите обекти по АМ „Струма“

Снимка: БГНЕС

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира подготовката на проект за консервация и реставрация на част от археологическите обекти на магистрала „Струма“ край Благоевград. Това става възможно, след като агенцията получи от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности указание, с което се предписва преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква в проучения участък край село Покровник. 

На място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата. Проектът ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. Строителството на автомагистралата в участъка на археологическия обект ще продължи след одобрението на тези дейности от компетентните институции.


Още от категорията

Себастиан Ашър, Би Би Си: Смъртта на Хашоги финално разруши образа на престолонаследника на Саудитска Арабия

„Не искам демокрация, искам хората да могат да говорят свободно! Искам минимума“, заявява Джамал Хашоги в телевизионно интервю преди време. Днес дори американският президент Доналд Тръмп признава открито, че за тези си искания саудитецът е платил с живота си. Независимо какви са били първоначалните намерения на саудитеца през..

публикувано на 20.10.18 в 12:29

Първи сняг на връх Мусала

Сняг покри връх Мусала за първи път този сезон. Синоптиците предупреждават, че тази събота и неделя започва промяна на времето и през идните дни температурите ще се понижат. Облачността днес над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места се очаква да има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22..

публикувано на 20.10.18 в 12:11
Ришки проход

Затварят за два часа движението на всички МПС-та Ришкия проход

От 12.00 до 14.00 часа днес ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства /МПС/ през Ришкия проход, съобщиха от пътната агенция. Ограничението е заради извършването на следствен експеримент. Алтернативните маршрути на пътя Шумен - Карнобат са проходите „Айтоски“, „Републиката“ и „Котленски“.

публикувано на 20.10.18 в 11:28

„Балканска скариада“ в Златоград, въвежда се временна промяна на движението в града

Десетата „Балканска скариада“ събира почитателите на месните деликатеси и народно веселие в Стария град на Златоград. Общината въвежда временна организация на движението в града по време на празника, за който се очакват много туристи и гости. В Старият град на Златоград на обяд ще се представят скари и специалитети на балканските народи -..

публикувано на 20.10.18 в 10:58

Ил. Йотова: България трябва да възстанови училището "Христо Ботев" в Будапеща

България трябва да възстанови училището "Христо Ботев" в Будапеща. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си на галаконцерта на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио /БНР/ в Будапеща, съобщават от пресцентъра на президенството. "Това е наша мисия заради децата ни и паметта на онези, които го запазиха цели..

публикувано на 20.10.18 в 10:42

Родители от Свищов стават преподаватели в Средно училище „Николай Катранов“

Родители от Свищов стават преподаватели в СУ „Николай Катранов“. Проектът се нарича „Израстваме заедно“ и е подкрепен от Министерството на образованието. Децата, родителите и учителите от свищовската гимназия „Николай Катранов“ ще имат съвместни обучения и пътувания. Основната идея е, че ангажираността и участието на родителите в..

публикувано на 20.10.18 в 10:37

Панихида в памет на войниците, загинали в казармата в мирно време

За 23-та поредна година семействата на войниците, загинали в казармата в мирно време, ще почетат заедно паметта им в столицата. Всяка есен семейства от цялата страна се събират, за да почетат паметта на синовете си, разказва Юлия Симова, председател на Комитета на родителите на загиналите в казармата, създаден през 1995 година. „Те са..

публикувано на 20.10.18 в 10:31