Драги от ЕЦБ призова държавите от цял свят да подкрепят свободната търговия

Търговският протекционизъм и заплахата от твърд Брекзит са увеличили рисковете през еврозоната, предупреди той
Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителства от цял свят да подкрепят свободната отворена търговия и инвестиции, като в същото време предупреди, че икономическото възстановяване в еврозоната не е независимо от състоянието на глобалния растеж.

"Запазването на отвореността на търговията е от решаващо значение, за да може глобалната икономика да процъфтява и да осигури потенциала си за растеж", подчерта Драги в изявление, представено на годишната среща на МВФ и СБ на индонезийския остров Бали, на която участват и редица финансови министри и управителите на централните банки, съобщават "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс.

Управителят на ЕЦБ призова за "ефективно многостранно сътрудничество както в областта на търговията, така и във финансовата регулация и банковия надзор, което да помогне за избягване на сериозни смущения в глобалната финансова стабилност".

Коментирайки в частност настоящата политика на ЕЦБ, Марио Драги отбеляза, че тя изглежда оправдана с оглед на продължаващата икономическа експанзия на еврозоната. Трябва да се има предвид, че през последните месеци ЕЦБ се оттегля постепенно от програмата си за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", като очаква да прекрати схемата за изкупуване на активите за общо 2,6 трлн .евро през декември 2018 година, твърдейки, че е направила достатъчно в подкрепа на икономическия растеж и на инфлацията в региона на единната валута.

Шефът на ЕЦБ посочи, че търговският протекционизъм и заплахата от твърд Брекзит са увеличили рисковете пред икономическите перспективи.

Марио Драги също така се опита да омаловажи своите по-ранни коментари, които предвиждаха "относително енергично" нарастване на основната инфлация, като в днешното си изказване на годишната среща на МВФ предвиди само "постепенно" увеличение на потребителките цени в средносрочен план. "Последните тенденции оправдават по-ранните оценки на Управителния съвет на ЕЦБ за средносрочните инфлационни очаквания, като намалява несигурността относно инфлационните перспективи", посочи той.

Коментирайки растящата доходност на италианските облигации, шефът на ЕЦБ също се опит да омаловажи притесненията относно неотдавнашната пазарна нестабилност, предполагайки, че това не е оказало по-широко негативно влияние.

"По отношение на финансовата стабилност в по-широк план, неотдавнашните епизоди на засилена колебливост на финансовите пазари доведоха до само ограничен заразен ефект сред отделните страни и пазари", посочи Марио Драги.

Той все пак предупреди за наличието на все по-значими външни рискове, които биха повлияли на растежа на еврозоната. "Дисциплинирано оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз би представлявало ограничен общ риск за финансовата стабилност на еврозоната. Несигурността, предизвикана от евентуален твърд Брекзит обаче, може да има потенциал да представлява по-сериозен риск за финансовата стабилност", предупреди Драги.


Още от категорията

Работодатели предложиха на президента дискусия за икономическия растеж на страната

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. Идеята е този форум да продължи проведената под патронажа на държавния глава кръгла маса за "Неравенствата и бедността в България".  От Асоциацията подчертават, че страната ни е на..

публикувано на 16.10.18 в 18:27

Акциите на "Волво" поевтиняха заради проблемите с контрола на вредните емисии

Пазарната стойност на шведския производител на товарни автомобили "Волво" рязко се понижи, след като компанията призна за сериозни проблеми в системата за контрол на вредните емисии на своите камиони и автобуси, продавани в Европа и Северна Америка, съобщи агенция "Блумбърг". След съобщението акциите на "Волво тракс" поевтиняха с 9,3 на сто -..

публикувано на 16.10.18 в 17:48

Стабилен растеж на американското индустриално производство за четвърти пореден месец

Индустриалното производство се повиши стабилно през септември за четвърти пореден месец благодарение на силен ръст в минно-добивната промишленост, показват официални данни на Федералния резерв. Индустриалното производство нарасна през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна с 0,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко..

публикувано на 16.10.18 в 17:18

Одитори отрекоха да създават финансови и административни трудности на малките предприятия

Над 15 000 независими финансови одита се правят годишно, отчетоха Института на дипломираните експерт-счетоводители. Те категорично отхвърлиха твърденията на работодателските организации, че независимият одит създава финансови и административни трудности на малките предприятия.  Независимият финансов одит е задължителен за средни и големи компании, както..

публикувано на 16.10.18 в 16:59

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите. Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на..

публикувано на 16.10.18 в 16:49

Илон Мъск: Нов чип ще подобри автопилота на „Тесла“ до 2000%

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ Илон Мъск съобщи, че нов чип, който ще подобри рязко възможностите на автопилота в неговите електрически автомобили, ще бъде готов до шест месеца. В серия от туитове Мъск обясни, че „той ще бъде монтиран във всички нови автомобили и ще бъде безплатен, за тези, които си поръчат кола с пълен..

публикувано на 16.10.18 в 16:34
конференцията

Още три водещи банки отказаха участие на финансовата конференция в Саудитска Арабия

Във вторник ръководителите на три големи европейски банки - HSBC Holdings PLC, Credit Suisse Group AG и Standard Chartered PLC, също се оттеглиха от участие на конференцията "Финансова инвестиционна инициатива" в Саудитска Арабия, поставяйки под съмнениe провеждането на събитието, планирано за следващата седмица в Риад, съобщава "Уолстрийт джърнъл"...

публикувано на 16.10.18 в 15:16