Драги от ЕЦБ призова държавите от цял свят да подкрепят свободната търговия

Търговският протекционизъм и заплахата от твърд Брекзит са увеличили рисковете през еврозоната, предупреди той

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителства от цял свят да подкрепят свободната отворена търговия и инвестиции, като в същото време предупреди, че икономическото възстановяване в еврозоната не е независимо от състоянието на глобалния растеж.

"Запазването на отвореността на търговията е от решаващо значение, за да може глобалната икономика да процъфтява и да осигури потенциала си за растеж", подчерта Драги в изявление, представено на годишната среща на МВФ и СБ на индонезийския остров Бали, на която участват и редица финансови министри и управителите на централните банки, съобщават "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс.

Управителят на ЕЦБ призова за "ефективно многостранно сътрудничество както в областта на търговията, така и във финансовата регулация и банковия надзор, което да помогне за избягване на сериозни смущения в глобалната финансова стабилност".

Коментирайки в частност настоящата политика на ЕЦБ, Марио Драги отбеляза, че тя изглежда оправдана с оглед на продължаващата икономическа експанзия на еврозоната. Трябва да се има предвид, че през последните месеци ЕЦБ се оттегля постепенно от програмата си за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", като очаква да прекрати схемата за изкупуване на активите за общо 2,6 трлн .евро през декември 2018 година, твърдейки, че е направила достатъчно в подкрепа на икономическия растеж и на инфлацията в региона на единната валута.

Шефът на ЕЦБ посочи, че търговският протекционизъм и заплахата от твърд Брекзит са увеличили рисковете пред икономическите перспективи.

Марио Драги също така се опита да омаловажи своите по-ранни коментари, които предвиждаха "относително енергично" нарастване на основната инфлация, като в днешното си изказване на годишната среща на МВФ предвиди само "постепенно" увеличение на потребителките цени в средносрочен план. "Последните тенденции оправдават по-ранните оценки на Управителния съвет на ЕЦБ за средносрочните инфлационни очаквания, като намалява несигурността относно инфлационните перспективи", посочи той.

Коментирайки растящата доходност на италианските облигации, шефът на ЕЦБ също се опит да омаловажи притесненията относно неотдавнашната пазарна нестабилност, предполагайки, че това не е оказало по-широко негативно влияние.

"По отношение на финансовата стабилност в по-широк план, неотдавнашните епизоди на засилена колебливост на финансовите пазари доведоха до само ограничен заразен ефект сред отделните страни и пазари", посочи Марио Драги.

Той все пак предупреди за наличието на все по-значими външни рискове, които биха повлияли на растежа на еврозоната. "Дисциплинирано оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз би представлявало ограничен общ риск за финансовата стабилност на еврозоната. Несигурността, предизвикана от евентуален твърд Брекзит обаче, може да има потенциал да представлява по-сериозен риск за финансовата стабилност", предупреди Драги.


Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51