Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия с оферта за нови машини в състезанието на БА за изтребители

Снимка: Добромир Видев, БНР

Италия се надява да се включи с оферта за нови машини в състезанието за изтребители за българската армия. Това става ясно от съобщение на компанията – производител, поискано от Хоризонт. Офертите за проекта на стойност милиард и 800 милиона лева бяха отворени в началото на месеца.

Съобщението на италианската фирма се появява в момент, когато работна група преценява дали са по българските изисквания отворените оферти. Те са за нови Ф-16 или Ф-18 от САЩ, нови Грипен-и от Швеция и т.нар. втора ръка от Италия. Веднага след отварянето на офертите, именно за италианската стана ясно, че има малки шансове. Министърът на отбраната каза, че предпочита нови машини, а примерът Бойко Борисов не коментира шансът на италианската оферта. В появилото се съобщение на Италианската фирма обаче се споменава опцията за доставяне на новопроизведени изтребители. А директорът на самолетния отдел на Leonardo Лучио Валерио Чиофи е цитирал успешно участие на техни машини по време на т.нар. охрана на въздушното пространство през 2017-та годна. "Готови сме да доставим или нови изтребители или, машини от състава на италианските ВВС”, казва Чиофи. За “Хоризонт“ от италианската фирма обясниха, че „са предложени две решения. А кое ще е най-доброто, зависи от клиента“. От МО обясниха, че в отворените на първи октомври оферти в италианската кутия е имало предложение за втора ръка машини. Работна група  може да иска уточнения, но от МО казаха, че не може да пита за нови машини. Този разговор може да се води на ниво политико – военната група, която  вероятно ще бъде формирана и от края на месеца ще започне разговори с кандидатите. Но и при това положение италианската оферта е извън бюджета, казаха от министерството. 

Тази ситуация напомня друга от  спрения предишен конкурс. Тогава, в хода на дискусиите в специалната комисия в парламента, се разбра, че докато е траела предишната процедура, е имало предложения за нови изтребители Ф-16. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени