Подреждащите офертите за изтребител ще се придържат към подадените документи в МО

| обновено на 12.10.18 в 17:30
Снимка: Добромир Видев, БНР

Групата, която класира офертите за изтребител ще се придържа само към подадените в министерството оферти. Това обясни началникът на ВВС и председател на групата генерал– майор Цанко Стойков. В навечерието на празника на армията той разкритикува и  мненията за наемане на самолети за охрана на българското небе. Добромир Видев допълва.

Уверението на ръководителя на групата и началник на военната авиация идва дни след като стана известно съобщение на италианския кандидат, в което се казва, че освен втора ръка самолети, може да се предложат и нови. Генерал– майор Цанко Стойков:

"Ние се придържаме към условията, при които сме искали предложенията и работим при условията, които са зададени като изисквания за предложенията. За да няма атаки, ще представим една ясна обосновка затова как сме стигнали до тази аранжировка, която се очаква да направим".

Прозрачността на процедурата гарантира, че няма да се стигне до евентуално обжалване на решението на работните групи, обясни още генерал– майор Цанко Стойков. Италианската оферта е единствената, който предлага машини втора ръка. Двете американски и шведската са за нови машини. Генерал– майор Цанко Стойков не е притеснен, че министерството не очаква договор за нови самолети до края на годината.

"Не ме притеснява толкова много времето. По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика", допълни Стойков.

Дни преди празника на ВВС, и 106-ата годишнина от първия боен полет, генерал-майор Цанко Стойков се срещна с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей. В лекция пред тях той нарече наивни и некоректни твърденията, че България може да се възползва от услугите на други държави за охрана на въздушното пространство:

"Стратегически погрешно и безотговорно е да се налагат подобни посредствени и манипулативни спекулации относно алтернатива на българските военновъздушни сили. Охраната на въздушното пространство е много важна. Тази задача е само една малка част от пакета жизнено важни способности, които българските военновъздушни сили предоставят за осигуряване на националната сигурност на Република България".

Още от категорията

Руската православна църква прекратява връзките си със Вселенския патриарх

Светият синод на Руската православна църква прекратява всякакви връзки със Вселенския патриарх. Това съобщи ръководителят на отдела за външни църковни отношения на синода, Волокаламският митрополит Иларион. Решението беше взето на продължило няколко часа заседание на синода в беларуската столица Минск под ръководството на патриарха на Москва..

публикувано на 15.10.18 в 22:02
Джамал Хашоги

Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

  Саудитски и турски разследващи са влезли в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул за изясняване на обстоятелствата около изчезването на журналиста Джамал Хашоги на 2 октомври. Акцията е започнала около 18 часа. Разследващите пристигнаха на място с 4 луксозни автомобила с истанбулска гражданска регистрация. Час и половина по-късно към тях се..

публикувано на 15.10.18 в 21:30

Успешен туристически сезон, отчете Николина Ангелкова

Успешен туристически сезон отчете министър Николина Ангелкова след среща с представители на бранша. Близо 4 и половина милиона туристи са посетили България за трите активни летни месеци. Това е ръст от 3,6 на сто спрямо същоия период от миналата година. Приходите през юни и юли са 1,2 милиарда евро, като увеличението е от над 8%, заяви министър..

публикувано на 15.10.18 в 21:24
 ТЕЦ

Закриват предприятието "Енергоремонт", което правеше планови и аварийни ремонти към ТЕЦ-"Бобов дол"

  Предприятието "Енергоремонт", което извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ-"Бобов дол", се закрива. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрира на борсата. От 1 до 30  ноември всички раобитили в "Енерегоремонт"-Бобов дол, 74 от които са от Дупница, останалите от Бобов дол и Кюстендил, ще трябва да се регистрират на бюрото по..

публикувано на 15.10.18 в 21:09
Мика Зайкова

Мика Зайкова за увеличаването на пенсиите, обезщетението при безработица и майчинство

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди предлагания бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Подкрепиха го синдикатите, а бизнесът гласува против.  В него е предвидено всички пенсии, отпуснати до края на тази година, да нарастнат с 5.7 на сто от юли догодина. Таванът на пенсиите няма да отпадне, но..

публикувано на 15.10.18 в 20:23

България е на 44 място в света по индекс на човешкия потенциал

На 44 то място в света сме по индекс на човешкия потенциал, коментара Стоян Панчев ЕКИП от експертния клуб по “Икономика и политика“ за предаването “12+3“. “Мястото ни, според индекса, ни дава една перспектива, защото той не обхваща само европейските страни, а ни включва в една голяма класация с всички останали. Това ни дава възможност да..

публикувано на 15.10.18 в 18:48

Съдът в Пазарджик гледа жалбата на Лазар Влайков

Пазарджишкият окръжен съд заседава днес по жалбата на бившия председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет миналата година 6-годишно дете простреля смъртоносно собственик на заведение. Преди пет месеца Лазар Влайков беше осъден на първа инстанция на три години и 4 месеца затвор – присъда, която той обжалва днес...

обновено на 15.10.18 в 17:13