Eмисия новини
от 18.00 часа

Подреждащите офертите за изтребител ще се придържат към подадените документи в МО

| обновено на 12.10.18 в 17:30
3
Снимка: Добромир Видев, БНР

Групата, която класира офертите за изтребител ще се придържа само към подадените в министерството оферти. Това обясни началникът на ВВС и председател на групата генерал– майор Цанко Стойков. В навечерието на празника на армията той разкритикува и  мненията за наемане на самолети за охрана на българското небе. Добромир Видев допълва.

Уверението на ръководителя на групата и началник на военната авиация идва дни след като стана известно съобщение на италианския кандидат, в което се казва, че освен втора ръка самолети, може да се предложат и нови. Генерал– майор Цанко Стойков:

"Ние се придържаме към условията, при които сме искали предложенията и работим при условията, които са зададени като изисквания за предложенията. За да няма атаки, ще представим една ясна обосновка затова как сме стигнали до тази аранжировка, която се очаква да направим".

Прозрачността на процедурата гарантира, че няма да се стигне до евентуално обжалване на решението на работните групи, обясни още генерал– майор Цанко Стойков. Италианската оферта е единствената, който предлага машини втора ръка. Двете американски и шведската са за нови машини. Генерал– майор Цанко Стойков не е притеснен, че министерството не очаква договор за нови самолети до края на годината.

"Не ме притеснява толкова много времето. По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика", допълни Стойков.

Дни преди празника на ВВС, и 106-ата годишнина от първия боен полет, генерал-майор Цанко Стойков се срещна с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей. В лекция пред тях той нарече наивни и некоректни твърденията, че България може да се възползва от услугите на други държави за охрана на въздушното пространство:

"Стратегически погрешно и безотговорно е да се налагат подобни посредствени и манипулативни спекулации относно алтернатива на българските военновъздушни сили. Охраната на въздушното пространство е много важна. Тази задача е само една малка част от пакета жизнено важни способности, които българските военновъздушни сили предоставят за осигуряване на националната сигурност на Република България".

Галерия

Още от