Подреждащите офертите за изтребител ще се придържат към подадените документи в МО

| обновено на 12.10.18 в 17:30
2
Снимка: Добромир Видев, БНР

Групата, която класира офертите за изтребител ще се придържа само към подадените в министерството оферти. Това обясни началникът на ВВС и председател на групата генерал– майор Цанко Стойков. В навечерието на празника на армията той разкритикува и  мненията за наемане на самолети за охрана на българското небе. Добромир Видев допълва.

Уверението на ръководителя на групата и началник на военната авиация идва дни след като стана известно съобщение на италианския кандидат, в което се казва, че освен втора ръка самолети, може да се предложат и нови. Генерал– майор Цанко Стойков:

"Ние се придържаме към условията, при които сме искали предложенията и работим при условията, които са зададени като изисквания за предложенията. За да няма атаки, ще представим една ясна обосновка затова как сме стигнали до тази аранжировка, която се очаква да направим".

Прозрачността на процедурата гарантира, че няма да се стигне до евентуално обжалване на решението на работните групи, обясни още генерал– майор Цанко Стойков. Италианската оферта е единствената, който предлага машини втора ръка. Двете американски и шведската са за нови машини. Генерал– майор Цанко Стойков не е притеснен, че министерството не очаква договор за нови самолети до края на годината.

"Не ме притеснява толкова много времето. По-важното е да се направи аргументиран избор и след това той да бъде достатъчно добре договорен с доставчика", допълни Стойков.

Дни преди празника на ВВС, и 106-ата годишнина от първия боен полет, генерал-майор Цанко Стойков се срещна с ветерани от военната авиация в Националния военноисторически музей. В лекция пред тях той нарече наивни и некоректни твърденията, че България може да се възползва от услугите на други държави за охрана на въздушното пространство:

"Стратегически погрешно и безотговорно е да се налагат подобни посредствени и манипулативни спекулации относно алтернатива на българските военновъздушни сили. Охраната на въздушното пространство е много важна. Тази задача е само една малка част от пакета жизнено важни способности, които българските военновъздушни сили предоставят за осигуряване на националната сигурност на Република България".

Галерия

Още от категорията

5 от ранените в Страсбург са в критично състояние, нападателят все още не е заловен

Стрелбата на коледния базар в Страсбург снощи е терористичен акт, обявиха от офиса на парижката прокуратура. При атаката бяха убити трима, 12 са ранените, половината от които са в критично състояние. Това съобщи на специален брифинг вътрешният министър Кристоф Кастанер.  Той посочи, че стотици служители на силите за сигурност и два хеликоптера  са..

публикувано на 12.12.18 в 08:05

Самолет, с който е пътувал Красимир Каракачанов, кацна аварийно във Виена

Самолет, с който е пътувал министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, е кацнал във Виена аварийно. В предаването „Преди всички“ на БНР Каракачанов заяви, че причината за принудителното кацане е било спукано предно стъкло на пилотската кабина. „Благодарение на професионализма на летците самолетът беше приземен, макар и..

публикувано на 12.12.18 в 08:00

Академичният съвет на СУ обсъжда казуса с болница "Лозенец"

Очаква се Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" да обсъди напрежението в Медицинския факултет, провокирано от трансформирането на Правителствената болница  "Лозенец", която е учебна база на факултета, в национална педиатрична болница. На среща със студентите от факултета в понеделник, здравният министър Кирил Ананиев увери,..

публикувано на 12.12.18 в 07:56

Строителите излязоха на протест

Строителите се събраха на мирен протест в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд 1000 машини ще бъдат разположени по "Цариградско шосе" на изхода от София.  Повод за недоволството им са обвиненията за некачетвени ремонти. Подписка с 53 хиляди подписа в подкрепа на строителните фирми ще бъде внесена в Народното събрание, а писмо с исканията на..

публикувано на 12.12.18 в 07:52

Националният дарителски фонд ще подпомогне деца, пострадали при катастрофи

Националният дарителски фонд в подкрепа на деца, пострадали при катастрофи, ще подпомогне 69 семейства от цялата страна, които имат проблеми в отглеждането и лечението на деца, пострадали при пътни инциденти.  Фондът организира днес в София коледен празник, на който 9 от тези семейства ще получат финансова помощ, както и коледни подаръци. Националният..

публикувано на 12.12.18 в 07:47

Таксиметровите шофьори отново на протест

За втори път в рамките на 2 седмици таксиметровите шофьори в София излизат на протест пред Общината. Исканията им остават същите - увеличение на минималните цени за километър пробег, актуализация на максималните тарифи, промяна в броя и местата на стоянките в столицата и възможност жълтите коли да се движат в бус лентите. От Националния таксиметров..

публикувано на 12.12.18 в 07:43

Съд в Канада пусна под гаранция финансовия директор на "Хуауей"

Съд в Канада пусна под гаранция главния финансов директор на китайската технологична компания "Хуауей" Мън Ванчжоу, предадоха информационните агенции.  Четиридесет и шест годишната Мън, която е и дъщеря на основателя на компанията, беше арестувана в Канада на 1-и декември по искане на Съединените щати. Обвинението срещу нея е, че е подвела международни..

публикувано на 12.12.18 в 04:40